ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Likovne skupine

LIKOVNA SEKCIJA KUD KC IN MF DR. LOJZ KRAIGHER


LIKOVNA SEKCIJA Kulturno-umetniškega društva Kliničnega centra in Medicinske fakultete dr. Lojz Kraigher

Likovno sekcijo je 17. 4. 1980 v Kliničnem centru osnovala skupina zdravnikov “ ljubiteljskih slikarjev. Zaradi želje po izpopolnjevanju so v svoj krog povabili nekaj akademskih slikarjev “ eden izmed njih, prof. Leon Koporc (1926“2003), je postal njihov umetniški vodja.

Po prvem desetletju delovanja je Likovna sekcija štela že 34 člane. Leta 1991 je takratni Univerzitetni klinični center izdal obsežen zbornik ARS MEDICI, kjer je vsak član sekcije predstavljen z enim likovnim delom in obsežno biografijo.

V nadaljnjih letih se je zanimanje za članstvo v Likovni sekciji zelo povečalo: med zdravstvenimi delavci “ ljubiteljskimi likovniki, kot tudi izven stroke. Po 25 letih delovanja šteje Likovna sekcija 60 članov, od teh je zdravstvenih delavcev 25.

Štirje akademski slikarji delujejo kot mentorji. Eden od teh je v Upravnem odboru Likovne sekcije v Komisiji za strokovno in umetniško svetovanje in je odgovoren za strokovno svetovanje in vodi slikarsko šolo za zdravstvene delavce, ki še niso člani Likovne sekcije. Drugi akademski slikar je odgovoren za sprejem novih članov na podlagi njihovih likovnih del in za svetovanje pri postavljanju razstav.

Likovna sekcija oskrbi letno svoje osrednje razstavišče Kliničnega centra z 10 razstavami. Otvoritev vsake izmed njih spremlja bogat kulturni, predvsem glasbeni program. Malo galeriji Kliničnega centra upravlja vodstvo KUD-a z Biserko Komac, uni. dipl. oblikovalka, na čelu. Občasno prireja Likovna sekcija skupinske razstave svojih članov še v razstaviščih drugih likovnih društev širom Slovenije.

Dotacije vodstva Kliničnega centra omogočajo Likovni sekciji organizacijo slikarskih kolonij “ ene od treh letno. Rezultat teh druženj je od vsakega člana pridobljeno eno likovno delo. Z njimi opremljajo posamezne klinike stene bolniških sob in hodnikov ter tako nudijo bolnikom v času bivanja v bolnišnici prijaznejše okolje.


Naslov:
KUD KC in MF dr. Lojz Kraigher
Zaloška 7a
1000 Ljubljana
Kont. os.:
doc. dr. Tone Pačnik, predsednik
Tatjana Praprotnik, tajnica
Telefon:
041/551-500 (Pačnik)  
01-543-7300 (Praprotnik)
e-pošta:
 
spletna stran:
tone.pač Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
www.kudkcmf.si