ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Vokalne skupine

5. tekmovanje mladih dirigentov

V nedeljo, 29. marca, se je končalo 5. mednarodno tekmovanje mladih zborovskih dirigentov, ki je letos potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, njegove Območne izpostave Ljubljana in Zveze kulturnih društev Ljubljana.

V zborovskem dirigiranju se je pred ljubljanskimi zbori pomerilo 14 finalistov iz Slovenije in tujine (ZDA, Nemčija, Švica, Francija, Latvija, Finska, Južna Koreja, Japonska, Rusija in Italija). Finalisti so bili znani v soboto zvečer: Florian Benfer, Nemčija; Andreas Felder, Švica; Jerica Gregorc Bukovec, Slovenija; Dani Juris, Finska.Finalisti so na zaključnem – finalnem koncertu v Slovenski filharmoniji v Ljubljani tekmovali pred Komornim zborom Ave. Zmagovalca je izbrala mednarodna žirija, ta pa se je po tehtnem razmisleku odločila za Danija Jurisa iz Finske. Zmagovalec tekmovanja je za zmagovalnih 94 točk prejel denarno nagrado v višini 2 tisoč evrov, ki jo donira Zveza kulturnih društev Ljubljana. Drugo nagrado je za 89 točk prejel Andreas Felber iz Švice, tretjo nagrado za 87,93 točk je prejela Jerica Gregorc Bukovec iz Slovenije in četrto za 79,64 točk je prejel Florian Benfer iz Nemčije.Vsem tekmovalcem so bila podeljena tudi priznanja za sodelovanje, posebne nagrade pa so prejeli:

  • za najboljšo interpretacijo skladbe iz obdobja renesanse: Matteo Valbusa, Italija
  • za najboljšo izvedbo obvezne skladbe: Stefan Vanselow, Nemčija
  • Šolnina sklada Europa Cantat Noel Minet Fund za obetajočega dirigenta za aktivnosti za dirigente v letu 2009 ali 2010: Aleksandra Samokhvalova, Rusija.
  • Vodenje ateljeja samostojno ali kot asistent dirigenta na naslednjem festivalu Europa Cantat 2012 v italijanskem Torinu; Dani Juris, Finska
  • Priporočilo žirije članicam združenja Europa Cantat in njenim partnerjem za vodenje pevskih tednov oz. podobnih prireditev: Maud Hamon, Francija
  • Nagrada AGEC, federacije evropskih zborovskih zvez za najmlajšega finalista: Dani Juris, Finska

Organizatorji so z iztekom tekmovanja zelo zadovoljni, tekmovalci, žirija in gostje so izrazili navdušenje nad prijaznimi, odprtimi in gostoljubnimi Slovenci ter pohvalo za prijetno in sproščeno vzdušje na tekmovanju.

 Več fotografij iz dogodka si lahko ogledate v FOTOGALERIJI.

 

Vsebine