ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Priznanja Pravilnik o priznanjih

Delavnica bobnanja in loopanja

»Beatbox« in »loop« delavnica  je namenjena vsem, ki jih zanima, kako z vokalom oponašati zvoke bobnov, drugih tolkal ter drugih zvokov. Vokalni bobnarji so sestavni del sodobne a cappella vokalne glasbe, ter alternativnih pristopov v glasbeni pop in jazz produkciji. Delavnica temelji na praktičnem in teoretičnem delu, kjer si s pomočjo preprostih, fonetičnih in neglasbenih zapisov ustvarjamo ritmične vzorce, ki jih v toku delavnice osvojimo do demonstracij zahtevnejših tehnik, kot so petje in ritmiziranje hkrati, ter zahtevnejših ritmov, kot sta recimo samba ali drum'n'bass. 

Delavnica bo potekala pod strokovnim mentorstvom Saša Vrabiča, člana priznane glasbene zasedbe Perpetuum Jazzile, v mali dvorani v Španskih borcih na Zaloški 61 v Ljubljani, in sicer po nalednjih terminih:

  • četrtek, 18.11.2010, 16.00 - 19.00
  • petek, 19.11.2010, 16.00 - 19.00
  • sobota,20.11.2010, 16.00 - 20.00

Delavnica je brezplačna, število mest je omejeno! Prijavite se lahko na tel.: (01) 438 52 70 ali 040 559 345 ali po elektronski pošti na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

O mentorju
Sašo Vrabič je akademski slikar, magister umetnosti ter samostojni ustvarjalec na področju kulture, ki se v svojem prostem času prav tako zavzeto in profesionalno ukvarja z glasbo. V glasbenih ustvarjalnih vodah ga predvsem na svetovnem spletu prepoznamo pod vzdevkom Multitask. Maja 2006 je s prijateljem Robijem Bassom postal beatboxer (vokalni bobnar) meseca na največjem internetnem portalu posvečenemu vokalnemu ritmiziranju - www.humanbeatbox.com. Sašo je prav tako aktivni član vokalnih glasbenih zasedb Perpetuum Jazzile, kjer prevzema vlogo ritmiziranja in aranžiranja posebnih ritmično ambientalnih vložkov (Africa, Čudna noč, No more blues). Pod njegovim okriljem se v različnih glasbenih zasedbah izobražuje in ustvarja svoj stil vokalnega ritmiziranja že vrsto mladih glasbenih navdušencev ter profesionalcev. Od njihovega začetka pa je sodeloval tudi z vokalno skupino Xplozion, ter drugimi priložnostnimi skupinami. Na odru smo ga videli že skupaj z jazz rock skupino Jazoo, Big Foot Mamo, 6 Pack Čukurjem, Oliverjem Dragojevičem, Otom Pestnerjem, New Swing Quartetom, Alenko Godec, Nušo Derendo, Mensound, BR6, The Real Six Pack , Vocalica, The Real Group in drugimi. Več o njem lahko preberete na www.vrabic.tk

Beatbox« delavnica
Pri t.i. »beatboxu« gre govora o bobnanju z glasom, grlom, jezikom, ustnicami, našim telesom. Tehnika ritmiziranja z vokali, ki je stara kot trubadursko petje iz srednjega veka, se v 20. stoletju pojavi s t.i. »barbershop« kvarteti v ZDA. Kasneje se v letih od začetka 1980-ih fenomen imitacije inštrumentov prenese na specifični žanr, ko se je pojavil hip-hop, pojavlja v pop glasbeni industriji (Justin Timberlake, Stevie Wonder, Michael Jackson, itd.). Rojstvo govorjene besede oz. »Rap« glasbe je zahtevalo ritmično osnovo, zato so fantje, ki so se ponavadi zbirali na ulicah ameriških mest, ustvarjali ritme s svojim telesom, ponavadi s ploskanjem (ki izhaja iz afriške glasbe, glasbe afriških priseljencev) ter vokalnega 'beatboxa'. Beatbox je pravzaprav elektronska naprava, ki se je rodila z rojstvom sinzetizatorjev zvoka (sintesajzerjev in t.i. »oneman« bandov), ker pa si mladina ni mogla privoščiti takrat zelo drage opreme, je z lastnim glasom začela proizvajati zvoke, ki so spominjali na elektronske bobne. V sodobnem času je v poplavi dostopnejših elektronskih pripomočkov človeški glas tisti, ki je začel še bolj posnemati zvoke iz okolice, ki je polna vsemogočih umetnih zvokov (zvočne reklame, semaforji – opozorila za slepe, večji promet, mobilni telefoni, zvočni efekti iz filmov in risank).
Osnove tehnike »Beatboxa« vsebujejo demonstracije tehnike simulacije zvokov pravih in elektronskih bobnov s pomočjo našega telesa, ust, tehnike dihanja in uporabo zvokov z izvajanjem v živo. Na koncu delavnice se s pomočjo snemalnika (live looperja) kreativno v živo ustvarja glasba s pomočjo mnogih ustvarjalcev, ki se poskusijo kot prave »človeške ritmične skrinjice« (Human beatbox) in pevci, ki pojejo »karaoke« na svoj lasten posnetek.

 

Vsebine