ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

Danes, v torek, 26.3.2019 ob 18:00 bo v predavalnici Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani (Prešernova cesta 23) v okviru niza »Literatur lebt!« literarni pogovor in branje iz novega romana avstrijskega avtorja Petra Rosei-a »Kras / Karst«. Eden najodmevnejših avtorjev sodobne avstrijske literature je svoj prvenec »Landstriche« objavil leta 1972, velika uspešnica leta 1977 pa je bil njegov roman »Wer war Edgar Allen?«. - Jutri zjutraj, v sredo, 27.3. ob 8:00 bo gost predaval na temo »Erinnern – Enthüllen – Erzählen« (spomniti – razkriti – pripovedovati) v didaktični predavalnici na ljubljanski Filozofski fakulteti (Aškerčeva 2). Istega dne ob 14:30 bosta sledila še branje in pogovor na Filozofski Fakulteti v Mariboru (Koroška cesta 160).

V torek, 26.3. ob 18:30 bo v prireditveni dvorani Štajerske deželne knjižnice v Gradcu (Kalchberggasse 2, 8010 Graz) v okviru „Slovenske čitalnice« prevajalec in publicist Karl Smolle v pogovoru s prof.dr. Ludwigom Karničarjem predstavil svoj osebni pogled na razvoj koroških Slovencev po letu 1945. Predavatelj je bil seveda eden od najbolj politično dejavnih koroški rojakov, dvakrat tudi poslanec v avstrijskem parlamentu. Kontakt: Kasilda Bedenk  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V torek, 26.3. ob 19:30 bo v Slovenskem kulturnem centru Korotan na Dunaju (Albertgasse 48, 8. okraj) literarno glasbeni večer ob izidu pesniške zbirke Danica Ozvaldič »Pesmi je ime svetloba«. S pesnico se bo pogovarjala avtorice spremne besede Melita Forstnerič Hajnšek, pesmi bo brala Lena Kline, zapela pa bo Ana Bezjak.

Drevi, v torek, 26.3. ob 19:30 bo v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici (Vurnikov trg 1) mag. Jure Sinobad kot sozaložnik in pisec spremne besede predstavil knjigo »Svet Miklove Zale« s ponatisom prve izdaje Sketove povesti in prepisom rokopisa Špicarjeve dramatizacije legendarne »Miklove Zale« (prvič uprizorjene pred 110 leti na Jesenicah).

V torek, 26.3. ob 20:00 bodo v ljubljanskem Mini teatru (Križevniška ul. 1) v okviru festivala »Hiša strpnosti« predvajali filmsko zgodovinsko dramo »Murer: anatomija procesa« (2018, 110 min.) avstrijskega režiserja Christiana Froscha. - Film pripoveduje o resničnem sodnem procesu proti nacističnemu zločincu leta 1963 v Avstriji. Čeprav je bila dokazana njegova odgovornost za umor in mučenje, ga porota zaradi političnih intervencij ni spoznala za krivega. - Po filmu sledi pogovor z režiserjem Ch. Froschem.

V sredo, 27.3. ob 11:00 bodo v ljubljanskem Mini teatru ponovno predvajali pretresljivi avstrijsko-nemški film »Vila Emma« režiserja Nikolausa Leytnerja (2016, 103 min.) o resnični zgodbi skupine avstrijskih judovskih otrok, ki zbeži pred nacisti in poskuša najti zatočišče na Hrvaškem, v Sloveniji in končno v Italiji. Film so mdr. snemali v Ljubljani in pripoveduje o poznejši hollywoodski zvezdi Hedy Lamarr.

V sredo, 27.3. ob 19:00 bo na dan odprtih vrat v Hiši Falke v Libučah (Schulweg / Šolska pot 17) znani slovenski kipar Marko Pogačnik (*1944) predaval na temo »Pozabljeni čudežni svet narave«. V hiši so na ogled tudi slike in akvareli Hermanna Falkeja (1933-1986), njegove grafike v reliefnem tisku in jedkanice ter slike iz zbirk Jülicher in Knoop.

V četrtek, 28.3. ob 9:50 bo v Mestnem muzeju v Ljubljani (Gosposka 15) v okviru trodnevnega mednarodnega simpozija »Pokrajine na ozemlju med Vzhodnimi Alpami in Jadranom v dialogu z drugimi kulturnimi podrtočji (1740-1867)« dunajski zgodovinar akademik prof.dr. Ernst Bruckmüller (*1945) predaval na temo »Die Verbindungen der Wiener Landwirtschaftsgesellschaft, insbesondere mit den Agrarwissenschaftlichen des westlichen und südlichen Europa«. Referenta poznamo mdr. po njegovi lani pri Slovenski matici izdani knjigi »Avstrijska zgodovina«.

V četrtek, 28.3. ob 19:00 bo v Domu prosvete Sodalitas v Tinjah dr. Jože Till predaval, kako je bilo na Koroškem "Upirati se nacistom kljub nevarnosti za življenje".

V petek, 29.3. ob 20:30 bo v Kulturnem domu v Gorici (ul. Brass 20 – Italija) v okviru 16. trojezičnega Festivala komičnega gledališča »Komigo 2019« na sporedu avtorska komedija »Priznam« v režiji Nikole Zavišič. V glavnih vlogah nastopajo Marjana Brecelj, Zvezdana Mlakar, Tina Gorenjak, Aleksandra Balmazović in Maja Martina Merljak - pet deklet, pet različnih generacij in pet različnih dojemanj življenja, slovenske zgodovine in sedanjosti, ki na hudomušen način prikazujejo situacije v petih različnih življenjskih obdobjih. Predprodaja vstopnic Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V soboto, 30.3. ob 10.30 bo v Mini teatru v Ljubljani (Križevniška 1) v okviru 17. KAKD Lutkovna skupina SPD Srce iz Dobrle vasi s 15 mladimi igralci nastopila z igro „Alica v čudežni deželi” po knjigi Lewisa Carrolla in v režiji Matevža Gregoriča. Poleg Alice v – približno polurni – predstavi nastopijo še Bela in Rdeča kraljica, Časovni zajec, Klobučar, Maček, Miš, Nori zajec, Gosenica, Zver, Zmaj, General, Vojak, Metulj in še kdo ali kaj. - Brezplačne vstopnice za predstavo so že teden dni na voljo v gledališki blagajni od 11:00 do 15:00 ter uro pred predstavami. Rezervirate si jih lahko z odgovorom na to e-pošto in jih boste dvignili pri podpisanem 20 minut pred pričetkom predstave.

 

Vsebine