ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V četrtek, 24.1. ob 16:00 bodo v razstavišču Archivum* (Pokrajinski arhiv Maribor, Glavni trg 7) predstavili knjigo dr. Renata Podbersiča »Jeruzalem ob Soči. Judovska skupnost na Goriškem od 1867 do danes«.

V petek, 25.1. od 8:30 do 13:00 v dvojezični Višji šoli za gospodarske poklice v Šentpetru pri Šentjakobu v Rožu imeli dan odprtih vrat.

V petek, 25.1. ob 18:00 bo v k & k v Šentjanžu/St. Johann v Rožu z gledališko predstavo »Začarana Ančka« gostoval KUD Smlednik iz Slovenije.

V petek, 25.1. ob 19:30 bo v gostilni pri Kovaču na Obirskem skupina LICIPI uprizorila kabaret v domačem narečju "Kak’ cajt mine".

V petek, 25.1. ob 19:00 bosta v Tischlerjevi dvorani Mohorjeve (Celovec, 10. Oktoberstraße 25/I) Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) podelila 40. Tischlerjevo nagrado. Nagrado bo prejel dvorni svétnik profesor dr. Janko Zerzer, dolgoletni predsednik KKZ, in sicer za življenjsko delo na kulturnem, političnem, publicističnem in pedagoškem področju. Nagrado bosta podelila predsednik KKZ mag. Janko Krištof in predsednik NSKS dr. Zdravko Inzko. - Dober ducat Ljubljančanov, Zerzerjevih prijateljev, občudovalcev in dolgoletnih sodelavcev se bo šlo poklonit nagrajencu in mu voščit vse najboljše; na pot se iz Tivolija podajajo ob 16:00.

V soboto, 26.1. ob 20:00 bo v kulturnem domu Danica v Šentprimožu v Podjuni na 47. plesu Danice igral ansambel Juhej iz Slovenjega Gradca.

V nedeljo, 27.1. ob 12:00 vabijo v galerijo Vodnikove domačije v ljubljanski Šiški (Vodnikova c. 65) na javno vodstvo po razstavi »Na krilih galeba – slovenski ilustratorji v Italiji. Po razstavi bo vodila kustosinja razstave in urednica revije »Galeb« Alina Carli. Razstavljajo: Vesna Benedetič, Dunja Jogan, Katarina Kalc, Jasna Merku’, Živa Pahor, Klavdij Palčič, Chiara Sepin, Ivana Soban, Magda Starec Tavčar, Matej Susič, Štefan Turk in Andrej Vodopivec. Razstava bo na ogled še do četrtka, 7. februarja.

V nedeljo, 27.1. ob 14:30 bo v Domu prosvete v Tinjah na kulturnem prazniku pod geslom „Koroška v osrčju Evrope" slavnostni govornik generalni konzul RS v Celovcu Milan Predan; kulturni spored oblikujejo: otroški zbor Lipov cvet, vokalna skupina Lipa, harmonikaš Tomaž Boškin, mladinski zbor Danica, ženski zbor Trta - Žitara vas; recital: Martin Kuchling in Veronika Kušej.

V ponedeljek, 28.1. ob 18:00 bo v dvorani DSP/PEN na Tomšičevi 12 v Ljubljani predavanje in literarni večer »Ženski lik v slovenski literaturi« z mlado koroško slovensko pesnico in pevko mag. Amino Majetić. V svojem magistrskem delu je natančno predstavila razmerja med slovenskimi književniki in književnicami v šolskih berilih, antologijah in knjižnični izposoji. Uvodno besedo k predavanju bo prispevala predsednica Odbor Mira v SC PEN Tanja Tuma, koroško gostjo pa bo kot ustvarjalko podrobneje predstavila Jerneja Jezernik.

V torek, 29.1. odhajajo člani Slovenskega društva upokojencev Pliberk, Podjuna in Celovec na enodnevni izlet s kopanjem v Terme Topolšica.

V torek, 29.1. ob 11:00 Avstrijsko veleposlaništvo Ljubljana in Mohorjeva družba v Celovcu vabita v Trubarjevo hišo literature (Stritarjeva ulica 7, Ljubljana) na zaključek dobrodelne akcije »Podarimo knjige«. Avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka in predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu dekan mag. Ivan Olip bosta z boni v skupni vrednosti 50.000 evrov tokrat obdarila naslednje nevladne organizacije in društva: Layerjeva hiša Kranj, Marinkina knjižnica DU Škofja Loka, Medobčinsko društvo Sožitje, Mladinski center Sevnica, Narodna knjižnica Ivan Žagar – Slovenska čitalnica – Čabar, OŠ Antona Janše Radovljica, Slovenska Karitas, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji/Dachverband der Kulturvereine der deutschsprachigen Volksgruppe in Slowenien, Zveza prijateljev mladine Slovenije. Kulturni del dogodka bodo oblikovali učenci OŠ Antona Janše Radovljica. Najava udeležbe na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V torek, 29.1. ob 18:00 bo Prešernova proslava ob slovenskem kulturnem prazniku tudi na Dunaju, in sicer v Inštitutu za avstrijske vede – IÖK (Wien 1010, Hanuschgasse 3, 2. dvorišče, 4. stopnišče, 1. nadstropje). Vid Sagadin bo predstavil pesnico Cvetko Lipuš in njeno novo zbirko »Kaj smo, ko smo« ter se spraševal »Kdo sem?«. Za glasbeni okvir bosta z lastnimi kompozicijami poskrbela Mira in Sara Gregorič, misli ob prazniku in moderacija pa bodo pripadli Feliksu J. Bistru.

V sredo, 30.1. ob 18:00 bo v kavarni San Marco v Trstu (Ulica Cesare Battisti 18) dvojezično srečanje o slovenskem teologu in psihologu dr. Antonu Trstenjaku. Organizatorka srečanja, kulturna delavka Elena Cerkvenič skupaj s kulturno operaterko Anno Piccioni ter pisateljem in režiserjem Leandrom Lucchettijem želi spodbuditi branje knjig in raziskovanje zanimivih vidikov iz življenja in dela Trstenjaka kot uglednega intelektualca XX. stoletja. Bibliografska razstava Trstenjakovih del bo na ogled do konca januarja v Goriški državni posoški knjižnici - Biblioteca Statale Isontina di Gorizia, v ulici Goffredo Mameli 12.

V sredo, 30.1. ob 20:00 bo v k&k središču v Šentjanžu v Rožu gostovalo SLG Celje z igro francoskega avtorja Floriana Zellerja »Oče« (z nemškimi nadnapisi) v režiji Jerneja Kobala. Igrajo: M. Ogorevc, B. Završan, A. Murenc in L. Počkaj. - V Evropi večkrat nagrajena igra skozi demenco spregovori tudi o krutosti ljubezni med starši in otroki ter o mejah potrpežljivosti in obrnjenih vlogah, ko starši ostarijo. Prodaja vstopnic: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , več informacij: https://www.kkcenter.at .

 

Vsebine