ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

Tukaj si lahko preberete nekaj novic, ki jih pripravlja g. Janez Stergar iz Kluba koroških Slovencev

Na začetku tedna

… lahko spet z novo prejetimi vabili dopolnimo seznam čezmejnih prireditev, kot smo ga pretekli teden spletali v dveh e-okrožnicah.

   V ponedeljek, 14.5.2018 ob 14.30 prihaja v celovški slovenski Mladinski dom na Mikschallee v goste Dušica Kunaver s predavanjem „Slovenščina po mavričini bližnjici". Predstavila bo enostavno učenje slovnice, zabavno seznanjanje z besedami ter slovenske ljudske pesmi.

   V ponedeljek, 14.5.2018 ob 20.30 bodo na sedežu Društva slovenskih izobražencev v Peterlinovi dvorani v Trstu v spomin na Nadjo Maganjo Jevnikar (Trst, 9. septembra 1951 – Repen, 8. februarja 2006) že devetič podelili po naši nepozabni prijateljici poimenovano priznanje ženski ali skupini žensk, katerih življenje odlikujejo ljubezen do raziskovanja, pisanje, služba bližnjemu, varovanje človekovih pravic ter izpričevanje etičnih vrednot ne glede na javno mnenje in trenutno vodilne ideologije. Nagrado letos prejme Silvia Marangoni iz Rima. Kulturni program večera bodo oblikovale pianistka Jana Zupančič in violončelistka Irene Ferrocasagrande ter pevska skupina Cintare iz Ljubljane. O letošnji nagrajenki ter o Nadji Maganja pa bodo spregovorili Federica Marchi, Franca Avolio in Sergej Pahor.

  V torek 15.5.2018 ob 18.00 bo v Tržaškem knjižnem središču na Trgu/Piazza Oberdan 7 v Trstu predstavitev knjige Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet - reminiscence in razmišljanja (založba Totaliteta) predsednika SDMO - Slovenskega društva za mednarodne odnose, publicista in nekdanjega veleposlanika mag. Bojana Grobovška. Grobovškov sogovornik o knjigi, ki posebej obravnava tudi slovenstvo v Trstu in na avstrijskem Koroškem bo tržaški publicist Bojan Brezigar.

   V torek 15.5 2018 ob 18.30 bo v dvorani Glasbene šole Franca Šturma v ljubljanski Šiški (nekdanji Šercerjev dom, Drenikova ul. 32, III. nadstr.) skupni koncert Slovenske glasbene šole dežele Koroške in Glasbene šole Franca Šturma iz Ljubljane. Dogodek je pripravljen v sodelovanju z ljubljanskim Društvom slovensko-avstrijskega prijateljstva; njegov predsednik prof. Lovro Sodja – nedavni jubilant - je dolgo časa poučeval na obeh glasbenih šolah. V pripetku je Program koncerta 15.05.2018.pdf.

   V torek 15.5 2018 ob 18.30 bo v prireditveni dvorani Štajerske deželne knjižnice v Gradcu (Kalchberggasse 2, 8010 Graz) večer »Med drevesi« s slovenskim pisateljem Janijem Virkom; moderiral bo Sebastian Walcher, tolmačil pa Jernej Lorber. Na http://www.slovenska-citalnica-gradec.si/index.php lahko preberete več; mdr., da Jani Virk (*1962) sodi med najbolj plodovite sodobne slovenske avtorje proze, tako kratkih zgodb kot romanov, v svojem opusu pa ima tudi pesniško zbirko in zbirko esejev. Dva romana, "1895, potres" (1996) in "Aritmija" (2004) sta mu prinesla nominacijo za kresnika (nagrado za najboljši slovenski roman), za zbirko kratkih zgodb "Pogled na Tycho Brahe" pa je prejel prestižno nagrado Prešernovega sklada. Virk je tudi prevajalec (iz nemščine), filmski scenarist in urednik za kulturo. Njegovo zadnje objavljeno delo je zbirka kratke proze "Med drevesi".

   V torek, 15.5.2018 ob 19.30 bodo v Mestnem gledališču v Celovcu ponovno odigrali tragikomedijo Antona Čehova „Ivanov“ v režiji slovenske gostje Mateje Koležnik. Sledile bodo ponovitve 15., 16., 18., 23., 24. in 25.5.2018.

   V sredo 16.5.2018 ob 12.00 bo v Atriju ZRC SAZU (Novi tg 2, Ljubljana) vodstvo po razstavi Kam so vse umetnine šle? Transferji in odtujitve predmetov kulturne dediščine v Sloveniji med drugo svetovno vojno. Razstava predstavlja relokacije, prenose, zasege in kraje kulturnih predmetov v Sloveniji v času druge svetovne vojne. Kdo je bil odgovoren za transfer umetnin, kdaj in zakaj? Kje so ti predmeti danes? Razstava na primerih izbranih umetnin predstavlja njihovo usodo v primežu različnih okupacijskih sil na Slovenskem. Po razstavi, ki je povezana z nedavnim mednarodnim simpozijem, bo vodilo pet od sedmih avtorjev: dr. Renata Komić Marn, dr. Franci Lazarini, dr. Katarina Mohar, dr. Barbara Murovec in dr. Barbara Vodopivec.

   V sredo, 16.5.2018 se bo v Trstu pričel tridnevni simpozij Foruma Tomizza (naslednja dneva bosta zasedanji v Kopru in Umagu, več na spletni strani http://forumtomizza.com ), in sicer na temo AZIL. Obravnaval bo tudi Tomizzo in njegove ljubljanske, beograjske vezi, pa tudi na dramatizacijo Cankarja v Italijanščini pred skoraj 40 leti. - Ali je naključje ali ne, ne vem. Res pa bo 16.5. svojo 75-letnico rojstva učakal naš tržaški rojak, čezmejni in medjezikovni povezovalec, s slovenskim »zlatnikom poezije« nagrajeni pesnik, pisatelj, avtor radijskih iger, esejist in prevajalec Marko Kravos. V Ljubljani je diplomiral iz slavistike, bil urednik pri tržaški založbi, nekaj let predaval na Univerzi v Trstu ter preizkusil tudi status »svobodnjaka«. 1996-2000 je bil predsednik Slovenskega centra mednarodnega PEN, dolga leta je tudi član upravnega odbora Slovenske matice. - Bomo našli priložnost, da Marku v njegovem radoživem slogu nazdravimo!

   Na kratko ponovimo, da bodo v sredo, 16.5.2018 ob 18.00 v Koroškem deželnem muzeju v Celovcu (St. Ruprechter Strasse 7) odprli gostujočo razstavo dr. Anje Moric o prebivalcih Kočevske »Vitrine spomina – Vitrinen des Gedenkens«. Za morebitni skupni prevoz iz Ljubljane se lahko obrnete na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

   V sredo, 16.5.2018 ob 19.00 bo v prosvetnem domu Sodalitas v Tinjah s scenskim recitalom „Krst pri Savici“ (epsko-lirsko pesnitvijo, ki jo je v drugi polovici leta 1835 napisal France Prešeren) gostoval Janko Krištof ob spremljavi jazzovskega pianista Tonča Feiniga. - O morebitnem njunem gostovanju v Sloveniji še nimamo novic.

   V četrtek, 17.5.2018 ob 18.00 bo ob prvem Svetovnem dnevu čebel na Višji šoli za gospodarske poklice v Šentpetru v Šentjakobu v Rožu prireditev, na kateri se bosta predstavili čebelarstvo Jere iz Dobrunj v Sloveniji ter čebelarstvo Cuderman iz koroške Železne Kaple.

   V četrtek, 17.5.2018 ob 19.00 bo v Slovenskem kulturnem centru v Korotanu na Dunaju (Albertgasse 48) častni predsednik KKZ dr. Janko Zerzer odprl razstavo Zakrito in razgrnjeno slikarke Mete Šolar. Na karbonsko kitaro bo zaigral Rok Drobun.

   V četrtek, 17.5.2018 ob 19.00 bo na glavnem festivalskem odru Jazz Cerkno na otvoritvenem koncertu nastopila avstrijska zasedba Orchester 33 1/3, ki deluje kot svojevrsten kolektiv najvidnejših tamkajšnjih glasbenikov novega jazza, eksperimentalne glasbe, improvizacije in zvočne umetnosti.

   Od 18. do 20. maja bo na Ptuju v Sloveniji potekala 29. državna razstava Dobrote slovenskih kmetij. Razstavljeni bodo tudi nagrajeni izdelki koroških kmetic in kmetov. Kakor sporoča Jasmine Gutovnik iz pisarne koroške Kmečke izobraževalne skupnosti (KIS), bo v soboto, 19. maja ekskurzija na Ptuj, za katero sprejema prijave še do danes, 14.5.2018.

   V petek, 18.5.2018 od 10.00 do 15.00 bo na dvorišču pred šolo v Lipi/Lind nad koroško Vrbo potekala kmečka tržnica z domačimi dobrotami s slovenskega Krasa, iz tržaškega vinogradništva Sancin; na voljo bodo tudi prve češnje iz Goriških Brd.

   V petek, 18.5.2018 ob 16.30 vabi SLORI – Slovenski raziskovalni inštitut iz Trsta v konferenčno dvorano Zadružne kraške banke na Oipčinah (Ul. Ricreatorio 2), in sicer na drugo strokovno srečanje slovenskih pravnikov v Italiji; predavala bo tudi Marija Škof iz koroške odvetniške pisarne Grilc – Vouk – Škof. Program je v pripetku vabilo pravnikom za 18.5.2018.pdf.

   V petek, 18.5.2018 ob 18.30 vabi Generalni konzulat Republike Slovenije v Monoštru v svoje prostore (Kossuth u. 39, 9970 Szentgotthárd/Monošter), in sicer na otvoritev razstave Likovne šole ARTDIDAKTA z naslovom "MARiBOR – perspektive mesta".

   V petek, 18.5.2018 ob 18.00 bo ob mednarodnem muzejskem dnevu v Muzeju Špital v Gornji Radgoni koncert zbora Pavlove hiše iz sosednje Potrne/Laafeld.

   Ponovimo, da bo do petka, 18.5.2018 v Galeriji Korotan na Dunaju (Albertgasse 48) na ogled razstava slovenskega slikarja Ota Rimeleja z naslovom Krožne svetlobe: prostorsko-časovni ambient.

   Ponovimo še, da je do srede, 20.6.2018 v prostorih Generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu (Radetzkystraße 26) odprta razstava iz niza Okno k sosedu. Razstavljata: slikar Bogdan Čobal in kiparka Matejka Belle.

   Na letošnji izlet ljubljanskega Društva slovensko-avstrijskega prijateljstva njegov predsednik Lovro Sodja vabi tudi člane našega kluba: v soboto, 26.5.2018 bo cilj izleta grad Riegersburg na avstrijskem Štajerskem in tudi obisk partnerskega društva Člen 7 v Potrni. Vse informacije o izletu so v pripetku izlet v Riegersburg, vabilo za člane KKS.doc. S prijavami se mudi, ker je minimalno število 30 prijavljenih potrebno doseči do jutri, torka, 15.5.2018.

   Čeprav to seveda spet niso vsa vabila na čezmejne prireditve tega tedna, dodajam le še LP in prehod na razpošiljanje!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani 

Vsebine