ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Instrumentalne skupine

LJUBLJANSKI ZDRAVNIŠKI ORKESTER CAMERATA MEDICA


Naslov:
Ljubljanski Zdravniški orkester Camerata medica
Vrazov trg 1
 
1000 Ljubljana
Kont. os.:
dr. Marina Klemenčič
Telefon:
040 352 658
e-pošta:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
web:
www.kudkcmf.si

Ljubljanski zdravniški orkester CAMERATA MEDICA sestavljajo zdravniki, študentje medicine, drugi zdravstveni delavci in somišljeniki, ki ljubiteljsko gojijo glasbo. Orkester deluje od leta 1990, zbral pa se je po nekajletni tišini na pobudo članov nekdanjega godalnega zdravniškega kvarteta Mašera dr. Igorja M. Ravnika, dr. Zvonimirja Rudolfa, dr. Janeza Jančarja in dr. Mihe Benedika ter novodošlih ljubiteljev: Kvartet je mrtev, živel orkester! Čeprav nas glasba vse pomlaja in briše starostne razlike, ugotavljamo, da za pulti zdaj sedi že tretja generacija, odkar je prvič zagodel godalni kvartet. Iz vajalnice starega Inštituta se je glasba preselila na Pediatrično kliniko, ki svojo predavalnico prijazno odstopa za večerne vaje. Nekdanji izvajalci se presedajo med poslušalce… . Glasba ostaja. Toda čeprav se članstvo v orkestru menjuje in dopolnjuje, večinoma s študenti medicine, se tudi zdravniki ustanovitelji v skladu s svojimi časovnimi možnostmi radi vračajo v orkester.

Od ustanovitve do danes si je orkester nabral precej koncertnih izkušenj. V tem času se je že dodobra uveljavil v slovenskem glasbenem prostoru, še posebej pa v zdravniških vrstah. Osnovna usmeritev delovanja orkestra je sodelovanje na pomembnejših javnih prireditvah, ki so povezane z medicinsko stroko, dobrodelnih prireditvah in seveda tudi redno izvajanje samostojnih koncertov. Z veseljem se odzove vabilom, da kolegom ter bolnikom in svojcem polepšajo dan ali večer v bolnišnici ali na strokovni prireditvi.

Orkester večinoma nastopa v godalni zasedbi, na koncertih pa pogosto sodeluje tudi s solisti in zbori. Z orkestrom se je zvrstilo že precejšnje število solistov, od katerih je večji delež zdravnikov (dr. Pavle Kornhauser in dr. Barbara Novak (klavir), dr. Marko Zupan (violina), dr. Alenka Okorn (kitara), dr. Tanja Marinko, dr. Andreja Černe (flavta), Jure Volk (oboa) in drugi.

Orkester tesno sodeluje s KUD dr. Lojz Kraigher Kliničnega centra in Medicinske fakultete, posebej pa z njegovimi zborovskimi sekcijami dr. Bogdan Derč, Vox Medicorum Klinični center, Zborom študentov Medicinske fakultete Cor.

Repertoar sega večinoma v klasično glasbo, zagodejo pa tudi kakšno prirejeno narodno vižo ali večnozeleno melodijo. Kot nanese, znajo biti orkester, pa tudi poljubno sestavljen komorni sestav.

Poleg vsakoletnega letnega koncerta naj omenimo nekatere vidnejše koncerte v zadnjem času: slovesna otvoritev svetovnega kongresa otroške nevrologije ICMA 98 v Cankarjevem domu v Ljubljani, slovesnost ob 80 letnici ljubljanske Medicinske fakultete v Cankarjevem domu (99), 1. dobrodelna prireditev Lige proti epilepsiji (99). Poleg tega orkester redno vsako leto že od leta 1990 sodeluje tudi na tradicionalnem koncertu zdravnikov ob zaključku Plečnikovega memorialnega srečanja.

Člani kot posamezniki sodelujejo tudi v okviru evropskih glasbenih projektov. Vsako leto se v eni od evropskih prestolnic zbere Evropski orkester študentov medicine (EMSO). Skupaj zaigrajo študenti medicine iz vse Evrope, izkupiček koncertov pa namenijo podpori humanitarnim akcijam. V letu 1996 smo orkester gostili v Ljubljani. V preteklih letih so v EMSO sodelovali tudi člani Ljubljanskega zdravniškega orkestra.

In ko se boste naslednjič vprašali »Pa kaj spet škriplje v slovenskem zdravstvu?« in » Kdo nam bo spet kakšno zagodel?« namesto iskanja krivcev, od vsakokratnega ministra do vratarja v zdravstvenem domu, raje poznavalsko - in še zdravju koristno - pomislite na tiste, ki jim tega početja ne morete zameriti: največ takšnih skupaj škripa in vam bo še godlo v Ljubljanskem zdravniškem orkestru CAMERATA MEDICA.

Ljubljana Medical Orchestra »Camerata Medica«

The Ljubljana Medical Orchestra »Camerata Medica« consists of university medical students, practising doctors, other medical profiles and like-minded individuals with a profound love for playing music. Since its foundation in 1990, when it was formed on the initiative of paediatric neurologists who also happen to be excellent musicians, the orchestra has gained a widespread popular acclaim in Slovenia and is highly appreciated among medical professionals. The basic orientation of the orchestra is to perform at all major public events associated with medical sciences and benefit events, but it also gives concerts independently, for the love of music. The musicians are always happy to respond to invitations and brighten up the day of an evening of their colleagues, patients and their relatives in a hospital or at official functions. Since 1990, the orchestra traditionally performs at the concert of medical doctors at the close of the annual Plečnik Days. The ensemble usually appears as a string chamber orchestra, but often performs with soloists and choirs, especially with the Dr. Bogdan Derč choir of the Ljubljana Paediatric Clinic and with Vox Medicorum of the University Clinical Centre of Ljubljana.