ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Instrumentalne skupine

PIHALNI ORKESTER LJUBLJANA VIČ


Naslov:

Igor Legen

(PO Vič)

Hermana Potočnika 29

1000 Ljubljana

Kont. os.:

Igor Legen

e-mail:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Telefon:

031 754 190

Kont. os.2:

Dirigent: Josip Grgasović

Telefon:

041 421 210 SHAPE  \* MERGEFORMAT

e-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Splošni e-mail:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Web:

http://pihalni-orkester-vic.blogspot.com/

 

Prvi samostojni koncert smo imeli 11. maja 1984 na OŠ Marjan Novak Jovo. Na prvem tekmovanju 1987 leta v tretji težavnostni stopnji smo osvojili BRONASTO ODLIČJE. Zlata odličja v Grosupljem leta 1992 v 3. skupini, v Žalcu 1993 v 2. skupini, leta 1994 v Krškem srebrno odličje v 1. skupini in še leta 1999 bron v Krškem ter v Desklah 2005 srebro in leta 2011 v Vrhniki bron. Na mednarodnem prizorišču bronasto odličje leta 1995, dvakrat srebrno odličje v prvi kategoriji v Ostravi 1999 in 2005, zlato odličje v zabavnem programu ORMOŽ 1996 - to so podatki, ki govorijo o orkestru, ki je s svojim delom dokazal, da gre za kvaliteten tovrsten ansambel, ki ga sestavljajo učenci, študentje in delavci vseh profilov. V svojih vrstah smo ustanovili zabavno glasbeni ansambel »ODISEJA«, pozneje »AVIA BAND«, ki je bil zelo popularen in ki je pred leti obiskal naše rojake v Geteborgu na Švedskem. Sodelovali smo in organizirali nekaj odmevnih koncertov s zelo popularnim ansamblom ROH AND BAND«.

Pihalni orkester Ljubljana Vič je bil ustanovljen 6. maja 1982 v prostorih Tobačne tovarne Ljubljana. V prvi zasedbi  je bilo 17 godbenikov, izključno učencev Glasbene šole Vič Rudnik. Med ustanovitelji je bistveno omeniti tri, ki so zaznamovali delo Pihalnega orkestra Vič. To so g. Vili Belič, iniciator in človek, ki je priskrbel določene finance za nabavo instrumentov in nemoteno delovanje; Ljudomil Škabar, prvi predsednik pihalnega orkestra, ravnatelj Glasbene šole in takratni učitelj trobil in tolkal na Glasbeni šoli Vič-Rudnik Josip Grgasović,  ki  je še danes njihov dirigent.

Gre za ansambel, ki je kvalitetno in s ponosom predstavljal svojo domovino Slovenijo na nastopih v raznih tujih državah in to v Avstriji, Italiji, Češki in na Hrvaškem.
Goji prijateljske vezi z nekaj orkestri iz tujine in tudi doma, posebno pa z orkestrom iz Ilirske Bistrice, katerega je leta 1996 ustanovil naš dirigent Josip Grgasović in s katerim smo pred nekaj leti podpisali listino o pobratenju in prijateljstvu.

1.- Kot prvi in najvažnejši trenutek v zgodovini orkestra je po ustanovitvi leta 1982, PRVI SAMOSTOJNI KONCERT PO Vič Ljubljana, 11. maja 1984.

2.- Po dveletni prekinitvi dela zaradi finančnih problemov leta 1989, ponovni začetek dela leta 1991 in zelo uspešna pot orkestra Vič z osvajanjem ZLATIH ODLIČIJ v tretji in drugi skupini in z osvajanjem SREBRNEGA ODLIČJA, prihod v 1. skupino SLOVENSKIH PIHALNIH ORKESTROV.

3.- Kot tretji pomemben trenutek je preboj v mednarodno areno z osvajanjem BRONASTEGA ODLIČJA v Riva del Gardi in dvakrat SREBRNEGA ODLIČJA v Ostravi na Češkem.

PO Ljubljana Vič