ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv KONCERTNI CIKEL SIMFONIKOV RTV SLOVENIJA

KONCERTNI CIKEL SIMFONIKOV RTV SLOVENIJA

Glasbena matica Ljubljana vabi na koncertni cikel Simfonikov RTV Slovenija  - KROMATIKA 7 -, ki bo 18. 4. 2019 v Ljubljani, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.


 Simfonični orkester RTV Slovenija
Rossen Milanov, dirigent
Mojca Bitenc, sopran
Monika Bohinec, alt
Martin Sušnik, tenor
Domen Križaj, bariton
Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana
Sebastjan Vrhovnik, dirigent zbora
 
JOSEPH HAYDN
Simfonija št. 44 v e-molu, Žalna, Hob I/44
Večerna pesem Bogu, Hob XXVc:9
FRANZ SCHUBERT
Maša št. 5 v As-duru, D 678
 
Mešani zbor Glasbene matice Ljubljana nadaljuje bogato zborovsko tradicijo te ustanove: Glasbena matica Ljubljana je deset let po ustanovitvi (1872) odprla vrata tudi učencem, željnim glasbenega znanja, leta 1891 pa je ustanovila mešani pevski zbor. Sedanji zbor pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika šteje skoraj sedemdeset izkušenih pevk in pevcev, ki jih združuje želja po poglobljenem študiju, poustvarjanju na visoki umetniški ravni ter sodelovanju z uveljavljenimi poklicnimi glasbeniki. Našemu orkestru in zboru Glasbene matice se pridružujejo še štirje izvrstni domači vokalni solisti mlajše generacije. Združeni v mogočno zasedbo pod taktirko izvrstnega bolgarskega dirigenta Rossena Milanova v predvelikonočnem času za vas prirejajo enkraten praznični spored, stkan iz del enega izmed ‚svete trojice‘ dunajskega klasicizma, Josepha Haydna, ter Schuberta, še enega dunajskega glasbenega velikana, ki je klasicistično tradicijo Haydna, Mozarta in Beethovna prenesel v novo dobo glasbene romantike.

Haydnova Simfonija št. 44 je nastala leta 1771, v času tako imenovanega gibanja Sturm und Drang. S svojo poudarjeno izraznostjo zrcali čas nastanka, obenem pa sodi med skladateljeva veličastna dela zgodnje ustvarjalnosti. Podnaslovu Žalna je domnevno botrovala Haydnova želja, da naj bi počasni stavek igrali na skladateljevem pogrebu. Nežna Večerna pesem za zbor in klavirsko spremljavo pa bo pripravila občutje za drugi del sporeda.
Schubertova Maša v As-duru je prežeta z nepreseženo prefinjenostjo, značilno za glasbo dunajskega klasicizma – od izjemno nežnih in liričnih uvodnih do veličastnega sklepnega stavka.

Tomaž Gržeta
(vir: http://simfoniki.rtvslo.si/koncerti/kromatika-7-sezona-18-19/)


Prodaja vstopnic:
Informacijsko središče Cankarjevega doma, Prešernova cesta 10, 1000 Ljubljana
T: (01) 24 17 299, 24 17 300, E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Ob delavnikih je odprto od 11. do 13. in od 15. do 20. ure, ob sobotah od 11. do 13. ter uro pred prireditvami.

 

Vsebine