ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv GLEDALIŠČE UNIKAT: OD KOD SI, KRUHEK?

GLEDALIŠČE UNIKAT: OD KOD SI, KRUHEK?

Gledališče Unikat vas vabi na 288. ponovitev muzikala za otroke: Od kod si, kruhek?  v soboto, 21. aprila, ob 11h v SiTi Teatru BTC.

 
Vstopnice so na voljo na: http://www.eventim.si/si/vstopnice/gremo-na-vlak-ljubljana-siti-teater-btc-313434/performance.html in uro pred predstavo na gledališki blagajni.

Predstavo so otroci tako dobro sprejeli, da sta po njej nastali tudi radijska igra (zgoščenka Najlepše pravljice 4, založba Panika) in slikanica (založba Didakta). Besedilo je izšlo v zbirki gledaliških besedil (Hop v pravljico, založba Društvo za razvoj gledališča v izobraževanju), predstavo pa je za televizijo priredila in uvrstila v program Televizija Slovenije. Na 10. mednarodnem festivalu "Three are too many, two not enough" v Plovdivu v Bolgariji je predstava prejela prvo nagrado žirije občinstva in nagrado Stichting Oost-Europa Projecten z Nizozemske. Letos bo besedilo uprizoril tudi Loški oder v Škofji Loki.
 
O predstavi Od kod si, kruhek?:
avtor: Tomaž Lapajne Dekleva
glasba: Goran Završnik
režija: Goran Završnik
koreografija: Maja Nemec
kostumografija: Zlatka Knapič
poslikava scene: Sonja Lipovac
pevsko vodstvo: Ana Duša
igrata: Mojca Weber in Tomaž Lapajne Dekleva
 
Milan Dekleva je zapisal:
Gledališče Unikat s svojo novo igro za najmlajše dokazuje, da je lahko učenje in spoznavanje prijetno in zabavno. Seveda pa igra "Od kod si, kruhek?" ne pojasnjuje sveta tako, da bi ga do konca "odčarala."
Avtorji igre se zavedajo, da je realnost vedno pravljična in da je otrokom običajna vsakdanjost čudežna. Vprašanja kaj je v naravi stvari ni mogoče ločiti od vprašanja kaj je v naravi človeka. Zlat prstan je sicer simbol pravljičnega, mitičnega, vzvišenega sveta, a je tudi prispodoba pragmatičnega, pritlehnega, dacarskega življenja. Zlati prstan požene zgodbo, na kateri odkrivamo, kako nastane kruh in kako nastanejo človeška grabežljivost, pohlep, modrost in dobrota. Humorna karakterizacija likov (poklicev), privlačna zvočna podoba mjuzikla, pregledna režija in spretno poigravanje s figurativno močjo jezika so aduti radijske igre "Od kod si, kruhek".
Avtorjem igre je uspelo igraje prehoditi pot do otroških src in njihovih zvedavih in lačnih oči. Speljali so vodo na njihov mlin; prepričan sem, da bodo najmlajši radi spremljali malo junakinjo Ano na njeni pustolovščini.
Niti malo dolgočasni pustolovščini: za spoznanje, da imamo toliko sveta, kolikor ga darujemo drugim, se že splača zlasati s trgovci z novci! "Od kod si, kruhek?" je, na kratko, nezatežena didaktična in vzgojna igra - in kaj lahko boljšega otrokom sploh ponudimo? Mar niso rekli že stari latinci: dolce et utile, to je zakon ustvarjalnosti!

 

Vsebine