ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Instrumentalne skupine

PRO MEDICO

KUD Kliničnga centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher
Zdravniška komorna glasbena skupina PRO MEDICO
Zaloška 7A
1000 Ljubljana

Kont. os. :Andrej Gubenšek
Tel. št.: 041 279 358
e-naslov:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

spletna stran: www.kudkcmf.si


Zdravniška glasbena komorna skupina PRO MEDICO

Zdravniška glasbena komorna skupina v Ljubljani “ imenovali smo jo PRO MEDICO “ ima že skoraj štiridesetletno tradicijo. Prvič smo nastopili na Zdravniškem koncertu ob zaključku Plečnikovega memoriala v Narodni galeriji v Ljubljani. Že od oblikovanja naprej, pred skoraj štiridesetimi leti, igrajo v PRO MEDICO razen dr. Marka Zupana, 1. violina in pianista dr. Pavla Kornhauserja, klavir, 2. violino dr. Miha Benedik ter čelist dr. Zvonimir Rudolf. Violo je po dr. Igorju Ravniku prevzel prof. Vilim Demšar, mednarodno uveljavljeni godec, edini nezdravnik v skupini.

PRO MEDICO prireja vsako leto že desetletja v mesecu juniju samostojne koncerte, ki so prva izvedba prireditev v festivalu Poletje v Stari Ljubljani. Sprva so ti nastopi bili v cerkvi sv. Florijana, zadnja leta pa v veliko večji cerkvi sv. Jakoba.

Razen v klavirskem kvintetu, muziciramo v različnih komornih sestavah: kot klavirski kvartet, klavirski trio, pogosto tudi kot duo (M. Zupan, violina, in P. Kornhauser, klavir). Skupaj z učenkami Srednje glasbene šole v Ljubljani, ob koreografiji kolege dr. Henrika Neubauerja, smo za oder pripravili praizvedbo Četvorke (Kvadrilja) dr. Benjamina Ipavca, iz znane glasbene in zdravniške družine Ipavcev iz Šentjurja pri Celju, ki jo je skladal za klavirski trio. Naslednje leto pa nam je uspel še večji dosežek: PRO MEDICO je izvedel celotno pantomimo dr. Josipa Ipavca, tragično umrlega zdravnika in skladatelja, po avtorjevi originalni partituri, ki je veljala za izgubljeno in ki smo jo odkrili v NUKu. Osnovna zasedba skupine PRO MEDICO, okrepljena z glasbeniki “ amaterji, z godalci, med njimi so zdravniki in študenti medicine ter študenti ljubljanske Akademije za glasbo in Srednje glasbene šole (saj je v KUDu zelo malo ljubiteljev glasbe, ki bi obvladali pihalne instrumente), se je za nastop oblikovala v simfonični orkester. Orkester se je vključil v doslej naš največji projekt, z izvedbo odlomkov iz opere G. Gershwina iz življenja ameriških črncev, Porgy in Bess, na zdravniškem koncertu ob Plečnikovem memorialu v veliki dvorani Slovenske filharmonije decembra 2003 in na jubilejnem zdravniškem koncertu junija 2004 v »Stari Ljubljani« v cerkvi sv. Jakoba. Sodelovala sta mešana zbora KUDa, dr. Bogdan Derč in COR. Solisti so bili študenti ljubljanske Akademije za glasbo in MF Ljubljana. Skupaj na odru nas je bilo 120 glasbenikov! Partituro za opero smo dobili iz New Yorka. Priprave za skupno igro in dirigentsko nalogo je prevzel profesor Vilim Demšar. Decembra 2005, na že 36. Zdravniškem koncertu, smo pripravili odlomke iz muzikalov Fantom v operi in Nesrečniki s solisti in z mladinskim zborom »Veter«.

PRO MEDICO je pogosto vabljen, da v kulturnem sporedu popestri zdravniška srečanja, pa tudi druge prireditve. Nastopal je tudi na RTV Slovenija.

Ustanovitelj ansambla PRO MEDICO, prof. dr. Pavle Kornhauser, je leta 2004 prejel priznanje Sklada Republike Slovenije za ljubiteljsko umetnost za njegove dosežke na področju kulture.

Nekateri koncerti z ansamblom PRO MEDICO so posneti na CDju in na video-traku. Denar za priprave in za izvedbo prireditev zberemo med sponzorji, pri tem nam pomaga tudi matično Kulturno umetniško društvo »Lojze Kraigher« KC in MF. Vsi koncerti so brezplačni in tudi umetniki ne prejmejo nobenega denarja.

In še to: maja 2004 je bil klavirski trio PRO MEDICO, okrepljen s sopranistko Janjo Hvala, povabljen v Budimpešto na zdravniški koncert v organizaciji Ars Medica pro Humanitate Hungarica, junija 2005 pa v Szeged, kjer smo izvedli Borodinov klavirski kvintet in Koroške narodne pesmi.