ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

Od ponedeljka, 8.10. do petka 19.10. Zvezna gimnazija in Zvezna realna gimnazija za Slovence v Celovcu gosti dijake Znanstvenega liceja Franceta Prešerna iz Trsta in srednje šole Biotehniškega centra Naklo. V okviru projektu programa Erasmus plus tokrat obravnavajo vodilno temo „Trajnostni razvoj koroške regije“.

V sredo, 10.10. ob 19:00 bo tržaški SLORI – Slovenski raziskovalni inštitut v avli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru (Trg Brolo 1) predstavil monografijo »Skupnost v središču Evrope: Slovenci v Italiji od padca Berlinskega zidu do izzivov tretjega tisočletja«.

Za sredo, 10.10. in četrtek, 11.10. je koroška SGZ - Slovenska gospodarska zveza vabila na čezmejno poslovno mreženje, mednarodni B2B forum »See Meet Slovenia 2018« v hotelu Habakuk v Mariboru. Več na www.seemeet.si.

V četrtek, 11.10. ob 19:30 (po drugi najavi pa šele ob 20:00) bo v Kulturnem domu v Pliberku sezono abonmaja »Pogled dlje« za Podjuno, in sicer z dramo »Ljubi moj« mlade irske avtorice Elaine Murphy v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje.

V petek, 12.10. se bo na Koroškem zvrstilo več prireditev z gosti iz Slovenije in sicer odprtje razstave in dramski recital v k&k centru V Šentjanžu v Rožu (ob 19:00). Ob stoletnici smrti največjega slovenskega pisatelja je Zavod Ivana Cankarja z Vrhnike pripravil razstavo o njegovem življenju in ustvarjanju. Dramski recital "Brezčasnost Ivana C.“ bo v režiji Alenke Hain izvedel Aleksander Tolmaier ob glasbeni spremljavi Dua FinePulse (Christian Filipič & Roman Pechmann); projekcija: Tomaž Ogris.

V petek, 12.10. ob 18:00 se bodo v čezmejnem bralnem krožku Muzeja norosti na gradu Cmurek na Tratah pogovarjali o delu priznane in priljubljene čilsko-ameriške pisateljice Isabel Allende »Japonski ljubimec«

V petek, 12.10. ob 19:30 bodo v Galerie Vorspann | Galerija Vprega v Železni Kapli (Bad Eisenkappel, Hauptplatz / Glavni trg 8-9) odprli razstavo novih del enega vodilnih predstavnikov abstraktnega slikarstva v Sloveniji univ. prof. Gustava Gnamuša »Recent Works«. Uvod: Nora Leitgeb, glasba: pianistka Tina Mauko; trajanje razstave: do 28.10.2018.

V petek, 12.10. ob 20:00 bo v »Prulčekj bar-u« oz. v »Jazzclub-u Prulček« v Ljubljani (Prijateljeva 2) v koncertnem ciklu avstrijskih glasbenih skupin nastopil »DACH« s štirimi glasbeniki iz Avstrije in Ukrajine: David Six (klavir), Mathias Ruppnig (bobni), Andrej Prozorov (sopranski saksofon) in Ilya Alabuzhev (kontrabas). Njihova glasba vsebuje elemente džeza, klasične glasbe, folklore in tradicionalnih indijskih ritmov.

12.10. pa bo v okviru literarnega natečaja Koroške pisateljske zveze v Musilovi hiši v Celovcu urednica celovškega verskega tednika »Nedelja« Mateja Rihter za svoje delo „Tolažba za ob pol dveh“ prejela nagrado za novo literaturo v slovenščini.

 

Vsebine