ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Instrumentalne skupine

UNIVERZITETNI PIHALNI ORKESTER LJUBLJANA


Kulturno društvo Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana
Ižanska cesta 261 A
SI - 1000 Ljubljana
kont.os.: Marko Sever
tel.:  031 387 148 
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.   ali   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  

Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana (UPOL) je nastal na pobudo študentov ljubljanske univerze in dirigenta Simona Perčiča spomladi 2007. Je edinstven tovrstni glasbeni sestav pri nas, saj se zgleduje po t.i. zasedbi »symphonic winds«, ki je pri nas do zdaj še nismo poznali, precej razširjena pa je po ZDA.

Ko se je spomladi leta 2007 skupini študentov Univerze v Ljubljani, dirigentu Simonu Perčiču  in organizacijskemu vodji Marku Severju porodila zamisel o ustanovitvi prav posebnega pihalnega orkestra, si verjetno nihče ni predstavljal, da bodo o njem prav kmalu nadvse pohvalno govorili in pisali ne samo doma, temveč tudi v tujini, kjer so že večkrat nastopali.

Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana je edinstven tovrstni glasbeni sestav pri nas, saj se zgleduje po t.i. zasedbi »symphonic winds«, ki je pri nas do zdaj še nismo poznali, precej razširjena pa je v ZDA. V njem igrajo študentke in študenti različnih fakultet ljubljanske univerze iz vse Slovenije. Povezuje jih ljubezen do glasbe in želja soustvarjati nove, kakovostne glasbene projekte. Umetniški vodja in dirigent orkestra je Simon Perčič (več v nadaljevanju), ki mu pri ustvarjalnem delu pomagajo mentorji, vrhunski slovenski glasbeniki, solisti in pedagogi, organizacijsko pa upravni odbor, v katerem sodelujejo tudi Robi Petrič, Urška Makovec, Klemen Kopše in Miha Hafner.
 
UPOL svojo prepoznavnost gradi na združevanju svežih idej in kakovostne izvedbe. Ne sledi le sodobnim glasbenim trendom v svetu, ampak uveljavlja tudi svoje izvirne pristope h glasbi. Ne izvaja le najzanimivejše tuje glasbene literature, marveč vzpodbuja tudi domače avtorje k ustvarjanju novih glasbenih del. Ne teži le k povezovanju z različnimi domačimi in tujimi organizacijami ter festivali, temveč želi med seboj povezati tudi širša področja umetnosti.
Prepričljivost in mladostna energija, ki ju na odru izžareva Univerzitetni pihalni orkester Ljubljana, izvirata iz prijetnega vzdušja, ki vlada med člani orkestra, in iskrene predanosti glasbi vseh sodelujočih. Tako je UPOL tudi dobrodošla obogatitev študentskega in siceršnjega kulturnega življenja v prestolnici.