ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V ponedeljek, 15.4. ob 18:00 bo v Kulturnem domu v Gorici (ul. Brass 20 – Italija) predavanje univ.dipl.inž. gradbeništva Gorazda Humarja iz Šempetra pri Gorici »Pot živega srebra iz Idrije v Trst v Napoleonovih časih«. S to potjo je neposredno povezan nastanek mogočnega kamnitega mostu čez reko Vipavo v Dolenjah pri Ajdovščini, ki ga ljudsko imenujejo kar Napoleonov most, ter poti, ki je iz Cola in Ajdovščine vodila mimo Štanjela do Trsta. Predavatelj bo spregovoril še o Napoleonovem petdnevnem bivanju v Gorici leta 1797, francoskem ropanju Gorice in Trsta ter o pomorski bitki pri Piranu med francoskimi in angleškimi ladjam. - Vstop prost.

Ponovimo, da bo istega večera ob 20:30 v istem Kulturnem domu v Gorici na sporedu predstava Agnieszke Jakimiak »Hitchcock«, v režiji Weronike Szczawińske in v produkciji Slovenskega mladinskega gledališča iz Ljubljane. Informacije in rezervacije: +39 0481 33288 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V sredo, 17.4. bodo ob 19:30 v Slovenski filharmoniji v Ljubljani krstno izvedli delo maestra Uroša Lajovica „Poglavje iz Pasijona (koroškega bukovnika) Andreja Schusterja Drabosnjaka“, opozarjamo na pravočasen nakup vstopnic pri blagajni SF ali v spletnem sistemu Eventim. Pel bo Mešani zbor AVE ter solisti Marta Močnik Pirc, Dejan Vrbančič in Jože Vidic, na orgle bo igral Gregor Klančič, orkesteru Akademije za glasbo Ljubljana bo dirigiral Uroš Lajovic. V prvem delu velikonočnega koncerta bodo zaigrali še „Inventiones ferales“ skladatelja Uroša Kreka s solistko violinistko Lano Trotovšek.

Le še do petka, 21.4. je v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki (Bistra 6, 1353 Borovnica) podaljšan čas za ogled razstave »Znanje brez meja«, na kateri sta med štirinajstimi najvidnejšimi slovenskimi inovatorji in znanstveniki vseh časov predstavljena tudi koroški fizik z umetniško dušo prof.dr. Jožef Stefan ter koroška botaničarka in naravovarstvenica dr. Angela Piskernik. Odpiralni čas muzeja je torek–petek: 8h–17h; več na www.tms.si ter na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V torek, 23.4. bosta v okviru “Noči knjige 2019” v Celovcu dva zaporedna dogodka: Ob 17:00 v Mohorjevi knjigarni (Viktringer Ring 26) literarni večer s pesnico Mili Hrobath, ki bo predstavila novo pesniško zbirko »Barvitost časa« z ilustracijami Karla Vouka; ob 18:30 pa bo v sosednjem Knjižnem centru Haček (Paulitschgasse 5-7) odprtje razstave Gorenjskega muzeja iz Kranja „Kranjcev prvi poet"; ob 200-letnici smrti Valentina Vodnika sta razstavo pripravili Anja Poštrak in Barbara Kalan.

V sredo, 24.4. ob 19:00 bo – še vedno v okviru “Noči knjige 2019”- v dvorani slovenskega Mladinskega doma v Celovcu (Mikschallee 4) gledališka predstava "Ljubljanski vodnik našel Vodnika"; nastopata: Andrej Rozman - Roza in Alenka Tetičkovič. 

Posredujemo vabilo Slovenske konference Svetovnega slovenskega kongresa, in sicer za udeležbo na 23. Taboru slovenskih otrok po svetu, ki bo potekal od 27. julija do 3. avgusta 2019. Tokrat tabor pripravljajo v sodelovanju s šolo preživetja »Laris Survival School« v bližini Ivančne Gorice. Mladi med 10. in 15. letom starosti, ki živijo izven meja Republike Slovenije in imajo slovenske korenine, bodo na taboru v dopoldanskem času bogatili znanje slovenščine (v treh nivojskih skupinah), popoldne pa spoznavali kulturno in naravno dediščino Slovenije (mdr. samostan Stična, Jurčičevo rojstno hišo, izvir reke Krke), se zabavali ob različnih ustvarjalnih delavnicah (postavljanje zavetišč, izdelovanje zapestnic, spoznavanje rastlin, peka kruha v naravi…) ter uživali v druženju, športnih aktivnostih in družabnih igrah.
Prijavnice za tabor so na spletni strani www.slokongres.com , prijave pa do 20. maja oz. do zapolnitve prostih mest na novem poštnem naslovu: Slovenska konferenca SSK, Zaloška 59, 1000 Ljubljana ali po e-pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Informacije tudi na telefonski številki: ++386 1 2428 552.

 

Vsebine