ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

CONSORTIUM MUSICUM

KONTAKT:

Zbor Consortium musicumKrekov trg 2, 1000 Ljubljana

Predsednica: Petra Nagode
Tajnik: Matija Podgoršek

Zborovodja in umetniška vodja: Gregor Klančič in dr. Mirko Cuderman

e-mail:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Facebook stran: https://www.facebook.com/zborconsortiummusicum/


Dr. Mirko Cuderman je leta 1968 ustanovil glasbeno društvo Consortium musicum z glavnim namenom poustvarjati velika vokalno-instrumentalna dela iz domače in svetovne glasbene zakladnice in s tem obogatiti slovensko glasbeno ponudbo.

Consortium musicum je med zbori nekaj posebnega: v štiridesetih letih neprekinjenega delovanja ni nikoli zamenjal ne zborovodja ne programske usmeritve. V vseh tem času ni doživel nobene resne krize, ki bi ogrozila njegov obstoj. Morda zato, ker je bila družabnost vedno podrejena resnemu delu.

Kljub temu smo si privoščili tudi nekaj izletov, seveda povezanih z nastopi: obiskali smo Rim, bili smo na Češkem in v Avstriji, pa v Czenstohowi in v Krakovu, obiskali smo slovite podzemne solne rudnike in taborišče v Auswitzu, po nastopu v Limburgu smo se nekaj dni potepali po Bavarski, na poti iz Todija smo se ustavili v Assisiju in si ogledali nekaj slikovitih toskanskih mest ...

V zboru je prepevalo skoraj 400 pevcev, na več kot 400 - večinoma celovečernih - koncertih smo izvedli preko 600 različnih skladb, sodelovali smo s 40 dirigenti (med katerimi so Ricardo Mutti, Hartmut Hänchen, Uwe Gronostay, Theodor Guschlbauer, Milan Horvat, Maris Jansons, Tönu Kaljuste, Ken-Ichiro Kobayashi, Vladimir Kranjčević, Marko Letonja, George Pehlivanian ...), z nami je pelo več kot 200 solistov (Francisco Araiza, Aldo Baldin, Anton Dermota, Marko Fink, Bernarda Fink Inzko, Mirjam Kalin, Marijana Lipovšek, Janez Lotrič ...).

Zadnjih osemnajst let zbor redno sodeluje s profesionalnimi ansambli, predvsem s Slovenskim komornim zborom in Orkestrom slovenske filharmonije, peli pa smo tudi z Madžarskim državnim zborom, Državnim zborom iz Kaunasa, Komornim in mladinskim zborom RTV Slovenija, zborom SNG Opera in balet Ljubljana, mladinskim zborom Carmina slovenica, Orkestrom Češke filharmonije, Orkestrom Zagrebške filharmonije, simfoničnima orkestroma iz Graza in Osla, Simfoničnim orkestrom Moskovske filharmonije, Simfoničnim orkestrom HRT in drugimi.

Zbor Consortium musicum je glasbo vedno doživljal kot lepoto in veselje, ki ju je treba sporočiti drugim in ju deliti z njimi. Zato mu je bila pevska zavist vedno tuja in je z veseljem in naklonjenostjo zrl na delo in uspehe drugih zborov. Čim več bo namreč petja lepe glasbe, tem manj bo na svetu nasilja, hudobije in drugih nadlog, ki pestijo naš čas. S hvaležnostjo se spominjamo vseh, ki ste nam pomagali pri našem delu, nam stali ob strani ali dobrohotno zrli na naša prizadevanja. Svojo glasbo s spoštovanjem izročamo slovenskemu narodu, ki je bil od nekdaj narod pevcev in pevk, v upanju, da lepo petje na Lsovenskem ne bo zamrlo, in da se ljubiteljska zagnanost ne bo pustila pregnati porabniškemu hlastanju za materialnimi dobrinami.

(prirejeno po: Janez Kranjc, Zbornik ob 25-letnici društva CM)