ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Mešani pevski zbori

MEŠANI PEVSKI ZBOR TINE ROŽANC CANTATE NOBISCUM

MEŠANI PEVSKI ZBOR TINE ROŽANC

Naslov: Kolodvorska 11, 1506 Ljubljana
Pevske vaje: Parmova 35, 1000 Ljubljana
Zborovodja: Jelka B. Kovačič
Predsednik zbora: Javoršek Igor
Kontaktna oseba: Javoršek Igor
Telefon: 051 306 730
e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Mešani zbor Tine Rožanc, ki deluje v okviru Železničarskega kulturno umetniškega društva Tine Rožanc, je 28. maja 2011 obeležil 100 – letnico delovanja s slavnostnim koncertom v Festivalni dvorani v Ljubljani. Ob tej priliki je zbor krstno izvedel tudi najnovejšo skladbo Z Vlakom tržaškega skladatelja Aljoše Tavčarja ob spremljavi instrumentalnega sestava Nomos Ensemble iz Trsta, ki jo je skladatelj za to priliko uglasbil na besedilo Otona Župančiča.

Zbor je tako simbolno povezal kraj začetka svojega delovanja in železničarsko tematiko, saj je bil ustanovljen daljnega leta 1911 v Trstu, kjer je bil takrat sedež Zveze Jugoslovanskih železničarjev in je sprva deloval kot moški pevski zbor železničarjev. Iz zgodovinskih virov izhaja, da so nato leta 1919 železničarji v Ljubljani ustanovili »Prosvetno društvo Sloga« in tja prestavili sedež zbora. V okviru društva je, poleg zbora in drugih kulturnih dejavnosti, delovala tudi glasbena šola, iz katere izhajajo nekateri pomembni glasbeniki starejše generacije, med njimi Heribert Svetel (ravnatelj mariborske opere) in skladatelj Vasilij Mirk. Nekaj let kasneje so se moškim pridružili ženski glasovi, nastal je mešani pevski zbor in ostal v tej obliki vse do danes. Društvo »Sloga« pa se je še kasneje, takoj po drugi svetovni vojni, preimenovalo v »Železničarsko kulturno-umetniško društvo Tine Rožanc«.

V teh letih je nekdaj znameniti do 70 – članski zbor vodilo kar nekaj pomembnih dirigentov: poleg že zgoraj omenjenih Heriberta Svetela in Vasilija Mirka še dr. France Pergar, Radovan Gobec, Srđan Ribarović, Mitja Gobec in Miro Kokol. Pod njihovim vodstvom je zbor nanizal lepo število koncertov doma in v tujini, med drugim se je udeležil številnih zborovskih festivalov železničarjev po celi Evropi. Jeseni 2008 je dirigentsko palico prevzela Jelka B. Kovačič.
Zbor redno nastopa in se vsako leto, poleg ostalih priložnostnih koncertov, udeleži revije Ljubljanski zbori, tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, Srečanja pevskih zborov v Dolskem ter nastopa v okviru koncertov zborovske glasbe »Po Prešernovih stopinjah«. Kot edini predstavnik iz Slovenije se zbor udeležuje mednarodnih srečanj železničarskih pevskih zborov držav Evrope (FISAIC), ki je na tri leta organiziran v eni od držav in kjer se spletajo prijateljske vezi s sorodnimi zbori.

V letu 2011 so se naše zborovske vrste okrepile z novimi pevci in pevkami, tudi iz mlajše generacije, kar je še posebej vzpodbudno. Še naprej vljudno vabimo pevke in pevce, ki si želijo z nami nadaljevati bogato tradicijo zborovskega petja z iskanjem novih glasbenih izzivov, da se nam pridružijo.