ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv VOKALNA AKADEMIJA LJUBLJANA: DIDO IN ENEJ, baročna opera

VOKALNA AKADEMIJA LJUBLJANA: DIDO IN ENEJ, baročna opera

Na letošnjih poletnih prireditvah 23. mednarodnega festivala Imago Sloveniae bo Vokalna akademija Ljubljana izvedla baročno opero Henryja Purcella Dido in Enej.
 
Uprizoritve bodo v
•    sredo, 27. julija v Mokricah, na gradu Mokrice, ob 21:00,
•    petek, 29. julija v Ljubljani, v Mestnem muzeju, ob 21:00, in
•    nedeljo, 31. julija v Vipavi, v dvorcu Zemono, ob 21:00.


Vokalna Akademija Ljubljana, ustanovljena 2008. leta, je kot prvi moški zbor v zgodovini tekmovanja za Veliko nagrado Evrope lani v Varni prejela najelitnejše priznanje v zborovski glasbi na stari celini – Grand prix Evrope. Čeprav je bila ustanovljena iz želje po kvalitetnem moškem zborovskem poustvarjanju, njen umetniški vodja Stojan Kuret moškim glasovom redno dodaja, resda občasno, a zelo vztrajno, ženske glasove v solističnih partih in komorne instrumentalne sestave. Zato je opera Henryja Purcella Dido in Enej v njeni produkciji le nadaljevanje »umetnosti kontrastov«, glasbenega izraza, s katerim si je Vokalna akademija Ljubljana prislužila prestižno nagrado Guidoneum Award za leto 2011 za izjemne dosežke v svetovni zborovski glasbi. Korak dlje pa je, da bo opero Dido in Enej izvedel instrumentalni ansambel, kot ga je predvidel Henry Purcell, prvič na Slovenskem z baročnimi instrumenti.
 
Priložena je programska knjižica k uprizoritvi opere Dido in Enej. V njej beremo o zasedbi vlog, skladatelju Henryju Purcellu in njegovi operi Dido in Enej, vsebini najpomembnejše angleške opere 17.stoletja, o Vokalni akademiji Ljubljana, predstavljeni so solisti in mednarodni instrumentalni ansambel VAL Camerata.

 

Vsebine