ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V četrtek, 21.3. ob 18:30 Veleposlaništvo RS v Rimu ob Svetovnem dnevu poezije v okviru rimske sekcije mreže kulturnih inštitutov EU vabi na pesniško branje v počastitev evropskih sodobnih poetik in jezikov v konservatorij St. Cecilia v Rimu (Via dei Greci, 18). Slovenske barve bo med dvanajstimi pesniki iz različnih evropskih držav v izvirnem, slovenskem jeziku zastopala pesnica Barbara Korun. Prost je vstop do zasedbe mest.

V pomladni reviji »Primorska poje« (s polstoletno tradicijo!) tudi prihajajoči konec tedna priljubljene koroške ljudske in umetne pesmi prisotne v programih več koncertov: v soboto, 23.3. ob 19:00 v vaškem domu Jasen ter ob 20:30 v športno-kulturnem centru Lonjer (Trst), v nedeljo, 24.3 ob 17:00 pa v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici in ob isti uri v osnovni šoli Pivka.

V soboto, 23.3. ob 17:30 bodo v ljubljanskem Mini teatru (Križevniška ul. 1) v okviru festivala »Hiša strpnosti« predvajali avstrijski dokumentarni film »V senci sramote« koroške slovenske režiserke Sabine Zwitter. Po filmu, ki obravnava travme druge in tretje generacije koroških Slovencev, ki so jih preganjali Nemci in Avstrijci med drugo svetovno vojno in po njej bo sledil kratek pogovor z režiserko. Že ob 19:00 bo namreč v Mini teatru sledil recital »Kruh & svoboda« znane koroške skupine »Praprotnice«, ki jo sestavljajo pevke Hanca Pörtsch, Irene Strasser in Rozka Tratar-Sticker ter akordeonist Georg Errenst. Izbrane pesmi so napisali ujetniki prisilnih in koncentracijskih taborišč nacionalsocialistov in italijanskih fašistov. Pretresljive pesmi pričajo o grozotah v taboriščih, so izraz trdne življenjske volje, govorijo o uporu in hrepenenju po svobodi, a tudi o brezupnosti in smrti.

V nedeljo, 24.3. ob 17:00 bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani koncert orkestra Budimpeštanske filharmonije, Simfoničnega orkestra Cantabile, MePZ Adoramus ter več drugih pevcev, plesalcev in recitatorjev, ki bodo nastopila z ljudsko simfonično pesnitvijo »Barve zelenega smaragda«. Ob stoletnici prve svetovne vojne in soške fronte jo je ustvaril goriški zlatomašnik in skladatelj Avgust Ipavec, ki že desetletja živi na Dunaju. Dirigent koncerta bo Marjan Grdadolnik, režiser in koreograf dr. Henrik Neubauer, scenograf pa Andrej Stražišar. 

V nedeljo, 24.3. ob 18:00 se bo 52. srečanje koroških pevskih zborov »Od Pliberka do Traberka« nadaljevalo s koncertom v dvorcu Bukovje v Dravogradu.

 

Vsebine