ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Instrumentalne skupine

GODBA LJUBLJANSKIH VETERANOV


Naslov:

Godba ljubljanskih veteranov Vevška cesta 52
1260 Ljubljana Polje

Kont. os.:

Predsednik Milan Pavliha

Telefon:

040 386 651

e-mail:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Kontaktna os. 2:

Umetniški vodja Jurij Cizej

Telefon:

040 126 846

e-mail:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Splošna e-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Web:

www.godbaljubljanskihveteranov.siPred petnajstimi leti je Ljubljana dobila nov pihalni orkester Godbo ljubljanskih veteranov, ki je najstarejši po »mladosti« svojih članov, saj  šteje preko 3000 let. Mesto Ljubljana in vsi ljubljanski orkestri so z novim seniorskim orkestrom pridobili priliko za dodatno druženje, muziciranje in nastopanje v tretjem in celo četrtem življenjskem obdobju. 

Godbeniki so najbolj ponosni na vsakoletne celovečerne koncerte v Slovenski filharmoniji. Orkester je gostoval v Števerjanu, Bazovici, Gropadi, Novem Vinodolskem, Puli in že dvakrat na srečanju pihalnih orkestrov MID EUROPE v Schladmingu. V orkestru uspešno deluje komorna skupina  Kvartet klarinetov. Godba ljubljanskih veteranov je ob desetletnici delovanja 2014 prejela srebrno priznanje Zveze kulturnih društev Ljubljana. Z vrhunskimi izvedbami svoje programske zvrsti si je prislužila laskave ocene glasbenih kritikov doma in v tujini. S festivalom za tretje življenjsko obdobje ljubljanski godbeni seniorji sodelujejo neprekinjeno že od leta 2005.

Kulturnemu društvu Godba ljubljanskih veteranov je  Ministrstvo za kulturo podelilo status društva v javnem interesu na področju kulture. Ocenilo je, da društvo izkazuje pomembnejše dosežke svojega delovanja s koncerti, z udeležbo na domačih in mednarodnih festivalih in s prispevkom k medkulturnemu dialogu.

Umetniški vodja orkestra in dirigent je od leta 2018 Jurij Cizej, njegov predsednik pa od rojstva godbe do danes prof. Milan Pavliha.

12.3.2019 je bila ustanovljena nova sekcija društva - Jazz sekcija Godbe ljubljanskih veteranov.

Jurij Cizej (1966)

Je zaključil nižjo glasbeno šolo iz klarineta pri prof. Ervinu Plevniku; izobraževanje je nadaljeval na SGBŠ pri prof. Igorju Karlinu. Študij saksofona je pričel in končal pri prof. Matjažu Drevenšku, najprej na SGBŠ in nato na Akademiji za glasbo. Med študijem se je vključil v kvartet saksofonov v zasedbi Betka Kotnik, Primož Flajšman, Aleš Suša in Jurij Cizej. S kvartetom so dvakrat dobili 1. nagrado na tekmovanju komornih skupin TEMSIG.

23 let je bil zaposlen v Policijskem orkestru, kjer se je zaradi službenih potreb preusmeril na saksofon. Kot samostojni solist je mnogo let uspešno koncertiral doma in v tujini in posnel več zgoščenk. Kot učitelj klarineta, saksofona in kljunaste flavte je poučeval v Trbovljah, Hrastniku, Litiji, Domžalah, Zavodu sv. Stanislava, Idriji in na zasebni glasbeni šoli Edgar Willems, kjer je pričel spoznavati povsem drugačen pristop in metodo poučevanja. Udeležuje se seminarjev za pedagoge, dirigente, godbenike.  V juniju 2017 je kot mentor sodeloval v Orkestercampu v Bovcu. Kot dirigent se je preizkusil pri godbah Medvode in Moravče, od januarja 2017 je umetniški vodja godbe Bežigrad. V ponos si šteje 40 letno članstvo v Delavski godbi Trbovlje. Je član in solist Godbe ljubljanskih veteranov.