ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv NAŠ ETNOMUZIKOLOG - FRANCE MAROLT

NAŠ ETNOMUZIKOLOG - FRANCE MAROLT

DOGODEK JE ZRADI BOLEZNI ODPOVEDAN IN BO PRESTAVLJEN NA NASLEDNJI PRIMEREN TERMIN!

 Glasbena matica Ljubljana in Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU vabita na prireditev iz cikla Naš etnomuzikolog – France Marolt v torek, 15.11.2011, ob 18.00, Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana.

V središču pozornosti tokratnega večera iz cikla Naš etnomuzikolog bo France Marolt - ključna oseba, ki odpira vrata v razumevanje slovenske folkloristike.

Večer so zasnovali sodelavci in strokovnjaki Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU in kulturnega društva Glasbena matica Ljubljana. Obe ustanovi sta si podali roke daljnega leta 1934. Tedaj sta v okviru Matice začela z delom Folklorni inštitut in njegov prvi vodja France Marolt.

France Marolt
Letos je minilo sto dvajset let od njegovega rojstva in šestdeset let od njegove smrti, petinosemdeset let od ustanovitve njegovega Akademskega pevskega zbora, ki je - ker tako govorijo in se slišijo zgodovinski viri - obmolknil tudi pred sedemdesetimi leti, potem ko je v Unionski dvorani odpel znamenito Lipa zelenela je. Same okrogle številke in tudi dejstvo, da o Maroltu še nimamo obsežnejše monografske študije, je spodbudilo ta večer, na katerem bomo poskusili osvetliti njegov lik, delo in pomen.

Z besedo, sliko, glasbo in plesom bomo Franceta Marolta približali kot človeka, zborovodja, zapisovalca in prirejevalca slovenskega ljudskega izročila, etnomuzikologa in idejnega ustanovitelja Folklornega inštituta.

Sodelovali bodo: dr. Marjetka Golež Kaučič, prof. Mirko Ramovš, dr. Urša Šivic, akademik Lojze Lebič, pevci Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, plesni par Akademske folklorne skupine France Marolt in Jasna Vidakovič, ki bo večer tudi povezovala.

Priponke:
Prenesi to datoteko (VABILO.pdf)VABILO.pdf[ ]105 Kb
 

Vsebine