ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

MEŠANI PEVSKI ZBOR KUD SCT


Naslov: Slovenska cesta 56
  1000 Ljubljana
Kont. os.: Janez MARKIČ, Levčeva 4, Ljubljana
Telefon: 051/33-27-19
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.


Mešani pevski zbor KUD SCT je sekcija Kulturno umetniškega društva SCT. Ustanovljen je bil decembra 1976. Zbor so vodili Jože Pečar, Gorazd Raič in Tanja Benedik, vsak po devet let, od novembra 2003, do novembra 2010 pa je sedem let zbor vodil Aleksandar Spasić. Od januarja 2011 vodi zbor Denis Robnik.

V osemintridesetih letih delovanja so se zvrstili v zboru 303 pevci, peščica med njimi pa poje že vse od ustanovitve. V tem obdobju je zbor priredil 41 celovečernih koncertov v Ljubljani, 301 nastop, 57 koncertov v različnih krajih po Sloveniji in 13 koncertov v tujini (v Franciji, na Nizozemskem v Italiji, Avstriji, Hrvaški in na Madžarskem). Sodeloval je s številnimi zbori, (npr. Zvon iz Heerlena, Jepa in Zarja iz Avstrije, Avgust Pavel iz Porabja, MePZ Sv. Juraj na Bregu iz Medžimurja, od domačih pa z Mešanim pevskim zborom Senožeče, MePZ Lipa zelenela je …iz Ljubljane, Comino iz Komna na Krasu).

V petintridesetih letih delovanja se je nabralo 415 skladb, od tega 185 priredb ljudskih pesmi. Največji delež imajo priredbe slovenskih avtorjev. Na sporedu so bile umetne in sakralne skladbe, od renesanse in baroka do sodobnih skladb domačih in tujih avtorjev.

Zbor je bil pobudnik kulturnih srečanj gradbincev in hkrati organizator prvega takega srečanja v Ljubljani leta 1979. Srečanja so se vrstila dolga leta, dokler ni z recesijo in v borbi za preživetje v tržnem gospodarstvu ta dejavnost usahnila. Redno se je udeleževal revij zborov v organizaciji ZKO Ljubljana Center ter bienalnih revij "Pesem" in požel več dobrih ocen. V zadnjih letih se redno udeležuje preglednih revij Ljubljanskih zborov, zdaj v organizaciji ZKD Ljubljana, kjer je prejemal vedno dobre ocene.

Pevci so ponosni, da so jim bila odprta vrata do kulturnih hramov kot so: Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, Narodna galerija, Ljubljanski grad, Kazinska dvorana v Mariboru, Velika dvorana v Posavskem muzeju Brežice in še veliko drugih in da so skupaj z zborom APZ Tone Tomšič in še nekaterimi zbori, zapeli na slavnostni prireditvi ob razglasitvi naše samostojne države 26. 6. 1991 zvečer na takratnem Trgu revolucije v Ljubljani.

V 38 letih delovanja so se sprehodili skozi renesanso, barok in romantiko. Spoprijeli so se z umetnimi in sakralnimi skladbami, naštudirali številne skladbe tujih mojstrov in tudi sodobna zborovska literatura jim ni ostala tuja. Prav posebej naj omenimo projekt Emona, Emona, ki ga je na pobudo svojega mladega dirigenta izvedel januarja 2015 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma in tam predstavil 12 povsem novih skladb sodobnih mladih avtorjev, ki so uglasbili pesmi avtoric – članic našega zbora, (glej fotografijo spodaj).

Denis Robnik je svojo glasbeno pot začel na SGBŠ Maribor kot učenec saksofona. Kasneje je dodal instrument klavir, s katerim je uspešno maturiral. Od leta 2009 je študiral dirigiranje na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot študent drugega letnika v razredu prof. Milivoja Šurbka, od 2010 pa še vzporedno kompozicijo in glasbeno teorijo pri prof. Marku Mihevcu. V septembru 2015 je uspešno končal magistrski študij iz kompozicije in glasbene teorije ter orkestrskega dirigiranja.


alt