ZKDLJ-JSKD

 • Povečaj velikost črk
 • Privzeta velikost črk
 • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Vokalne skupine

PODELITEV PRIZNANJ ZKD LJUBLJANA

V letu 2012 bo Zveza kulturnih društev Ljubljana (ZKD Ljubljana) že šestič zapored podelila priznanja ljubiteljskim kulturnim društvom ter posameznicam in posameznikom za njihove izjemne dosežke in zasluge pri umetniškem vodenju, organiziranju in spodbujanju ljubiteljskega kulturnega dela na območju Mestne občine Ljubljana. Priznanja se podeljujejo vsaki dve leti in tako se bomo februarja 2012 zopet srečali na slovesnosti v ta namen.

Letošnji nagrajenci so:

ZLATO PRIZNANJE

 • Igor Švara, Ljubljanski oktet
 • Mag. Tomaž Faganel, Vokalna skupina Vox medicorum
 • Milivoj Šurbek, Komorni moški zbor Lek
 • Šentjakobsko gledališče Ljubljana


SREBRNO PRIZNANJE

 • Vinko Jager, Oktet Zven
 • Herman Lukan, Pihalni orkester Bežigrad


BRONASTO PRIZNANJE

 • Ženski pevski zbor Rozka Usenik
 • Fani Špende, KUD Šentvid nad Ljubljano


ČASTNO PRIZNANJE

 • SALUS Ljubljana d.d.
 • Franc Erceg, Moški pevski zbor Posavje
 • Lek d.d.

Vsem nagrajencem iskreno čestitamoSmile

Podelitev priznanj bo 6.2.2012 ob 19.00 v Španskih borcih na Zaloški 61 v Ljubljani. Slavnostni govornik bo g. Lojze Adamlje, predsednik ZKD Ljubljana. Kulturni program podelitve bo obogatilo Šentjakobsko gledališče Ljubljana, ki je med drugimi tudi prejemnik zlatega priznanja, s komedijo HLEBČEK GUSPE LIZE. 

Hlebček Guspe Lize je komedija izpod peresa, žal, prezgodaj preminulega člana ŠGL Vlada Zupančiča, ki je krstno uprizoritev doživela leta 1999 v ŠGL v režiji G. Tozona. Ko je bila sicer celovečerna predstava (tridejanka) umaknjena z rednega sporeda ŠGL, so trije protagonisti priredili drugo dejanje kot zaključeno celoto, s katerim priložnostno nastopajo še danes.

Zgodba ima podnaslov "dukazvanje, da je žemla res u ta star Lublan ratala in homatije okul tega" iz česar je razvidno, da je pisana in izvajana v "stari ljubljanščini". Dogaja se na magistratu in sicer nekje v 16. ali 17. stoletju, govori pa o zasliševanju peka, ki naj bi po prijavi someščanov v svoji "pekariji" pekel neke zelo opolzke in pohujšljive hlebčke - danes znane kot žemljice. Dogajanju, polnemu humornih dovtipov in dialogov s tudi nekaj satirične osti (korupcija, klientalizem, hipokrizija), poleg magistratorja in peka prisostvuje še pisar/pisatelj, ki je v določenih trenutkih le komentator dogajanja (z interpretacijo didaskalij), v določenih okoliščinah pa tudi njegov spiritus agens.


RAZPIS:                                                 

Na podlagi 9. člena Pravilnika o priznanjih ZKD Ljubljana objavljamo Natečaj za zbiranje predlogov za priznanja ZKD Ljubljana v letu 2012. Kulturna društva, člani ZKD Ljubljana in organi skupščine ZKD Ljubljana morate predloge za priznanja ZKD Ljubljana posredovati pisno najkasneje do 5. decembra 2011 na naslov Zveza kulturnih društev Ljubljana, Krekov trg 2, 1000 Ljubljana.

Predlog za podelitev priznanj ZKD Ljubljana mora vsebovati:
-    ime in naslov predlagane nagrajenke oz. nagrajenca
-    pisno utemeljitev predloga
-    predlog naj bo obvezno žigosan in podpisan s strani predsednika(ce) društva


Priznanja ZKD Ljubljana bomo nagrajencem izročili na priložnostni slovesnosti, ki bo 6. februarja 2012, ob 19. uri, v Centru kulture Španski borci na Zaloški 61 v Ljubljani.

Vljudno vas prosimo, da nam z oblikovanjem vaših pobud za podelitev tega ali onega priznanja ZKD Ljubljana pomagate ohraniti verodostojnost teh priznanj. Ob tem naj vas še enkrat opomnimo, da priznanja ZKD Ljubljana niso nadomestek za uveljavljena jubilejna Gallusova, Maroltova ali Linhartova priznanja, saj bo ta priznanja JSKD še podeljeval. Gre za naša, ljubljanska priznanja, za dosežke in zasluge, ki naj bi bila v spodbudo in vzor posameznicam, posameznikom in ljubiteljskim kulturnim skupinam na območju Mestne občine Ljubljana.

Za kakršne koli dodatne informacije lahko pokličete strokovno službo ZKD Ljubljana na tel.: 01 438 52 70 ali 040 559 345 ali pišete na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

PRAVILNIK O PRIZNANJIH

 

  

Vsebine