ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V četrtek, 31.1.2019 ob 18:00 se bosta v Kulturnem domu v Gorici (Ul. Brass, 20 – Italija) s slovenskim zdravnikom in zgodovinarjem dr. Vasjo Klavora iz Nove Gorice Igor Komel in Vili Prinčič pogovarjala o knjigi spominov »Podobe razseljenega otroštva«, v kateri se Klavora vrača v čas 2. svetovne vojne, ko je več let s starši preživel kot begunec v Valjevu in drugih krajih.

V četrtek, 31.1. ob 20:00 bo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici (Drevored 20. septembra 85) dr. Renato Podbersič v pogovoru z dr. Tanjo Ozvatič in dr. Alešem Mavrom predstavil Celjsko Mohorjevo družbo in njene nove knjige.

V četrtek, 31.1. ob 19:30 bo v Kulturnem domu v Pliberku s koncertom »Klasika na podeželju« gostoval 70-članski orkester Celovškega konservatorija KONSE, in sicer s skladbami Benjamina Brittna, Josepha Haydna, Sergeja Prokofjeva in Franza Liszta. Med štirimi študenti, ki bodo na koncertnem večeru opravili zaključne naloge iz dirigiranja, bo tudi Žiga Kert, vsestranski umetnik in odličen, ki ga je ljubezen do zborovstva pripeljala na Koroško, kjer je prevzel vodenje Ženskega pevskega zbora Rož.

V petek, 1.2. Slovenski inštitut na Dunaju prireja skupni ogled razstave “Štajer-mark 1890–1920” (o sobivanju, sožitju pa tudi o nasprotjih nemško in slovensko govorečih prebivalcev Spodnje Štajerske) ter srečanje z odborniki društva Pavlova hiša oz. Člen 7 v Potrni/Laafeld 30 (Radgona/Radkersburg).

V petek, 1.2. ob 11:00 bodo v sejni sobi Inštituta za narodnostna vprašanja v Ljubljani (Erjavčeva 26, 2. nadstr.) ob Dnevu Inštituta ter obletnici rojstva nekdanjega inštitutskega sodelavca, zgodovinarja akademika prof. dr. Janka Pleterskega (1923–2018) o njegovem življenju in delu govorili dr. Samo Kristen ter nekdanja sodelavca Inštituta prof.dr. Dušan Nećak in Janez Stergar. Prijave udeležbe na dogodku na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V petek, 1.2. ob 19:00 bo v Klubu slovenskih študentk in študentov na Dunaju (Mondscheingasse 11) KLUBLUTKE predstavil »Veliki briljantni valček« slovenskega pisatelja juin dramatika Draga Jančarja.

V petek, 1.2. ob 20:30 bo na sedežu kulturnega društva Danica na Vrhu (ul. Devetaki 26 - Sovodnje ob Soči – Gorica) »Dan slovenske kulture 2019« oziroma koncert »slovenska Istra na Krasu«. Nastopili bodo kantavtor Rudi Bučar, oktet »Aljaž« iz Kopra, ženska vokalna skupina »Danica« z Vrha ter otroški in mladinski zbor društva »Danica« ter še šaljivke in šaljivci.

Na svečnico, v soboto, 2.2. od 9:00 do 12:00 bosta v Domu v Tinjah na Koroškem delavnico za starše, partnerje in vzgojitelje na temo »Uživati družinski čas« vodila strokovnjaka iz Ljubljane dr. Katarina Kompan Erzar ter dr. Tomaž Erzar. Prijave – tudi za varstvo otrok – na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V soboto, 2.2. ob 11:00 se bo v Podnu (Bodental) pričela prva tekma za jubilejni 10. Koroški pokal v alpskem smučanju (kar v 13 starostnih razredih). Prvi tekmi v veleslalomu bosta sledili še tekma v slalomu v nedeljo, 24.2. ob 11:00 na Jezerskem ter še ena veleslalomska v nedeljo, 17.3. ob 11:00 na Peci. Prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V soboto, 2.2. ob 20:15 se bo v Casineumu v Vrbi/Velden pričel 57. gimnazijski ples »SLOG OVER« maturantk in maturantov Zvezne gimnazije in realne gimnazije za Slovence v Celovcu. Za ples bodo igrali "Sekstakord“, DJ pa bo Mr. Jenkins.

V nedeljo, 3.2. ob 11:00 bo na pokopališču v Svečah spominska svečanost Zveze koroških partizanov (ZKP) v spomin na narodnega heroja Matijo Verdnika - Tomaža in padle partizane. Pozdravil bo Milan Wutte (predsednik ZKP), spominski govor bo imel Andrej Mohar (tajnik ZKP), za glasbeni okvir pa bo poskrbel MoPZ Bilka.

V nedeljo, 3.2. ob 13:00, 14:00 in 15:00 bosta scensko vodenje »Fantastična zima v Minimundusu« v Celovcu vodila Silvia Viviani in Goro Osojnik iz ljubljanskega uličnega Gledališča Ane Monro. Ponovitev scenskega vodenja bo še 10. februarja.

V nedeljo, 3.2. ob 20:00 bo v dvorani župnije sv. Frančiška v ljubljanski Šiški (na Černetovi cesti, ob Plečnikovi cerkvi) mag. Janko Krištof ob spremljavi harfistke odigral monodramo »Njegovo obličje« z najbolj izpovednimi besedili iz evangelijev. Dekan iz Bilčovsa, predsednik slovenske Krščanske kulturne zveze iz Celovca je doslej pripravil že deset svojih igralskih projektov. S Prešernovim »Krstom pri Savici« je ob spremljavi pianista Tonča Feiniga jeseni mdr. nastopil tudi v Ljubljani, prihodnji teden pa ob Prešernovem prazniku še v Pivki. Oba umetnika čakata na nadaljnja vabila iz drugih slovenskih krajev...


V ponedeljek, 4.2. ob 9:00 se bo v dvorani Slovenske matice v Ljubljani (Kongresni trg 8/1. nadstr.) pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja pričel »Dan odprtih vrat« ob 155-letnici Slovenske matice. Celoten program 12-urne prireditve si lahko ogledate na http://www.slovenska-matica.si/maticine-januarske-novice-novosti/ . Zamejski blok pa bo izgledal takole:

16.00-17.00: Predstavitev kulturnih in raziskovalnih dejavnosti porabskih Slovencev in Slovencev na Hrvaškem (dr. Katalin Munda Hirnök in Marija Kozar Mukič o raziskovanju porabskih Slovencev in dr. Barbara Riman o raziskovanju slovenstva na Hrvaškem);

17.00-18.00: Predstavitev kulturnih in raziskovalnih dejavnosti koroških Slovencev (mag. Martina Piko-Rustia o kulturni dediščini Slovencev na Koroškem v avstrijskem seznamu nesnovne dediščine UNESCO, mag. Amina Majetič - oris koroških književnic in literarno branje ter Martin Kuchling - prikaz čezmejnih kulturnih povezav z matično Slovenijo in literarno branje);

18.00-19.00 Predstavitev kulturnih in raziskovalnih dejavnosti Slovencev v Italiji (dr. Bogomila Kravos, Slovensko gledališče v Trstu: Od prvih nastopov do danes, 1848-2018, Marija Kostnapfel, Pesmi/Poesie (SM in Mladika, 2018) - literarno branje, prof.dr. Marija Pirjevec - o avtorici).

 

Vsebine