ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ČUDEŽNE GOSLICE - VEČER LJUDSKEGA PETJA IN PLESA

ČUDEŽNE GOSLICE - VEČER LJUDSKEGA PETJA IN PLESA

Folklorna skupina Tine Rožanc vas vljudno vabi na celovečerni koncert ljudskega petja in plesa ČUDEŽNE GOSLICE v soboto, 14. aprila 2012, ob 19.30 in nedlejo, 15. aprila 2012, ob 18.00, SNG Opera in balet Ljubljana.

Folklorna skupina Tine Rožanc tudi letos pripravlja za vas prav poseben koncert, katerega si bo v osrednjem slovenskem glasbenem gledališču možno ogledati kar dvakrat!

Letošnji koncert bo pričaral pravljično vzdušje, saj boste spoznali prav poseben inštrument, ki je znan po tem, da vse prisotne zapelje v ples. Si predstavljate, da ob glasbi na čudežno glasbilo kar ne morete prenehati plesati?
Folklorniki bodo namreč na odru predstavili staro ljudsko pravljico Čudežne goslice tako kot sami najbolje znajo - s slovensko ljudsko pesmijo, plesom in glasbo.

Skozi pravljico bo predstavljena večina ljudskega ustvarjanja iz skoraj vseh slovenskih pokrajin. Videli boste razplet ljubezenske zgodbe zaljubljencev iz Prekmurja, kako so Korošci nekoč plesali na porokah in kako so Ribničani voščili god svojemu županu. Tudi Gorenjci so imeli živahne plese, ki so jih plesali tako na porokah kot ob delu. Kmečko delo pa so si nekdaj znali popestriti tudi na Dolenjskem. Pastirji iz Blok pač ne bi bili pastirji, če ne bi kaj ušpičili! Spoznali pa se boste še s starim črnomaljskim plesom, ki se je kmalu razširil po Beli Krajini.

Na odru ljubljanske Opere se bo zavrtelo in zaigralo več kot 100 plesalcev in glasbenikov različnih generacij, ki se bodo predstavili s sedmimi spleti plesov in dvorano prvič odeli v pravljično in hkrati ljudsko vzdušje. Vabilo in več informacij v prilogah.


alt

Mladinska skupina FS Tine Rožanc

 

Vsebine