ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

Odprli so razstavo novih del koroškega slikarja Valentina Omana v Galeriji Wolfrum v 1. dunajskem okraju (Augustinerstrasse 10). Priložnost za ogled razstave bo še do 31.12.2018, in sicer med 10:00 in 18:00 od ponedeljka do petka ter vse decembrske sobote, razen zadnje 29.12.

Včeraj, v torek 27.11. se je na Inštitutu za slavistiko univerze Alpe Jadran v Celovcu pričela pahljača prireditev pod geslom „Cankar@Carinthia“. Na Inštitutu bo še teden dni na ogled del sinoči odprte razstave „Cankar v stripu“ s prav tako sinoči v celovškem Hačku predstavljenim stripovskim prevodom/priredbo »Hlapca Jerneja in pasje pravice«. - V petek, 30.11. bodo deli razstav, ki jih je pripravil Zavod Ivana Cankarja z Vrhnike na ogled tudi v Šmihelu. Ob odprtju bo na sporedu recital „Brezčasnost Ivana Cankarja“. - Drugi del razstave bo od 13.12. na ogled v Musilovi hiši v Celovcu.

V četrtek, 29.11. ob 13:00 bo v Arhivu RS v Ljubljani (Zvezdarska 1, 1. nadstr.) mesečno predavanje z naslovom »Slovenci in vprašanje meja med drugo svetovno vojno«. Dr. Bojan Godeša bo govoril o problemu združitve slovenskega etničnega ozemlja, t.j. uresničitvi nacionalnega programa Zedinjene Slovenije v času druge svetovne vojne.

V četrtek, 29.11. ob 16:00 bo v Werkraumtheater v štajerskem Gradcu (Glacisstraße 61a, 8010 Graz) gostovalo lutkovno gledališče z Niko Solce, in sicer s predstavo »O Grdinici | Über das kleine häßliche Monster« (za otroke od 3. leta). Informacije: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , +43 (0)699 1159 1014.

V četrtek, 29.11. ob 18:00 bodo v dvorani Mestne knjižnice Kranj (Gregorčičeva ul. 1) predstavili zbornik »Stražarji Karavank – Lojze Ude in boji za severno mejo«. Avtorji knjige - dr. Blaž Torkar iz Vojaškega muzeja Slovenske vojske, asist.dr. Miha Šimac iz Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, dr. Danijel Grafenauer, znanstveni sodelavec na Inštitutu za narodnostna vprašanja v Ljubljani in mag. Matjaž Ravbar, višji kustos v Centru vojaških šol / v Vojaškem muzeju Slovenske vojske - osvetljujejo vlogo poročnika Lojzeta Udeta st. iz Tržiča, ki se je kasneje kot pravnik, publicist in zgodovinar praktično celo življenje poglobljeno ukvarjal z narodnostnimi vprašanji, zlasti pa z vprašanjem Slovencev na Koroškem.

V četrtek, 29.11. ob 18:00 bo v Tischlerjevi dvorani celovške Mohorjeve (Celovec - 10.-Oktoberstraße 25/1) spominska slovesnost ob 250-letnici rojstva Andreja Šusterja Drabosnjaka (1768–1825), »eniga poredniga Paura u’ Koratane«. Predstavitvi Drabosnjakovega življenja in dela ter ohranjenih Drabosnjakovih rokopisov bosta predavala dr. Herta Maurer-Lausegger (Inštitut za slavistiko Univerze A-J v Celovcu) in dr. Matija Ogrin (Inštitut za slovensko literaturo in literarne vede ZRC SAZU, Ljubljana). Recitalu mag. Alexa Schusterja bo sledila podelitev nagrad literarnega natečaja, predvajanje arhivskih tonskih posnetkov. Glasbeni okvir: Vokalna ekipa Svrž, Tercet pastirjev iz Pastirske igre.

V četrtek, 29.11. ob 18:00 bo v Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici dr. Branko Marušič v pogovoru z avtorjem, publicistom in nekdanjim veleposlanikom mag. Bojanom Grobovškom predstavil njegovo knjigo »Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet - reminiscence in razmišljanja« .

V četrtek, 29.11. ob 19:00 bo v Rhizomu v štajerskem Gradcu (Annenstraße 52, 8020 Graz) predavanje Heidrun Zettelbauer »„Schutzverein“ – „Schutz“-Verein? Zur Umkehr von Defensive und Aggression im deutschnational-völkischen „Verein Südmark“ (1880–1960)« ter odprtje razstave »Schwarz auf weiß | Črno na belem: Vereinstätigkeiten, Bildungsmöglichkeiten, Medien im zweisprachigen Gebiet (1900 - 1938) anhand von erhalten Gebliebenem der Familie Kohlenprath aus Loibltal/Brodi«. Razstava bo odprta še v petek, 30.11. in v soboto, 1.12. od 16:00 do 19:00. Kontakt: www.interferenzen.at/kernstockschule-loibltal/, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V četrtek, 29.11. ob 19:30 bo v Škofijski hiši v Celovcu (Diözesanhaus, Tarviserstraße 30, 9020 Klagenfurt) predstavitev knjige "Kaj človek vse doživi! Odpor in preganjanje v občini Sele : Was der Mensch alles erlebt ...“ in podijska razprava, na kateri bodo sodelovali prof.dr. Klaus Amann, mag. Brigitte Entner, Toni Olip, dr. Zdravko Velik in moderator prof dr. Peter Gstettner.

V četrtek, 29.11. ob 20:00 bo v Kulturnem centru Lojzeta Bratuža v Gorici (Drev. XX. septembra 85) v nizu »Srečanje pod lipami« pogovor na temo »Temna stran meseca II – soočenje in refleksija 20 let kasneje«; sodelovala bosta zgodovinarja prof.dr. Vasko Simoniti in dr. Jože Dežman.

V četrtek, 29.11. ob 20:30 bo v veliki dvorani Kulturnega doma v Gorici (ul. Brass 20 - Gorica, Italija) osrednja slovesnost ob 37-letnici odprtja doma (1981-2018), in sicer koncert novega izvrstnega slovenskega terceta Trio Vivere iz Ljubljane (Matjaž Robavs, Aljaž Farasin in Gregor Ravnik). Slavnostni govornik bo slovenski pesnik Miroslav Košuta. Spored bo uvodoma obogaten z nastopom uveljavljenje slovenske pevke Leje Sirk iz Kopra, ki je prepričljivo zmagala na Emi 2018.

V četrtek, 29.11. in v petek, 30.11. bo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani (Kardeljeva ploščad 17) pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja potekala I. Konferenca slovenskih računovodij, revizorjev in davčnih svetovalcev iz sveta in Slovenije, in sicer s Svetovnim slovenskim kongresov kot glavnim organizatorjem. Konferenvca bo razdeljena na računovodski, revizijski in davčni modul ter na okroglo mizo »Ali si v Sloveniji res prizadevamo za stabilno, predvidljivo in mednarodno primerljivo davčno okolje?«. V pripetku je »Vabilo.pdf«; dodatne informacije na telefonu +386 1 24 28 550 ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V petek, 30.11. ob 18:00 bo v Slovenskem knjižnem centru Mohorjeve knjigarne v Celovcu v nizu »Manjšine – okno v svet« o aktualni situaciji Slovencev v Italiji predaval Walter Bandelj, deželni predsednik Sveta slovenskih organizacij Trst-Gorica-Videm. Diskusijo bo vodil mag. Simon Trießnig. Vstop je prost! Prijave na: 0463-56 5 15-20 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V petek, 30.11. ob 19:00 bo v Trubarjevi hiši literature (Stritarjeva 7, Ljubljana) večer, na katerem bosta ad hoc likovna in glasbena improvizacija interpretirali poezijo. Na avtorsko interpretirano poezijo Zvonka Taneskega, prevode bo interpretirala avtorica Namita Subiotto, in tržaškega pesnika Marka Kravosa bosta v živo ustvarila glasbeni in vizualni odziv pianistka in harfistka Saša Verbitsky ter oblikovalka vizualnih komunikacij Andreja Gregorič.

V soboto, 1.12. ob 19:00 bodo v farni cerkvi na Radišah na adventnem koncertu sodelovali: MePZ Koledva Kropa (Slovenija), vokalni ansambel „Hamatgfühl“ ter pevske skupine domačega SPD Radiše.

Predvidoma do ponedeljka, 3.12.2018 je v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki še odprta razstava »Znanje brez meja«, na kateri sta med štirinajstimi najvidnejšimi slovenskimi inovatorji in znanstveniki vseh časov predstavljena tudi koroški fizik z umetniško dušo prof.dr. Jožef Stefan ter koroška botaničarka in naravovarstvenica dr. Angela Piskernik. Preverite na www.tms.si

 

Vsebine