ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKE IN ČEZMEJNE NOVIČKE

ZAMEJSKE IN ČEZMEJNE NOVIČKE

Tukaj si lahko preberete nekaj novic, ki jih pripravlja g. Janez Stergar iz Kluba koroških Slovencev.

V petek, 4.2.2011 ob 17.00 bo v veliki dvorani slovenskega Narodnega doma v Trstu (Ul. Fabio Filzi 14) predpremierna uprizoritev dokumentarno igranega filma o prvih žrtvah fašizma v Evropi »Streli v Bazovici«. Predvajanju filma sledi odprtje razstave fotografij, ki so nastale ob snemanju filma, ter družabno srečanje v galeriji Narodnega doma. Gledalci TV Slovenija pričakujemo še najavo TV-emitiranja filma.

 

V soboto, 5.2.2011 ob 20.30 bo v Galeriji Milko Bambič na Opčinah (Proseška 131) odprtje razstave ilustracij Zvonka Čoha za knjigo Marka Kravosa »Ta prave od pet do glave«. Ob Prešernovem dnevu bo spregovoril književnik Slavko Pregl, direktor Javne agencije za knjigo RS, ilustracije pa bo predstavila mag. Jasna Merku.

 

Če izpustim naštevanje vseh drugih petkovih in sobotnih Prešernovih proslav, na katere vabijo prek zamejskih tiskanih in elektronskih medijev, od nedeljskih dogodkov posebej opozorimo na svečanost v spomin narodnemu junaku Matiji Verdniku Tomažu in njegovim soborcem v protinacističnem odporu: v nedeljo, 6.2.2011 ob 11.00 na pokopališču v rožanskih Svečah.

 

V nedeljo, 6.2.2011 ob 14.30 bo na pevsko obarvani Prešernovi prireditvi »V srcu slovenstva« v Katoliškem domu prosvete v Tinjah (soprireditelj je PD Lipa iz Velikovca) slavnostni govornik znani slovenski igralec Gregor Čušin, za recital pa bo poskrbel urednik radia Ognjišče Matjaž Merlak.

 

V torek, 8.2.2011 ob 19.30 bo v Gledališču Tone Čufar na Jesenicah Teatr Trotamora iz Šentjakoba v Rožu po letu dni obnovil dramo v sedmih slikah (in v treh jezikih – s podnaslovi) »Zala«. Avtorja angažirane in zelo odmevne predstave, ki se sarkastično in hudomušno loteva sodobnih koroških mitov, zlaganosti in laži, sta Simone Schönett in Harald Schwinger, režiser predstave pa Marjan Štikar.

Že zdaj lahko napovemo naslednje predstave »Zale«, in sicer najprej v petek, 18.3.2011 v Kulturnem domu v Gorici (v okviru trijezičnega festivala komičnega gledališča Komigo), nato v soboto, 19.3.2011 v SNG Drama v Ljubljani (v soorganizaciji našega Kluba koroških Slovencev v Ljubljani), v ponedeljek 21.3.2011 v Kopru, 20. in 21.5.2011 še v Mariboru in Celju, 13.11.2011 pa tudi v celovškem Mestnem gledališču. Več informacij o gostovanjih predstave na www.roz.si ter po infotelefonu: +43 (0 )680 - 133 2112.

 

V četrtek, 10.2.2011 ob 19.30 bodo v Kulturnem domu Pliberk odprli razstavo likovnih del Prešernovih nagrajencev, ki so sodelovali na slikarski koloniji Izlake-Zagorje; zapel bo Zagorski oktet.

 

V petek, 11.2.2011 ob 19.30 bo prav tako v Kulturnem domu Pliberk osrednja koroška slovenska proslava kulturnega praznika – Prešernovega dne, in sicer s programsko pestrim koncertom Novomeškega simfoničnega orkestra. Kot slavnostna govornica bo prvič nastopila nova generalna konzulka Republike Slovenije v Celovcu ga. Dragica Urtelj.

 

Te dni je bil štirijezični CD »Voxon a:kapela« koroške vokalne skupine »Voxon« v kategoriji »Best Folk/World Album« nominiran za nagrado CARA 2011, najpomembnejše svetovne nagrade za a-capella zasedbe. Želimo dobrega uspeha v družbi svetovnih zvezd! Več o CD-ju in nominaciji na www.voxon.at ali www.facebook.com/voxon .

 

Projektna skupina celovške Slovenske gimnazije pa se prijavlja na natečaj Bipa za svoj socialni projekt o vključevanju kakorkoli prizadetih družbenih skupin in posameznikov. Skupina prosi za naše glasove, od katerih bo odvisen uspeh zelo simpatičnega mladinskega projekta. Od 1. februarja je mogoče šest tednov vsak dan oddati po en glas z istega e-poštnega naslov. Glasovanje in podrobnosti o projektu:

http://www.bipaschulprojekt.at/schulprojekte.html?task=view&id=104
 

Vsebine