ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Instrumentalne skupine

PIHALNI ORKESTER LJUBLJANA


Naslov:

Pihalni orkester Ljubljana
Gotska 12
1000 Ljubljana

Kont. os.:

Predsednik Matej Gostič, predsednik

e-mail:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.    

Telefon:

041 601 770

Kont. Os. 2:

Tajnik: Matjaž Mušič

e-mail:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Splošni e-mail:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

web:

www.orkester-ljubljana.si


IZ ZGODOVINE Orkester danes šteje preko 40 članov vseh starosti. Njihov repertoar je izredno raznolik: od klasike do modernih skladb, od Glenna Millerja do Avsenikov, seveda pa tudi koračnice, ki so vedno del obveznega programa vsake pihalne godbe. Oktobra 2006 je umetniško vodenje orkestra prevzel mlad, vendar izkušen dirigent Gregor Vidmar. S tem je v orkestru zavel  nov veter. Orkester je začel graditi na tonu, uravnoteženosti  med posameznimi sekcijami in fraziranju. Koncerti, ki jih organizirajo sami, so vedno dobro obiskani. Trudijo se kakovostno dvigniti, hkrati pa skrbeti, da bi pridobili čim večje število novih članov.

Orkester je bil ustanovljen leta 1950 pod imenom Mladinska godba Litostroj. Pod tem imenom je nastopal več kot dve desetletji, potem pa se je leta 1971 preimenoval v Pihalni orkester Litostroj. Najdlje je orkester vodil Leander Pegan, leta 1977 pa je njegovo vlogo prevzel Blagoje Ilić. Pod dirigentsko palico teh dveh dirigentov je orkester prepotoval dobršen del srednje Evrope, izdali pa smo tudi malo ploščo.

Leta 1987 prevzame dirigentsko palico Marjan Stropnik. Za sodelovanje v orkestru navduši mnogo mladih glasbenikov, ob tem pa poskrbi tudi za sodobnejši repertoar po zgledu sodobnih evropskih pihalnih orkestrov - velik poudarek dá koncertnemu programu za razliko od prej najpogosteje izvajanih koračnic. Rezultat novega načina dela je bil kmalu viden: na desetem tekmovanju pihalnih orkestrov leta 1989 orkester osvoji zlato plaketo za koncertni program, naslednje leto pa posname še kaseto.

V letih 1994 do 1996 je orkester vodil Edvard Eberl, v letih 1997 in 1998 pa Tomaž Grintal. Sedaj orkester igra pod taktirko izkušenega profesorja Franca Gornika.

Leta 2022 se je orkester preimenoval v Pihalni orkester Ljubljana.

Vabijo vse ljubitelje glasbe in druženja, pihalce, trobilce in tolkaliste, da se jim pridružijo. Zaželeni so tudi učenci glasbenih šol in naši nekdanji člani.