ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Ostale skupine

MAKEDONSKO KULTURNO DRUŠTVO MAKEDONIJA


Naslov:

MKD Makedonija
Masarykova 24
1000 Ljubljana

 kont.os.

Blagoja Nasteski

Telefon:

041 756 272

E-naslov:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

 

 

 Makedonsko kulturno društvo "Makedonija" iz Ljubljane (skrajšano MKD "Makedonija") je najstarejše manjšinsko kulturno društvo v samostojni Sloveniji. Ustanovljeno je bilo 18.01.1992 v zgradbi Ljubljanske Opere ob pozdravih, v obliki posebnih odposlancev in brzojavih obeh takratnih predsednikov, g.Milana Kučana in g.Kira Gligorova. V letu 2010 smo dopolnili 18 let aktivnega delovanja na področju kulturnega dogajanja na prostoru Republike Slovenije. S svojim udejstvovanjem je društvo vsa ta leta veliko prispevalo k integraciji makedonskih priseljencev in njihovih potomcev v raznoliko in bogato kulturno dogajanje. Cilj vseh naših aktivnosti je bil ohraniti lastno narodnostno identiteto in kulturo, hkrati pa ju predstaviti in vpeti v dogajanja in kulturo Slovenije in Slovencev ter narodov in narodnosti, ki živijo v Republiki Sloveniji.

Najpomembnejši nosilci njegovega delovanja so vsekakor glasbena etno skupina »Strune«, mešani pevski zbor »Biljana« ter folklorna skupina »Kalina«. Vsi skupaj so do danes nastopili na več kot 300 kulturnih dogodkih in izdali 5 CD plošč. Ostale kulturne sekcije so organizirale več kot 30 domačih in mednarodih razstav in šolskih projektov, izdali so monografijo ob 15-ti obletnici obstoja društva ter več kot 20 številk makedonskega glasila »Makedonski Vesnik«.
V tem času smo gostili preko 50 slovenskih in tujih kulturnih delavcev, bodisi kot udeleženci likovnih kolonij, razstav ali glasbenih prireditev, pri tem so ves čas in aktivno preoblikovali poslanstvo društva – biti nosilec kulturnega življenja v Sloveniji tudi izven okvira samo nacionalnih in kulturnih potreb makedoncev.