ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Ostale skupine

KULTURNO DRUŠTVO CENTER 21

KONTAKT:
Kulturno društvo Center 21
Grič 5A
1000 Ljubljana

Predsednik društva: Januš Aleš Luznar
Kontakta: Tina Glavič Novak in Tjaša Zidarič
e-naslov:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Spletna stran: http://center-21.blogspot.com/

Kulturno društvo Center 21 je bilo ustanovljeno leta 2003 z namenom združiti ustvarjalce z različnih področij v skupnem raziskovanju in kritični obravnavi sodobnih problematik. Leta 2006 pa se je znotraj društva oblikovala skupina Hupa Brajič, v okviru katere nas zanima predvsem produkcija na različnih kulturnih vsebin. V društvu se ukvarjamo z produkcijo in izobraževanjem na področju odrskih umetnosti (Kristina Aleksova, Alja Bulič, Lea Šuligoj, Toni Poljanec, Tanja Cirman), videa in filma (Uroš Lebar, Toni Poljanec, Tina Glavič Novak, Živa Petrič) in glasbe (Januš Aleš Luzner, Peter Lebar, Alen Ropoša). Tekom delovanja smo sodelovali z različnimi ustanovami (Gledališče Glej, Plesni teater Ljubljana, Zavod SCCA-Ljubljana, Slovenska filantropija, Mladi forum, Zavod Bunker...), ter posamezniki, ki so sodelovali v naših projektih.

Na področju filma so bili izvedeni med številnimi kratkimi filmi tudi vidnejši dokumentarni filmi: Okus Europe (2007-družbeno kritičen dokumentarni film o imigrantih v Evropi-prikazan širom Slovenije in Evrope, izšel tudi v obliki DVDja, odkupljen za distribucijo po slovenskih knjižnicah), A to je Kulturologija (2009-dokumentarni film o študiju kulturologije, realiziran v sodelovanju z oddelkom za kulturologijo na FDV-premierno prikazan v Kinodvoru) , Grenkoba nasmeha (2010-satirični dokumentarni film o življenju zapornikov v zaporu Dob, sofinanciran s strani JSKDja – večkrat predvajan na RTV Slovenija), ZAODRJE (2010-dokumentarni film o odnosu umetnikov do odra, zaodrja -sofinanciran s strani JSKDja in v procesu distribucije)

Na področju gledališča so v okviru društva od leta 2006 nastale 4 gibalno-gledališke predstave, ki so bili večinoma sofinancirani tudi s strani JSKDja : Telegram za Gajo, (Gledališče Glej, 2006), 24 mož, 4-je konji (Plesni Teater Ljubljana, 2008), Gerhard (Klub Gromka, 2009) in Luno krast ( KUD France Prešeren 2011); ter eksperimentalni performance Slowshoppingclub (v sodelovanju z društvom Temp in galerijo ŠKUC, 2006).

Na področju glasbe izstopajo znotraj društva posamezni izvajalci: Janoosh, Qualia in Peter Lebar. Preko njih društvo sodeluje na različnih glasbenih dogodkih, večinoma po Sloveniji. Prav tako smo v okviru društva v letu 2009 in 2010 organizirali štiri avdio-vizualne dogodke (dogodki so vključevali avtorsko elektronsko glasbo z podporo klasičnih inštrumentov v živo in VJingom) v Klubu Gromka, Klubu Menza, Klubu Inbox ter v Klubu Chanel Zero. V letu 2009 pa je znotraj Centra 21 delovala tudi improvizacijsko glasbena skupina Tripllet Kriplet (nastopi v Društvu pisateljev, Trst, Rovinj).

Na področju socialnih akcij v okviru društva Center21 redno deluje umetniška skupina Hupa Brajdič, ki je v zadnjih štirih letih v sodelovanju z zavodom Voluntariat, Filantropija, Moč in Mladi Zmaji organizirala in uspešno izvedla vse filmske delavnice (14 delavnic) v vseh obstoječih četrtnih mladinskih centrih v Ljubljani.