ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv PREŠERNOVANJE IN ŠE KAJ VSESLOVENSKEGA

PREŠERNOVANJE IN ŠE KAJ VSESLOVENSKEGA

Drevišnje ljubljansko »prešernovanje« bo za zamejce še bolj prešerno, saj bo veliko Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejel tržaški pesnik Miroslav Košuta; tudi drugi prejemnik velike nagrade pa je Primorec in sicer dirigent Anton Nanut. Vsem nagrajencem gre naš poklon in čestitke!

 

V izboru zamejskih in čezmejnih kulturnih dogodkov v Prešernovih dnevih smo pred dnevi že opozorili, da bo v torek, 8.2.2011 ob 19.30 v Gledališču Tone Čufar na Jesenicah gostoval Teatr Trotamora iz Šentjakoba v Rožu z dramo v sedmih slikah (in v treh jezikih – s podnaslovi) »Zala«.

 

Na isti praznični večer, v torek, 8.2.2011 bo na kulturni prireditvi v frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani (na Prešernovem trgu) tržaški pisatelj Boris Pahor spregovoril o enotnem slovenskem prostoru in usodi našega jezika. Prireditev se bo pričela okoli 19.45 po večerni sv. maši, na kateri poje ŽPZ H. Sattner (maša se prične ob 19.00).

 

V četrtek, 10.2.2011 ob 18.30 bo v dvorani Glasbene šole na Jesenicah skupni koncert GŠ Jesenice in slovenske GŠ na Koroškem. Koncert sodi v vrsto februarskih nastopov mladih koroških glasbenikov.

 

V četrtek, 10.2.2011 ob 19.30 pa v organizaciji KKZ spet prihaja na simfonični koncert (tokrat del K. Weila in R. Straussa) v ljubljanskem Cankarjevem domu skupina organiziranih koroških slovenskih ljubiteljev glasbe.

 

V petek, 11.2.2011, ob 11.00 bo v knjigarni Celjske Mohorjeve (Nazorjeva 1, Ljubljana) tiskovna predstavitev novih knjig celovške Mohorjeve založbe. Predstavili bodo knjige Th. Bernharda »Potonjenec«, Ch. Meves »Pogum za vzgojo«, R. Vouka »Iz pravnega kotička« in ponatis knjige K. Jelinčič Boeta »Kratka zgodovina Judov«. Knjige bodo predstavili avtor K. Jelinčič Boeta ter urednika H. Filipič in A. Kert.

 

Kot že zapisano, bo v petek, 11.2.2011 ob 19.30 v Kulturnem domu Pliberk osrednja koroška slovenska proslava kulturnega praznika.

 

Prav tako v Kulturnem domu Pliberk bo v nedeljo, 13.2.2011 ob 15.00 plesna predstava Spin Show z več kot 100 plesalci različnih starosti; plesalci od 4. leta dalje prihajjajo iz plesne šole Spin iz Slovenije.

 

V nedeljo, 13.2.2011 ob 18.00 bo v Mestni hiši Borovlje na sporedu kantata Franceta Cigana za soliste, mešani zbor in kvartet trobil Ustoličenje karantanskega kneza. V čezmejnem sodelovanju bodo nastopili pevci MePZ Jakob Petelin Gallus – Celovec, MePZ župnije Prevalje in KD Mohorjan –Prevalje ter komornega zbora Borovlje in Selskega zbora. V drugem delu koncerta bodo samospeve Franceta Cigana in slovenske ljudske pesmi izvajali tenorist Marjan Trček, pianistka Manca Trček ter zbora iz Borovelj in Sel.

 

Že zdaj pa na kratko najavimo 16. Matičin večer v torek, 15.2.2011 ob 20.00 v Lajovčevi dvorani Glasbene matice v Ljubljani (Vegova ul. 5); Jože Humer je večer pripravil pod naslovom Zbororodna pokrajina Primorska. Več na www.glasbenamatica.si .

 

Ponovimo pa naj, da projektna skupina celovške Slovenske gimnazije še vnaprej zbira naše glasove podpore na http://www.bipaschulprojekt.at/schulprojekte.html?task=view&id=104 .

 

Vsebine