ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

MEŠANI PEVSKI ZBOR DR. BOGDAN DERČ

Naslov:

KUD "Mešani pevski zbor Dr. Bogdan Derč"
Pediatrična klinika Ljubljana
Vrazov trg 1
1000 LJUBLJANA

Kont. os.:

Miha Rajterič ali Veronika Logar

e-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Tel:

031-312-890

spletna stran:

www.kudkcmf.si

Kulturno umetniško društvo Mešani pevski zbor »dr. Bogdan Derč« so oblikovali spomladi leta 1981 delavci ljubljanske pediatrične klinike, zdravniki - pediatri, medicinske sestre, psihologi, fizioterapevti, farmacevti in drugi zdravstveni delavci. Manjša skupina pevcev je postopoma prerasla v zbor, kateremu so se pridružili tudi drugi ljubitelji zborovskega petja. To je trenutno največja aktivna kulturna skupina zdravstvenih delavcev, ki redno nastopa doma in v tujini.

Že 14 let dirigira zboru gospod Venčeslav Zadravec, poklicni glasbenik - solist ljubljanske opere. Mešani pevski zbor nosi ime po prvem visokošolskem profesorju pediatrije, zdravniku, učitelju, piscu strokovnih knjig in priročnikov, strokovnih člankov, ki jih je pisal tudi sredi vojnih viher, dr. Bogdanu Derču.

Repertoar glasbenih del, ki jih je zbor doslej študiral, obsega preko 200 skladb, od slovenskih narodnih in umetnih pesmi, do tuje zborovske literature, renesančnih in srednjeveških avtorjev.

Pevci so svojo pesem ponesli v svet. Koncertirali so z drugimi zdravniškimi zbori, z zborovsko pesmijo dokazovali bogastvo slovenske kulture v zamejski Koroški, peli med beneškimi Slovenci, se predstavili kulturni javnosti na Nizozemskem, v Nemčiji, peli v Rimu in Vatikanu na avdienci pri papežu. S pesmimi so navduševali rojake v ZDA in Avstraliji.

Še vedno pa so zvesti osnovnemu poslanstvu, saj pojejo tako za bolne otroke na pediatrični kliniki, bolnike v ljubljanskem kliničnem centru, v domovih za starejše občane, institutu za rehabilitacijo, onkološkem institutu. Sodelovali so na mnogih strokovnih in znanstvenih kongresih in simpozijih, tudi evropskih in svetovnih razsežnosti. Sodelovali so v mnogih kulturnih programih skupaj z drugimi ustvarjalci in poustvarjalci, vsako leto se predstavijo na vrsti božičnih koncertov ter na revijah ljubljanskih pevskih zborov.

Društvo si je pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu.