ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V torek, 19.3. ob 18:30 bo v dvorani IÖK – Inštituta za avstrijske vede v dunajskem prvem okraju (Hanuschgasse 3, stopnišče 4, dvorišče 2, 1. nadstropje) literarni večer v sklopu „Hot spot Podjuna“. Upokojeni učitelj in dolgoletni društvenik pri SPD Danica - Stanko Wakounig bo skupaj s svojo nečakinjo Tamaro Sommeregger bral iz knjige “Spomin daje času obraz“. Glasbeni okvir: Mira in Sara Gregorič.


V sredo, 20.3. ob 17:00 vabi predsednik celovškega Club Tre Popoli Ing. Walter Wratschko v Cafe Sandwirth na nadaljevanje razprave o izhodiščih za še večjo zasidranost večjezičnosti v alpsko-jadranskem prostoru.


V sredo, 20.3. ob 18:00 bo v celovški Mohorjevi knjigarni (Viktringer Ring 26) v pogovornem nizu „Knjige mojega življenja" (štajerska) moderatorka Darka Zvonar Predan gostila koroškega publicista in novinarja Horsta Ogrisa; pevski program: Cerkveni zbor iz Slovenj Plajberka pod voidstvom Kristijana Lauseggerja.


V četrtek, 21.3. ob 11:00 bo v Mali dvorani ZRC SAZU v Ljubljani (Novi trg 4, 2. nadstropje) koroška zgodovinarka mag. Brigitte Entner imela predavanje »Med spominjanjem in pozabo: razmišljanja o obravnavi odporniške preteklosti v lokalnem prostoru na primeru koroške občine Sele (Zell)«. Predavanje bo sicer v nemškem jeziku, a razprava tudi v slovenščini. - Gorsko občino Sele je nacistično nasilje še posebej hudo prizadelo. Domačini so od leta 1938 naprej uporabljali različne oblike odpora. Zato je spomin na ta čas raznovrsten in deloma sporen. Predavanje se bo ustavilo tudi ob mogočih razlogih za te konfliktne spomine. - Brigitte Entner je po študiju zgodovine, teorije znanosti in političnih ved delala kot zgodovinarka na Dunaju in na Koroškem, od leta 1995 je zunanja predavateljica na univerzi v Celovcu, od 2009 sodelavka Slovenskega znanstvenega inštituta v Celovcu. Objavlja prispevke o slovenski manjšini in o britanski zasedbeni politiki na Koroškem, o zgodovini turizma, o koroški kulturi in politiki spominjanja.


V četrtek, 21.3. bo ob 18:30 v celovškem knjižnem središču »Haček« (Paulitschgasse 5-7) predstavitev knjige sodelavca ljubljanskega Inštituta za narodnostna vprašanja dr. Janeza Pirca »Nad ledenikom in velemestnim šikom« (predstavitev je bila prestavljena s prejšnjega termina).


V četrtek, 21.3. ob 20:00 bo v KSŠŠG - Klubu slovenskih študentk in študentov v Gradcu (Mondscheingasse 9, 8010 Graz) »začinjena miza« na temo »Študij izven Koroške in razlogi za vrnitev nazaj«. Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


V petek, 22.3. ob 9:00 bodo v ljubljanskem Miniteatru (Križevniška ul. 1) v okviru festivala »Hiša strpnosti« predvajali avstrijsko-nemški film »Vila Emma« režiserja Nikolausa Leytnerja (2016, 103 min.). - Zgodba o pomoči, solidarnosti in preživetju v temnih časih. Skupina otrok zbeži pred nacisti in poskuša najti zatočišče na Hrvaškem, v Sloveniji in končno v Italiji, kjer se skrijejo v mali vasici. Film so mdr. snemali v Ljubljani in pripoveduje o hollywoodski zvezdi Hedy Lamarr, ki je pobegnila iz Avstrije in postala lepotni simbol ter hkrati izumiteljica sodobne tehnologije, ki je omogočila brezžično komunikacijo in mobilne telefone.
Okoli 18:15 se bo prav tam pričelo predvajanje italijansko-slovenskega dokumentarnega filma režiserke Sabrine Morena »Trst / Trieste« (2018, 78 min.). - Gre za zgodbe žensk iz različnih etničnih in nacionalnih okolij, ki so pustile pečat v zgodovini žensk in Trsta v zgodnjem 20. stoletju. Po filmu sledi pogovor z režiserko Sabrino Morena.


Ob 20.00 bodo v Miniteatru oz. Judovskem kulturnem centru odprli razstavo dokumentov in fotografij »Solidarnost v času terorja« kuratorke Vilje Lukan. - Razstava bo predstavila taborišče na Ljubelju in poskusila osvetliti solidarnost med domačini in jetniki koncentracijskega taborišča. Tudi v časih terorja lahko spoštujemo vrednote.

V petek, 22.3. ob 18:00 bo v Tržaškem knijižnem središču (Trg | Piazza Oberdan 7, 34133 Trst | Trieste) predstavitev knjige Marije Valentine Kravanja “Gedichte aus dem Karst : Pesmi s Krasa : Poesie dal Carso”. Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


V petek, 22.3. ob 19:00 bo v dvorani Slovenskega centra PEN in Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani (Tomšičeva 12) literarni večer in pogovor z osmimi nemško pisočimi pisatelji s Koroške (Peter Wawarzinek, Gernot Staadler, Gernot Ragger, Alfred Woschitz, Sieglind Demus, Dagmar Travner, Ivana Kampuš in Gabriele Russwurm-Biro). Večer bo vodila prevajalka, pesnica, članica SC PEN Ivana Kampuš.


V petek, 22.3. ob 19:00 bo v prostorih Beneške Palače v Naborjetu (Malborghetto, Via Bamberga 52) 23. Prešernova proslava – Večer slovenske kulture v Kanalski dolini. Na prireditvi sodelujejo Glasbena matica - šola Tomaž Holmar v Kanalski dolini, Združenje Don Mario Cernet, OŠ Ukve, OŠ Bled, učenci tečajev slovenskega jezika pri SKS Planika in Zbor Canticum novum iz Bleda.


V soboto, 23.3. od 9:00 do 12:00 bo v Domu prosvete v koroških Tinjah restavrator Rok Valjavec udeležence tečaja uvajal v poslikavanje panjskih končnic. 


V soboto, 23.3. ob 19:00 bo v Kulturnem domu Pliberk koncert "Modrijani osebno". Člani priljubljenega ansambla bodo pripovedovali anekdote, zgodbe in doživetja iz skupne glasbene poti ter odprli vso zakladnico glasbenih uspešnic.

 

Vsebine