ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

Drevi, v torek, 18.12.2018 ob 18:00 bodo v Literarni hiši Maribor (Vojašniška ulica 12) predstavili knjižni dar SPZ - Slovenske prosvetne zveze iz Celovca. Spregovorili bodo: Irena Destovnik (urednica zbornika Koroški koledar 2019), Simona Rovšek (avtorica pesmarice Pesmi potujejo), Andrej Mohar (urednik vodiča Otoki spomina – Gedenkinseln) in Janko Malle (revija Rastje 12). 

V torek, 18.12. ob 18:00 vabita Slovenski inštitut na Dunaju in IÖK - Inštitut za avstrijske vede v Hanuschgasse 3 (Hof 2, Stiege 4, 1010 Wien) na predavanje „Das verschwundene Land Krain (Kranj)“. Pozdrav: prof.dr. Ernst Bruckmüller, predavatelja: Josef Wallner in Luka Ručigaj, praznična pogostitev s kranjskimi dobrotami.

V sredo, 19.12. med 9. in 10. uro bo na valovih celovške ORF ponovitev „Zajtrka s profilom“ z gledališko in filmsko igralko Laro Vouk iz Rinkol. Od malih nog je hčerko zdravnice Anice Vouk-Zdouc ter arhitekta in umetnika Karla Vouka obdajala likovna umetnost, zato ni čuda, da je tudi njo zaneslo v umetniške vode. Na Dunaju je zaključila koleg za modo, oblikovanje in tekstil, zatem pa je v Ljubljani diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Kot igralka je na odrskih deskah nazadnje blestela v predstavi „5&20 udarcev“ Teatra Šentjanž, v novem v celovečernem dokumentarno-igranem filmu „Cankar“ Amirja Muratovića pa je odigrala eno izmed glavnih figur, ljubimko pisatelja Ivana Cankarja.

V sredo, 19.12. ob 17:00 bo v prostorih Generalnega konzulata RS v Celovcu (Radetzkystrasse 26) Cankarjev večer, na katerem bo Vesna Mikolič predstavila deset del, ki jih je Cankar izdal pri SM - Slovenski matici v Ljubljani. Odlomek iz Cankarjeve črtice »O čebelnjaku« je ponatisnjen v novi monografiji Marije Stanonik »Čebela na cvetu in v svetu«; knjigo bo predstavila njena urednica Ignacija Fridl Jarc.

V četrtek, 20.12. ob 20:00 bodo v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici na »Srečanju pod lipami« predstavili slovenski prevod knjige Jacquesa Sevina »Skavtska premišljevanja: ob evangelijskih odlomkih«. Sodelovali bodo skavti z obeh strani meje: Janez Kobal, Peter Lovšin, Nika Cotič in Ivo Jevnikar.

V petek, 21.12. ob 18:00 bo v farni cerkvi v ziljskih Gorjanah/Göriach dobrodelni koncert z mladimi in odraslimi pevci ter glasbeniki.

V petek, 21.12. ob 19:00 bo v farni cerkvi v koroških Selah adventno-božični koncert, na katerem bodo poleg domačih otroških in odraslih pevcev nastopili gostje: Oto Pestner & Tobias Bauer ter Tomaž Kozlevčar.

V petek, 21.12. ob 19:00 bo v šoli v Leepeni na božičnem koncertu delavnice muzikala predstavil Duo Appassionato: Sara Lešnik & Miha Strniša.

V soboto, 22.12. ob 15:00 bo v samostanski cerkvi v Vernberku dobrodelni adventni koncert za akcijo „Luč v temo"; nastopajo: Alpski kvintet in ansambel godal, "Die Chorherren“; moderacija: Danica Thaler-Urschitz, Gerhard Lepuschitz. Večerni koncert istega dne pa je že razprodan!

V soboto, 22.12. ob 18:00 bodo na božično-novoletnem koncertu v dvorani KUD Medvode zapeli gostje MPZ Slovenski dom iz Zagreba.

Razstava novih del koroškega slikarja Valentina Omana v Galeriji Wolfrum v 1. dunajskem okraju (Augustinerstrasse 10) bo na ogled le še do konca leta, in sicer med 10:00 in 18:00 od ponedeljka do sobote, razen zadnje sobote 29.12.2018.

 

Vsebine