ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv VS ČARNICE IZDALE ŽE ČETRTI CD

VS ČARNICE IZDALE ŽE ČETRTI CD

ČarniCe, letošnje zmagovalke slovenskega zborovskega tekmovanja Naša pesem, so v svojem devetem letu delovanja izdale že četrto zgoščenko – tokrat pod umetniškim vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika in z naslovom »JAGODNI IZBOR za ženski zbor«.

 

Zgoščenka je sad dveletnega sodelovanja Čarnic in dirigenta Sebastjana Vrhovnika. Prvi del programa predstavlja tematsko zaokrožen izbor skladb iz obdobja romantike. Osrednje mesto zavzema celoten opus skladatelja Felixa Mendelssohna Bartholdyja za ženski zbor, ki pri nas še ni bil posnet. K visoki umetniški ravni izvedbe so prispevali tudi organist Tilen Bajec, pianist Primož Bratina in harfistka Maria Gamboz.

V drugem delu sledi preplet domačih in tujih zborovskih del iz drugih glasbenih obdobij. Sestavljajo jih posnetki v živo, ki so nastali na koncertih in tekmovanjih ter predstavljajo pristen poustvarjalni trenutek. Med njimi lahko izpostavimo slovensko zborovsko noviteto skladateljice Mojce Prus – priredbo prekmurske ljudske Neža in kača.

Program gotovo zadovoljuje visoka pričakovanja zahtevnejših poslušalcev zborovske glasbe, hkrati pa obilo umetniških užitkov ponuja širšemu občinstvu.

Posnetki so nastali v sodelovanju s 3. programom – programom ARS Radia Slovenija in Regionalnim centrom RTV Maribor: producenta Matjaž Prah in Smiljan Greif, tonska mojstra Davorin Zemljič in Miha Ocvirk, montaža Matjaž Prah, mastering Martin Žvelc.

Program je bil posnet v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Preski maja in junija 2010, v studiu 26 Radia Slovenija aprila 2010, na otvoritvenem koncertu jubilejnih 30. Kogojevih dnevov v cerkvi sv. Marije Vnebovzete v Kanalu ob Soči avgusta 2009 in na 21. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2010 v Unionski dvorani v Mariboru aprila 2010.

Zgoščenko ter priloženo knjižico v slovenščini in angleščini odlikuje lepa podoba, za katero je poskrbela Ursula Lavrenčič, za fotografije Lara Romih in Jana Jocif, za prevod v angleščino pa Sebastijan R. Maček. Plošče so izdelali pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija.

Foto: Lara Romih

 

Vsebine