ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V četrtek, 4.10. ob 18:00 vabi partnerski Klub Korošcev Ljubljana na strokovno vodeni ogled razstave slik slikarke Ivane Kobilca v Narodno galerijo Slovenije v Ljubljani.

V petek, 5.10. ob 16:00 se bo v Vodnikovi domačiji v ljubljanski Šiški (Vodnikova cesta 61) pričel dvodnevni mednarodni prevajalski simpozij Društva slovenskih književnih prevajalcev z več predavanji o prevajanju slovenske literature v italijanščino. Ob 17:35 je na programu polurno predavanje Michela Miha Obita: Zakaj slovenska in italijanska literatura nista več vzporedni. - Naslednjega dne, v soboto, 6.10. se bodo mdr. zvrstili: ob 10:00 Ravel Kodrič: Pavle Merkù kot prevajalec Srečka Kosovela v italijanščino, ob 12:10 dr. Miran Košuta: Prešernov sonet Memento mori v italijanskih prevodnih variacijah, od 16:00 do 17:30 pa Vinko Avsenak: Soška fronta in Prežihov Doberdob (multimedijsko predavanje).

V petek, 5.10. ob 18:00 bo v Pavlovi hiši v Potrni/Laafeld 30 pri avstrijski Radgoni (8490 Bad Radkersburg) DI Petra Kohlenprath s pripovedjo ob glasbeni spremljavi Mateja Bundela-Havaja in Ivana Treneva odprla 19. epizodo »Interferenc« pod geslom »Brodi visits Potrna | Loibltal visits Laafeld«. Razstava bo odprta do marca 2019.

V petek, 5.10. ob 19:30 bosta v Domu prosvete Sodalitas v Tinjah predavala slovenska gosta Katarina Kompan Erzar in Tomaž Erzar o izzivih družinskega življenja. - Naslednji dan, v soboto, 6.10. med 9:00 in 12:00 sledi dopoldan za starše, zakonce, partnerje in vzgojitelje.

V soboto, 6.10. ob 8:00 se s parkirišča pri Dolgem mostu na ljubljanskem Viču odpravljajo na izlet na Koroško člani in prijatelji Glasbene matice Ljubljana. Pot jih bo peljala do Gospe svete, v Celovec ter v Sveče.

V soboto, 6.10. ob 18:00 se bo pričela dolga noč pri Peršmanovem muzeju v Podpeci; dogodek sodi v program »Dolge noči muzejev«, v kateri bo letos na avstrijskem Koroškem sodelovalo 76 kulturnih ustanov, galerij in muzejev.

V soboto, 6.10. ob 18:30 bodo v galeriji Kulturnega doma v Gorici (ul. I. Brass 20 – Italija) odprli mednarodno fotografsko razstavo “20. Fotosrečanje”, na kateri se bodo predstavili fotografi iz Furlanije Julijske krajine in Slovenije: Fabio Bolinelli, Vasja Doberlet, Eva Petrič, Giancarlo Rupolo in Robert Strahinjić.vRazstava bo odprta do 19. oktobra od ponedeljka do petka: od 9.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00 ure, ter v večernih urah med raznimi kulturnimi prireditvami.

V soboto, 6.10. ob 19:00 bo v Amthof v Trgu/Feldkirchen v okviru celodnevnega praznovanja 25-letnice »kultur-forum-amthof« na sporedu koncert slovenske skupine Terrafolk.

V nedeljo, 7.10. ob 8:00 bo skupina Doma prosvete iz koroških Tinj pod vodstvom Veronike Kušej odšla po poteh Ivana Cankarja na Vrhniko, na ljubljanski Rožnik ter v Cankarjev dom na ogled razstave »Cankar in Evropa« ter Cankarjeve igre »Pohujšanje v dolini Šentflorjanski«.

V nedeljo, 7.10. ob 9:00 bodo na »Stonov pohod« krenili od k&k centra v Šentjanžu na Rute k Lapšu, Vrenjaku in nazaj v Šentjanž v Centris; pred tem bo predavanje o vsebini pohoda v spomin na tamkajšnji protifašistični boj med 2. svetovno vojno

V nedeljo, 7.10. ob 17:00 bo v farni cerkvi v Rožeku spominska maša za žrtve druge svetovne vojne. Vabi društvo Erinnern Rosegg/ Rožek, z glasbo Romana Verdela sodelujejo Mešani pevski zbor Pevskega društva Sele ter člani orkestra Slovenske filharmonije iz Ljubljane.

V ponedeljek, 8.10. ob 18:30 bo v celovškem knjižnem središču Haček predstavitev knjige „Kaj človek vse doživi! - Odpor in preganjanje v občini Sele« celovške zgodovinarke Brigitte Entner Pogovor z avtorico bo vodila Daniela Topar, na kitaro pa bo zaigrala Katarina Sima.

V torek, 9.10. ob 19:45 ponovno vabimo v Antonov dom v Ljubljani (Tržaška cesta 85, pri cerkvi na Viču), kamor prihaja bilčovški dekan Janko Krištof z recitalom celotnega Prešernovega »Krsta pri Savici« ob avtorski glasbeni spremljavi pianista Tonča Feiniga in v režiji Aleksandra Tolmaierja. Rezervirajo lahko nekaj sedežev za tiste, ki boste svojo udeležbo javili na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. in na Vič prišli četrt ure pred pričetkom recitala. Predvideni so prostovoljni prispevki za stroške gostovanja predstave in za družabno srečanje po njej.

V sredo, 10.10. ob 17:00 bo v Galeriji RRRudolf v Mariboru (Vojašniška 12) odprtje razstave likovnih del avstrijsko-tirolskega slikarja Reinholda Pratschnerja »Kamor seže oko / Wohin das Augen reicht«.

V sredo, 10.10. ob 18:00 bo v Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu (Radetzkystrasse 26) novinar Bojan Wakounig v pogovoru z bivšima slovenskima veleposlanikoma v Avstriji dr. Ernestom Petričem in dr. Andrejem Rahtenom predstavil njuni novi knjigi »Spomini in spoznanja« oz. »Med Kakanijo in Wilsonio«. Gostitelji večera prosijo za prijave na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Na mednarodnem festivalu lepih umetnosti »Geometrija – racionalnost pogleda« do nedelje, 4.11. na več lokacijah v Kranju sodeluje kar 15 fotografov/inj ter slikarjev/k iz Avstrije. - Do petka, 26.10. pa v Galeriji ZDLSU v Ljubljani (Komenskega 8) avstrijski slikar Kurt Kellner razstavlja svoja dela pod naslovom »Nad ali onstran / Above or Beyond«.

Še nekaj jubilejnih voščil, poročil o uspešni dejavnosti ter vabil je v najnovejši številki biltena kkz, ki ga lahko prelistate na http://www.kkz.at/novice/detajl/bilten_sht._79_september_2018.  

Vsebine