ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv DVOJINA PO JUŽNJAŠKO

DVOJINA PO JUŽNJAŠKO

Dvojina po južnjaško je ciklus srečanj z ustvarjalci iz bivših jugoslovanskih republik, ki živijo in ustvarjajo v Sloveniji ter s svojim delovanjem prispevajo k  multikulturni pisanosti (pismenosti) našega okolja. Čeprav gre za ustvarjalke in ustvarjalce amaterje, nekateri so že uveljavljeni literati. Jezik, eden bistvenih stebrov kulturne identitete vsakega naroda, je za priseljene ljudi največkrat edina vez z matičnim okoljem pa še ta, s časom, rada zbledi ali se postara.

Izbor avtorjev, ki se bodo predstavili v ciklusu Dvojina po južnjaško, je v tesni povezavi s tradicionalnimi srečanji Sosed tvojega brega. Javni sklad za kulturne dejavnosti (pod budnim očesom Dragice Breskvar) že 33 let organizira omenjeno srečanje za literate drugih narodov in narodnosti, ki stalno ali začasno živijo v Sloveniji in pišejo v svojem maternem jeziku. Mnoge so prav ta srečanja spodbudila k vrnitvi »jeziku svojega spomina«, edinega, kar jim je, po oblikovanju nove politične karte Balkana, še ostalo. Ne glede na to od kod prihajajo, so ostali zvesti Besedi, ki jih kot zvezda Severnica pelje tja, kjer se srečata srce in misel.

Izbor avtoric in avtorjev ni bil lahek, a nekje je bilo treba začeti. V sedmih zaporednih srečanjih, ki bodo potekala vsak tretji petek v mesecu, se bodo predstavili: Jure Drljepan iz Domžal, Senada Smajić iz Železnikov, Željko Perović iz Maribora, Žuža Balog, Neda Galijaš, Nataša Kijurina Kupljenik in Branko Baćović iz Ljubljane.

Srečanja bo vodila avtorica projekta Miomira Šegina, dramatičarka in pisateljica iz Domžal, prav tako z izkušnjo jezikovne dvojine.

VSTOPNINE NI – VABLJENI!

alt

 

Vsebine