ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

Jutri, v torek, 25.1.2011 bo spet – tudi v Ljubljani – več zanimivih dogodkov:

 - ob 11.00 bo v predavalnici S-5 Pravne fakultete v Ljubljani (Poljanski nasip 2) predstavitev knjige »Iz pravnega kotička« mag. Rudija Vovka (sredi decembra smo jo še povsem svežo na kratko predstavili že na Slovenskem knjižnem sejmu). Znani celovški odvetnik in borec za manjšinske pravice bo ob tej priložnosti predaval na temo: »Temeljne pravice slovenske narodne skupnosti na Koroškem v sodni praksi avstrijskih vrhovnih sodišč in v mednarodnih odnosih«. Zaradi organizacijskih razlogov je udeležbo na prireditvi potrebno prijaviti na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ;

 - ob 18.00 bo v dvorani Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani (Tomšičeva 12) zanimiv, primorsko obarvani debatni večer Do kod sega slovenski kulturni prostor. Na njem bodo sodelovali člani DSP Boris Pahor, Ciril Zlobec in Peter Kovačič Peršin ter zgodovinarka dr. Milica Kacin Wohinz, večer pa bo moderiral dr. Igor Škamperle;

 - ob 18.00 bo v Slovenskem znanstvenem inštitutu na Dunaju (Seilerstätte 2) – že najavljeni - pogovor o dveh novih knjigah iz zbirke Studia diplomatica Slovenica (dr. Ernesta Petriča in dr. Andreja Rahtena).

 

Za sredo, 26.1.2011 smo dva dogodka že najavili v prejšnji e-okrožnici:

 - ob 16.30 bo posebno slovensko vodenje po razstavi slikarja Valentina Omana v KunsthausSudhaus v Beljaku (Brauhausgasse 6, v pivovarni Villacher);

 - ob 18.00 bo v atriju Mestnega muzeja v Ljubljani (Gosposka 15) podelitev priznanj JSKD, med drugimi lutkarjema Bredi in Tinetu Varlu ter etnologinji Majda Fister.

 

V četrtek, 27.1.2011, ob 18.00 bo v Kuharjevi dvorani Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah predstavitev zbornika z dunajskega simpozija Prežihov Voranc – Lovro Kuhar: pisatelj, politik, patriot. O zborniku v uredništvu dr. Aleša Gabriča smo že nekaj več zapisali ob njegovi prvi predstavitvi; tokrat bo naprodaj po promocijski ceni 15 €.

 

V četrtek, 27.1.2011, ob 18.00 bo v Sinagogi Maribor (Židovska ulica 4) odprtje 1. dela razstave sodelavcev Pavlove hiše iz štajerske Potrne fotografa Branka Lenarta in avtorice besedile Elisabeth Arlt »Preteklo in pozabljeno. Judovska kultura v Sloveniji«. Drugi del razstave bo odprt v torek, 1.2.2011 ob 18.00 v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani (Cekinov grad, Celovška c. 23).

 

V četrtek, 27.1.2011, ob 19.00 bo v dunajski Künstlerhaus (Karlsplatz 5) odprtje razstave koroške rojakinje Tanje Prušnik ter Ine Loitzl »Den Blick öffnen« o preprečevanju nasilja proti otrokom in mladostnikom.

 

V četrtek, 27.1.2011, ob 20.00 bo v celovškem @ slowklub-u predvajanje filma in podijska diskusija "K zaznavanju dvojezičnosti na Univerzi v Celovcu".

 

Od četrtka, 27.1. do nedelje, 30.1.2011 se bodo na sejmu Alpe–Adria: Turizem in prosti čas v razstavni hali Kupola – A ljubljanskega Gospodarskega razstavišča predstavili tudi Slovenci Videnske pokrajine, od Kanalske doline do Rezije preko Terskih dolin do Nediških, in sicer pod geslom MI SMO TU(rizem)... Vabilo na izlet v Furlanijo, v kraje pod Matajurjem, Mužci, Kaninom, Mangartom in Višarjami, kjer ohranjajo slovenske korenine in besedo, je v pripetku »zgibanka«.

 

V petek, 28.1.2011 od 20.00 do ranih jutranjih ur bo v celovškem Domu glasbe Gimnazijski ples ZG/ZRG za Slovence, ko naj bi plesna sezona na Koroškem dosegla svoj vrhunec.

 

V soboto, 29.1.2011 ob 18.00 bo v KunsthausSudhaus v Beljaku (Brauhausgasse 6, v pivovarni Villacher) slovesno zaprtje razstave slikarja Valentina Omana; pozdravila bosta župan Helmut Manzenreiter in predsednik NSKS, diplomat Valentin Inzko, za glasbeni okvir bo poskrbel MoPZ Jepa – Baško jezero pod vodstvom Aleksa Schusterja.

 

V ponedeljek, 31.1.2011 ob 12.00 bo v Razstavni dvorani NUK – Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani pogovor pesnika Nika Grafenauerja (seveda: s koroškimi koreninami) s sodobnimi slovenskimi skladatelji (vsaj pri Lojzetu Lebiču in Evi Grafenauer so prav tako znane koroške korenine…), ki so uglasbili njegove otroške pesmi »Skladati na Nikove verze«.

 

 

Vsebine