ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

MEŠANI PEVSKI ZBOR PENTAKORD

Naslov:

Kulturno društvo Podgrad pri Ljubljani
Podgrajska cesta 7A
1129 Ljubljana - Zalog

MePZ Pentakord
Agrokombinatska 2
1129 Ljubljana - Zalog

Predsednik zbora:

Jana Herodež (031 620 571)

Kontaktna oseba:

Telefon:

Breda Vučkovič, tajnica

e-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

web:

http://www.podgrad-lj.si/kultura/
Mešani pevski zbor Pentakord je bil v okviru Kulturnega društva Podgrad pri Ljubljani ustanovljen leta 1982, najprej kot moški zbor, od leta 1990 pa kot mešani zbor. Združuje ljudi vseh starosti in poklicev, ki gojijo ljubezen do glasbe in predvsem do petja; trenutno vključuje blizu 40 članov iz vzhodnega konca Ljubljane in širše okolice.

Leta 1986 je vodenje zbora prevzel Miro Kokol in ga v naslednjih letih dvignil iz vaškega okvira na nivo ljubljanskih ljubiteljskih zborov. Pester program in pogosto nastopanje sta privabljala vse več novih pevcev, tako da so se moškim glasovom pridružili še alti. Leta 2000 je mesto zborovodje prevzela Lilijana Stepic, ki je vzpostavila klasično sestavo mešanega zbora. Kadrovsko prenovljen je zbor z novim elanom osvajal širok repertoar zborovske pesmi ter ob tem tkal vezi s poslušalci v domačem kraju, bližji okolici, drugod po Sloveniji in tudi v zamejstvu. Med drugim je zbor Slovenijo zastopal na mednarodnih pevskih festivalih na Slovaškem in v Grčiji; nastopil pa je tudi na Hrvaškem, Madžarskem ter v Italiji in Avstriji.

Zbor se ponaša z obsežnim repertoarjem, ki ga je v letih svojega delovanja neprestano širil in poglabljal. Prepeva skladbe iz različnih časovnih obdobij in žanrov, kot so posvetne, cerkvene, črnske duhovne, ljudske pesmi raznih narodov in večno zelene. Posebno pozornost kot ljubiteljski mešani zbor namenja slovenski ljudski in umetni pesmi.

Redno se udeležujemo preglednega srečanja Ljubljanski zbori, Tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, prepevamo na Prešernovih stopinjah v Ljubljani, na prednovoletnih srečanjih zborov v Dolskem. Vsako leto priredimo več samostojnih koncertov. Sodelujemo z mnogimi zbori in kulturnimi skupinami iz okolice, drugih krajev Slovenije in tujine. Udeležujemo se številnih kulturnih prireditev in proslav, samostojno ali skupaj z drugimi ustvarjalci.
Med pomembnejša povabila nedvomno sodi nastop na državni proslavi ob Dnevu državnosti leta 2010 v Ljubljani ter sodelovanje na Jubilejnem koncertu Pihalnega orkestra Litostroj v Slovenski filharmoniji istega leta.
V letu 2012 bo MePZ Pentakord praznoval 30 let delovanja. Ob tej priložnosti bomo pripravili obsežen jubilejni program, ki ga bomo kronali z izdajo nove zgoščenke.