ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv SKAKATI, RAJATI, PLESATI

SKAKATI, RAJATI, PLESATI

AFS France Marolt vabi na 63. letni koncert  SKAKATI, RAJATI, PLESATI,  7. maja ob 19.30 in 8. maja ob 18.00 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.
 
CENE VSTOPNIC: 18, 15, 11.5, 9* EUR (*do 25 let in od 65 let ter upokojenci na najnižjo cenovno kategorijo). Ob nakupu 10 vstopnic ali več lahko uveljavite 15% skupinski popust!
 
O KONCERTU:
Letošnji koncert največje in ene izmed najstarejših slovenskih folklornih skupin bo v zmamenju treh besed: skakati, rajati in plesati. Treh besed, ki nakazujejo tri različna časovna obdobja in tri različne načine gibanja, ki jih bodo maroltovci na koncertu prikazali.
Skakati. Plesalke in plesalci, glasbenice in glasbeniki se bodo tokrat podali v čas najstarejših zgodovinskih virov, iz katerih lahko danes razberemo elemente ljudskega plesa, in prikazali enega najstarejših poznanih modelov gibanja v plesu – skakanje. Rajati. Beseda je domnevno francoskega izvora in naj bi pomenila ples v vrstah in kačastih zavojih. Na Slovenskem je močno v rabi v zgodnjem 19. stoletju, iz tega časovnega obdobja sledijo tudi plesne rekonstrukcije. Plesati. Beseda, ki ji danes pripisujemo najširši gibalni pomen. Je neke vrste nadpomenka besedama skakati in rajati in nam bo pričarala plese poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja.
 
Koncert je posvečen Francetu Maroltu, ustanovitelju skupine in prvemu slovenskemu etnokoreologu. V letu 2011 namreč praznujemo 120. obletnico njegovega rojstva in 60. obletnico smrti.

 

Vsebine