ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

ZAMEJSKI IN ČEZMEJNI DOGODKI

V Mariboru bo v soboto, 29. septembra 9. Srečanje društev, družb in klubov slovensko-avstrijskega prijateljstva ter na svečana akademija o 90. obletnici Kluba koroških Slovencev. Prijave za skupni prevoz iz Ljubljane do zapolnitve mest sprejema ga. Jožica Jereb na telefonu 031-603294 ali na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .  Organizatorji obeh prireditev bomo veseli najave vaše udeležbe na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Odhod avtobusa bo ob 9.30 s parkirišča pred trgovino Mercator na ljubljanskem Rakovniku, nato pa ob 9.45 z avtobusnega parkirišča v Tivoliju. Ob 19.30 bo povratek avtobusa v Ljubljano s predvidenim prihodom okoli 21.00. 


V soboto, 29.9. ob 10:00 se bo pri gradu v Libeličah (Leifling) na avstrijski strani meje v okviru kulturnega tedna koroških Slovencev »Dialog & kultura« pričel kulturno-zgodovinski pohod po nekdanji občini Libeliče. Pod motom "Življenjski prostori - mejne izkušnje" ga bo vodil Zdravko Haderlap, glasbeno pa oblikovali: duo Andrej Ofak & Borut Mori ter duo lovskih rogistov Johannes Glawischnig & Kathrin Kurej.

V torek, 2.10. ob 7:00 bodo iz avtobusnega parkirišča v ljubljanskem Tivoliju člani ljubljanske enote Društva TIGR Primorske odšli na obisk Maribora, kamor se je med 1. svetovni vojni in po njej zateklo veliko primorskih Slovencev ter so se nekateri tudi priključili Maistrovim borcem. Udeleženci izleta bodo mdr. obiskali Muzej narodne osvoboditve in spomenik žrtvam 2. svetovne vojne. Nato bodo obiskali še Park miru v prekmurski Tišini. Na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. lahko preverite, ali organizatorji izleta sprejmejo še kakšno zapoznelo prijavo. 

V torek, 2.10. ob 18:00 bo prav tako v predavalnici dunajskega Inštituta za avstrijske vede - IÖK (1. okraj, Hanuschgasse 3, dvor 2, stopn. 4, 1. nadstr.) univ.prof. dr. Manfried Rauchensteiner imel predavanje »1918 in razpad monarhije«. Moderiral bo univ.prof. dr. Ludwig Karničar.

V sredo, 3.10. ob 18:00 vabi Club Tre Popoli v kavarno Sandwirth v Celovcu (Pernhartgasse 9) na razpravo o priporočilih Sveta Evropske zveze o učenju več jezikov »Englisch – Nachbarsprachen - weitere Sprachen?« (Angleščina – sosednji jeziki – drugi jeziki?). Mdr. si bodo zastavili vprašanja, če obstoje argumenti proti učenju več jezikov ter katere žive jezike naj bi obvezno poučevali na katerih stopnjah koroških šol. Organizatorji prosijo za najavo prihoda na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V četrtek, 4.10. ob 11:00 se bomo na mestnem pokopališču v Velikovcu (Kreutzberglstrasse) - tako kot vsako leto - tudi predstavniki našega kluba udeležili spominske slovesnosti »1920–2018: Skupno moramo preseči, kar nas je desetletja delilo«. Na skupnem grobišču Maistrovih borcev in koroških brambovcev bomo položili venec z mislijo: »Umrli so v veri v svojo domovino, ker politika ni bila v stanju rešiti konfliktov na miren način.«

V četrtek, 4.10. ob 18:00 se bo v dvorani celovške Mohorjeve (10. Oktoberstraße 25/I) pričel niz okroglih miz, predavanj in konferenc »Gemeinsam 2020 Skupno«, in sicer z okroglo mizo »Koroška svobodna in nedeljena? 1918 – 2018: kako vtisnejo meje regiji svoj pečat?«. Med osmimi nastopajočimi v prvem večeru bo tudi predsednik mariborskega in tajnik ljubljanskega Kluba koroških Slovencev, znanstveni sodelavec ljubljanskega Inštituta za narodnostna vprašanja dr. Danijel Grafenauer s temo »Zaradi postavitve meje preselitev iz Avstrije v Jugoslavijo-državo SHS)«. Podrobnosti o okrogli mizi, celodnevni konferenci v petek, 5.10. od 9:00 do 15:30 ter od Pohodu čez mejo v soboto, 6.10. so v pripetku »vabilo GRENZEN-MEJE.pdf«. Vstop je prost, prijave pa na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V petek, 5.10. od 10:00 do 15:00 bo pred ljudsko šolo v Lipi ob Vrbi »Trg regij«. Na kmečki tržnici regij bodo med drugimi tudi: Irene Fonda (ribe iz Pirana), kmet Franz Lauritsch p.d. Mišele iz Šentilja (žgane pijače idr.) ter vinar Sancin iz Trsta.

V soboto, 6.10. ob 10:00 bo pisateljsko srečanje DSAP 2018; tradicionalno srečanje bo seveda spet v gostilni Kovač na Obirskem. Tokrat bodo v ospredju ženski liki v slovenski literaturi in slovenske avtorice na Koroškem.

V torek, 9.10. ob 19:45 vabimo člane in prijatelje našega kluba v Antonov dom na ljubljanskem Viču (Tržaška cesta 85), kamor prihajajo koroški gostje s Prešernovim »Krstom pri Savici« v izvedbi Janka Krištofa, ob glasbeni spremljavi Tonča Feiniga in v režiji Aleksandra Tolmaierja.  Klub Koroških Slovencev v Ljubljani bo kot soorganizator gostovanja rezerviral sedeže za svoje člane, ki bodo to želeli in nam pravočasno javili na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.   

Vsebine