ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V sredo, 3.4.2019 ob 11:00 bo v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/I) predstavitev novih koroških knjižnih publikacij, in sicer otroške poezije Lenčke Kupper „Iz škratove krošnjice”, zbornika „Slovenščina v družini” (ur. Martin Kuchling) ter zgoščenke v šentprimoškem narečju „Povodni mož v Živovem bvat”. Vsestranska koroška gledališka ustvarjalka Alenka Hain pa bo brala odlomke iz svoje monodrame "Njegov pogled". Vstop na srečanje s koroškimi avtorji je prost. 

V petek, 5.4.2019 ob 19:00 bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani koncert “Koroška pesem prek meja”: Mešani pevski zbor Pevskega društva Sele z zborovodjem mag. Romanom Verdelom bo zapel ducat koroških ljudskih in umetnih pesmi, Tamburaška skupina Loče ob Baškem jezeru pa bo pod vodstvom Erike Wrolich zaigrala deset slovenskih, hrvaških in romskih melodij. Loške tamburaše je naš klub pred desetletji opremil z instrumenti in belokranjskimi narodnimi nošami, pred letom pa so dobili nove, stilizirane noše. 

Ob stoletnici bojev za Velikovec in južno Koroško bo v petek, 5.4.2019 ob 11:00 na skupnem grobišču dvanajstih Maistrovih borcev in štirih avstrijskih brambovcev na mestnem pokopališču v Velikovcu (Kreuzberglstrasse) mirovniška spominska slovesnost za vse tam pokopane mlade fante. Na tem edinem in edinstvenem skupnem grobišču se potomci nekdanjih nasprotnikov vsako leto srečujemo že od oktobra 2013. - Naš klub prijave za skupno vožnjo z avtobusom - z odhodom iz ljubljanskega Tivolija ob 8:00 in predvidenim povratkom ob 16:30 – zbira na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , kjer lahko dobite še druge morebiti zaželjene informacije. Prispevek za prevoz 10 evrov nakažite na bančni račun Kluba koroških Slovencev v Ljubljani: IBAN je SI56 0208 3005 0910 525 pri NLB, Ljubljana, TR 2. BIC je LJBASI2X, koda vplačila pa „OTHR“ (= other/drugi). - Za skupno vožnjo v Velikovec je iz Maribora prav tako poskrbel tamkajšnji Klub koroških Slovencev.

V torek, 2.4. ob 9:00 bosta v k&k centru v Šentjanžu Novi srednji šoli Borovlje in Vetrinj ter Osnovna šola iz Preddvora (Slovenija) imeli literarno delavnico s Stenom Vilarjem (*1957), slovenskim igralcem, animatorjem in profesorjem pedagogike.

V torek, 2.4. ob 11:00 bo v celovški knjigarni Haček (Paulitschgaasse 5-7) na Andersenov dan - svetovni dan otroške knjige Sten Vilar nastopil še na glasbeno-gledališki animaciji za otroke.

V torek, 2.4. ob 18:00 bodo v knjižnem centru Haček v Celovcu predstavili obnovljene spletne strani o slovenskih ledinskih in hišnih imenih v avstrijskem seznamu nesnovne dediščine UNESCO; sodelovali bodo Vinko Wieser (SPZ), mag. Martina Piko-Rustia (SNI UJ in KKZ) ter Klemen Klinar, ki bo predstavil izkušnje in dosežke zbiranja te kulturne dediščine na Gorenjskem.

V torek, 2.4. ob 18:00 bodo v SKC Korotan na Dunaju (Albertgasse 48) predstavili novi roman Leva Detele o prvi svetovni vojni »Die kahl geschlagene Welt«. Ob tem bodo z avtorjem nazdravili ob njegovi 80-letnici, ki jo obhaja prav na dan srečanja. Prijave udeležbe do 1.4. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Naša klubska voščila neumornemu rojaku ponavljamo kar takole po e-pošti!

V sredo, 3.4. od 15:00 do 17:30 bo v Hotelu Park na Bledu v okviru 51. Mednarodnega srečanja pisateljev »Bled 2019«, ki ga prireja Slovenski center PEN, potekal sestanek Balkanske mreže in mreže Alpe-Jadran. Tudi na letošnjem srečanju bomo sodelovali člani našega Kluba ter več naših prijateljev iz Koroške ter iz Furlanije – Julijske krajine, s katerimi sodelujemo v projektu nastajanja Mirovne mreže Alpe-Jadran.

V sredo, 3.4. ob 18:00 bo v Mohorjevi knjigarni v Celovcu (Viktringer Ring 26) v nizu "Knjige mojega življenja - Bücher meines Lebens" spregovoril (v nemščini) škofijski administrator Engelbert Guggenberger; moderacija: rektor Jože Kopeinig; glasbeni okvir: pevski zbor Mohorjan s Prevalj.

V četrtek, 4.4. ob 16:00 bodo v avli Filozofske fakultete Univerze v Mariboru (Koroška cesta 160, Maribor) odprli razstavo »Ivan Rudolf in padalci« ter predstavili zbornik »Ivan Rudolf. Ob 120-letnici rojstva«. Spregovorili bodo Irena Uršič (Urednica zbornika, Saša Rudolf, ter avtorja razstave izr.prof.dr. Gorazd Bajc in doc.dr. Blaž Torkar.

V četrtek, 4.4. ob 17:00 bodo v 2. nadstropju Osrednje knjižnice Celje (Muzejski trg 1 a) odprli razstavo »Štajer-Mark: Po sledeh skupne zgodovine: razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920). - Ob 18:00 bo v Levstikovi dvorani iste knjižnice predavanje ene od avtoric razstave mag.dr. Karin Almasy (Univerza v Gradcu) »‘Tukaj nekje pa poteka moje življenje!' Česa se lahko naučimo z razglednic s Spodnje Štajerske iz obdobja med 1890 in 1920«. - Avstrijska in slovenska Štajerska sta vse do leta 1918 skupaj tvorili eno od kronovin habsburške monarhije; razstava si zastavlja vprašanja o sobivanju, sožitju pa tudi o nasprotjih nemško in slovensko govorečih prebivalcev Spodnje Štajerske.

V četrtek, 4.4. ob 19:00 dunajski Slovenski informacijski center SKICA vabi na »Slovenski Soirée« v prostore Reaktorja (Geblergasse 36-40, 1170 Wien), kjer bo koncert Dua Gorišek – Lazar (pianista Bojan Gorišek in Milko Lazar) in kvarteta saksofonov iz Zagreba (Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović in Matjaž Drevenšek) ter razstava umetnice Mete Drčar. Sledil bo sprejem ob slovenski in hrvaški kulinariki. - Prijave do 1. aprila na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V četrtek, 4.4. ob 20:00 bo v dvorani Katedrala v ljubljanskem Kinu Šiška (Trg prekomorskih brigad 3) nastopila eksperimentalno-ambientalna glasbenica, alternativna popzvezdnica iz avstrijske Štajerske Anja Plaschg, ki jo ljubljanska publika pozna kot Soap & Skin. Predstavila bo tretji samostojni album, lanski »From Gas To Solid / you are my friend.«

V petek, 5.4. ob 19:00 bo v štajerskem werkraumtheater | studio (Glacisstr. 61, 8010 Graz) v sklopu niza „Andere Seiten & Saiten / Drugačne strani & strune“ koncert slovenske šansonjerke Vite Mavrič (seveda iz ziljskega rodu Möderndorferjev!) in kantavtorja Janija Kovačiča „Šlagerji in pesmi iz zapora“. - V zapuščini slovenskega pisatelja, dramatika in lirika Vitomila Zupana so ohranjeni tudi zvezki z besedili na glasbo šlagerjev, ki si jih je zapornik Zupan zapomnil še iz predvojnega časa (pesmi je zbrala in izdaja Ifigenija Simonović, sedanja predsednica Slovenskega centra PEN). - Prodaja vstopnic: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

Vsebine