ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

Drevi, v četrtek 14.3. ob 19:30 bodo v Finžgarjevi galeriji v Ljubljani (Kolezijska ulica 1) predvajali dokumentarni film Vinka Möderndorferja in Vite Mavrič o njunem dedku Vinku Möderndorferju st., izjemnem koroškem/ziljskem učitelju, etnologu in politiku. Po Vitini triletni raziskavi, ki je obrodila monografijo in dokumentarni film, zgodba namreč še zdaleč ni zaključena, saj so se našli novi dokumenti in še ena dedkova neobjavljena knjiga. O tem in o dedkovi osebni, notranji avtonomiji kot prostoru svobode, bo spregovorila Vita, ki nas vse prijazno vabi.


V četrtek 14.3. ob 19.30 bo v slovenskem Kulturnem domu v Pliberku v okviru abonmaja “Pogled dlje” nastopil Teater Šentjanž z angažirano igro scenaristke in režiserke Alenke Hain “5 & 20 udarcev”; igrajo: Katarina Hartmann, Lara Vouk, Magda Kropiunig, Julija Izmajlova in Aleksander Tolmaier.
Iz prejšnjih e-novičk ponovimo, da bo drevi, v četrtek, 14.3. ob 20:00 v Jazzclub Kammerlichtspiele v Celovcu koncert „Tribute to Ray Charles", na katerem gosta iz Slovenije Uroša Perića (glas, piano) spremlja Konse Big Band.


V petek, 15.3. ob 11:00 bo v Mali dvorani ZRC SAZU v Ljubljani (Novi trg 4/II.) izredni profesor na univerzi McGill v Montrealu (v angleškem jeziku) predaval o temi »Prevrati v letu 1918 in države naslednice Avstro-Ogrske: primerjava spomina in pozabe leta 2018« - Kar tu naj spomnimo, da na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. že zbiramo predhodne prijave za skupno vožnjo na spominsko prireditev, ki bo v petek 5.4. ob 11:00 na skupnem grobišču 12 Maistrovih borcev in 4 avstrijskih brambovcev na mestnem pokopališču v Velikovcu (ob stoletnici bojev za Velikovec in južno Koroško).


Jutri, v petek, 15.3. ob 13:30 bomo izpred vežice sv. Frančiška na Plečnikovih Žalah v Ljubljani spremili na zadnjo pot univ.dipl.ing. rudarstva Gojmirja-Gojka Uršiča, najstarejšega odbornik našega Kluba koroških Slovencev v Ljubljani. Ob nedavni klubski 90-letnici smo se ga ob fotografiji prvega shoda koroških pregnancev v Celju 14.10.1928 spominjali kot edinega člana z 90-letnim stažem. Triinpolletni Gojko je bil na fotografiji skupaj z očetom Francem, ki je po shodu postal prvi klubski tajnik, in bratom Stanetom, ki je bil po 2. vojni klubski tajnik, predsednik in častni predsednik. Gojka je poklicna pot vodila po Sloveniji, drugod po Evropi, Afriki in Aziji; od povratka v Ljubljano 1967 in od upokojitve 1988 pa je oživil in vse do zadnjih tednov življenja ohranjal svoje stike s sorodniki in rojaki onstran Karavank. Vsi ga bomo pogrešali!


V petek, 15.3. ob 18:30 bodo v Pavlovi hiši v Potrni (Pavelhaus, Laafeld 30, 8490 Bad Radkersburg/Radgona) odprli razstavi »Der Blick von Oben – Pogled od zgoraj« ter »Terra mirabilis«. Prva razstava združuje 26 del 19 umetnikov in umetnic, ki so nastala na Sinjem vrhu blizu Ajdovščine na 26. mednarodnem simpoziju »Slovenija odprta za umetnost 2018«. Cikel »Terra mirabilis« pa vključuje fotografje, ki jih je Andrej Perko posnel na območju plazu Slano blato nad Lokavcem pri Sinjem vrhu v zadnjih dvanajstih letih. Glasba ob odprtju razstav: Loop Coaster Richard Jantscher & Ignaz Fall. Razstavi bosta na ogled do sobote, 27.4.2019. Info: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V soboto, 16.3. od 10:00 do 14:30 Slovenski inštitut na Dunaju in skupnost »Modri zajec« vabita na izobraževalni seminar »Slovenskost je naše bogastvo« v dunajski Center gradiščanskih Hrvatov (Schwindgasse 14, 1040 Wien). V programu sta mdr. predavanji dr. Tjaše M. Kos (Psihološki izzivi vzgoje v mednarodnem okolju) in izr.univ.prof.dr. Vladimirja Wakouniga (Integracija materinščine v vsakodnevnem družinskem življenju). Obvezne prijave na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


V soboto, 16.3. ob 19:30 bo v dvorani gostilne Kovač na Obirskem. Tu bodo nastopili: Dekleta Smrtnik – Obirsko, MePZ Markovič Kristl Mato – Črna, Lovski oktet LD Peca – Mežica, MePZ DU Prevalje, MoPZ Viharniki DU Mežica, Vokalna skupina »Smo, kar smo« ter Kulturno pevsko društvo sv. Jakob – Mežica.


V soboto, 16.3. ob 19:30 bo v ljubljanski stolnici meditativni koncert »Oikoumene«, na katerem bo MEMLPZ Emil Komel iz Gorice pel zborovske skladbe katoliških, pravoslavnih in protestantskih avtorjev: G.P. da Palestrina, A. Makor, P. Trubar, A. Pärtl, P. Merkù, V. Sisask, J.S. Bach, F. Dominutti, A.G. Šnittke, M. Luther in I. Gallus.


V nedeljo, 17.3. ob 14.30 bo v Kulturnem centru na Trbižu (…...) pevska prireditev »Koroška in Primorska pojeta«. Nastopajo: Tamburaški orkester Loče (vodi Erika Wrolich), Združeni MePZ Repentabor (vodi Andreja Gerželj Breščič), Kvintet Donet, Podjuna (vodi Helena Buhvald Gorenšek), ŽeVS Danica, Vrh (vodi Jana Drassich), MePZ J. P. Gallus, Celovec (vodi Mario Podrečnik), MePZ Vrtojba (vodi Luka Vetrih) ter MoPZ Šempeter, (vodi Miran Rustja). Vstop je prost!
V nedeljo, 17.3. ob 11:00 je na Peci/Petzen predviden veliki finale za jubilejni Koroški pokal, in sicer z veleslalomsko tekmo. Informacije in prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
V nedeljo, 17.3. ob 18.00 bo v Kulturnem domu v Ravnah na Koroškem še eno od prizorišč čezmejnega/brezmejnega 52. Srečanja pevskih zborov »Od Pliberka do Traberka«.


V ponedeljek, 18.3. ob 20:30 se bo na odru Kulturnega doma v Gorici (ul. I. Brass 20 – Italija) 16. izvedba abonmaja festivala komičnega gledališča “KOMIGO 2019” pričela z glasbeno komedijo »Nune v akciji!« z Gojmirjem Lešnjakom – Gojcem. Več na www.kulturnidom.it in na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


V torek, 19.3. ob 16:00 bo v gostilni Šestica na Slovenski cesti v Ljubljani zbor članov ljubljanske enote Društva za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske.


 

Vsebine