ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv LIKOVNI NATEČAJ "MOJA LJUBLJANA - MOJA PRAVLJICA"

LIKOVNI NATEČAJ "MOJA LJUBLJANA - MOJA PRAVLJICA"

 

Območna izpostava JSKD Ljubljana razpisuje

          LIKOVNI NATEČAJ

MOJA LJUBLJANA - MOJA PRAVLJICA

ali DOTIK LJUBLJANE

ali LJUBLJANA – PODOBE IZ SANJ

za vizualno podobo skladovih kulturnih prireditev v letu 2011

 

Šolarji, dijaki, študenti, zaposleni, upokojenci – likovniki,  fotografi, vizualni ustvarjalci, člani kulturnih društev,…

lepo vabljeni k sodelovanju in ustvarjanju na tematiko, ki jo bo v letu 2011 v svoji dejavnosti pokrival Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Območna izpostava Ljubljana. Naše dejavnosti lahko s svojim ustvarjalnim pristopom povežete z naslovno vsebino razpisa. Vaša dela bomo objavili na vabilih za prireditve: ples za mlade, folklora za otroke in odrasle, srečanje gledaliških otroških in odraslih ustvarjalcev, srečanje mladih literatov in literatov seniorjev, selekcijska razstava, vokalna in instrumentalna glasba, filmski festival - vse to in še več je diapazon dejavnosti, ki jih pokriva ljubljansko skladovo letno delovanje.

Osnovna izhodišča razpisa:

Z razpisom želimo, da v vizualni obliki obudite tiste trenutke in tiste domišljijske ali zgodovinske, sanjske ali doživete prostore in čase, ki tvorijo delčke percepcije Ljubljane, kot vaše intimne podobe. Želimo, da iz omenjenih drobcev sestavite pravljično vizije nekega mesta. Resničnega ali željenega. Doživetja, ki jih s sabo prinaša kulturno udejstvovanje so ena od možnosti na preseku med zasebnim in javnim, kjer so tisti ukradeni momenti iz vsakdanjega življenja, ki so povezani z Ljubljano. Kar ste skrili nekam v kotiček, pa bi si želeli, da se ponovi kot pravljično. Gre za urbano bivanje v vsej pestrosti, ki jo prinašajo dotik, vonj, okus in pogled. Svoje podobe lahko povežete s kulturnimi dogodki in mesto interpretirate v smislu nekakšne kulise, ki omogoča estetski užitek. Nasmeh lebdeč nad Ljubljanico, ljudje, ki jih kot neznance srečujete iz dneva v dan dokler ne postanejo le silhuete vsakodnevnega mestnega vrveža. Ljubljana ni le kraj  bivanja,  najbolj izpostavlljeni urbani, arhitekturni in javni spomeniki, temveč skrite in zaprašene ulice, domovi in institucije, prostori neformalnih srečanj ter naša doživetja le-teh. Najbolj intimni kamenčki v našem spominu, nedeljsko popoldne, čudežno mesto, mini grad in njegova makro maketa, strukture teka časa, antropologija vsakdanjega življenja, izkušnja bivanja in njen pomen. Žalost in spomin na delček duše, ki je odtekel v šumu  Ljubljanice.

Izbrani likovni ali fotografski izdelki bodo z  avtorjevim imenom natisnjeni na ljubljanskih skladovih vabilih ter plakatih za prireditev s področja, na katerega se avtorsko delo nanaša, npr. srečanje plesnih skupin, srečanje mladih literatov itd., v nakladi vsaj 300 izvodov. Prav tako bodo vsi izbrani izdelki objavljeni na spletni strani www.jskd.si. Javna predstavitev vseh sodelujočih avtorjev bo 16. februarja 2011, v centru kulture v Mostah – Španski borci.Vsi avtorji izbranih del bodo predstavljeni na zaključnem festivalu – razstavi, v jesenskem času 2011, prav tako v centru kulture v Mostah, Španski borci.

Dodatna navodila: Prispevki so lahko v poljubni risarski, slikarski, grafični, kolažni tehniki ali v obliki fotografije in stripa. Največji format vašega dela naj ne presega 80 x 100 cm. Prispele izdelke po želji vrnemo. Natečaj je odprt od 3. 12. 2010 do 8. 2. 2011 – od Ta veselega dne KULTURE do slovenskega kulturnega praznika – 8. FEBRUAR .

Prispevke z vašimi kontaktnimi podatki lahko pošljete na naslov: JSKD OI Ljubljana, Krekov trg 2/II, 1000 Ljubljana ali pošljete po elektronski pošti v obliki .jpg ali .pdf na naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali prinesete osebno v pisarno.

Informacije: Andreja Repar in Nataša Klemenč

Ozrla sva se na Ljubljano.

 “Glej te konture!” je pokazal prijatelj: “Komaj jih razločim v megli, pa vendar je obličje mesta jasneje pred menoj, nego bi bilo pod opoldanskim soncem...”

Tam se je zasvetil križ, tam se je zaiskrilo jabolko na stolpu; za hip se je razmaknila megla – gruča belih hiš se je zasmejala ter je ugasnila: kakor sen je bil, kakor hipen smehljaj na obrazu spečega otroka.

“Tudi v jutranjem soncu sem že videl Ljubljano: v maju. Tista svetloba je lila od vsega čistega neba tako nemirno in omamljivo, tako je opajala oči ter jih vabila v sanje, da so bile konture mesta še bolj zabrisane in zastrte, nego jih zastira jesenska megla.”

Ivan Cankar, Bela krizantema

 

Vsebine