ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL Vodnika, gledališka predstava

LJUBLJANSKI VODNIK NAŠEL Vodnika, gledališka predstava

Vodnikova domačija Šiška vabi na hišno predstavo Ljubljanski vodnik našel Vodnika, ki bo 30. septembra ob 17.00 in 20.00 in 21. oktobra ob 17.00 in 20.00. Igrata: Andrej Rozman Roza kot Valentin Vodnik iz posmrtnega sveta in Alenka Tetičkovič kot samozaposlena novinarka Sanja Ažurov. Prejemniki novičk Zveze kulturnih društev Ljubljana lahko uveljavijo skupinski popust 2 eur na posamezno vstopnico (6 eur za posameznika v skupini z več kot 10 obiskovalcev). Informacije na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali 040 160 514.


O predstavi:
Vodnik je bil prvi pesnik, ki smo mu Slovenci postavili spomenik. Bil pa je tudi naš zadnji pesnik v knjižnem jeziku, v katerem je bila Ljubljana še Lublana in ljubezen lubezen. Prešeren je o njem napisal puščico, v kateri ga imenuje preoblečen menišič, kot je o njem podcenjevalno govoril Kopitar. In da je rad pel in še rajši pil, kar je bilo verjetno res takrat, ko ga je Prešeren srečeval v Ljubljani v zadnjih letih njegovega življenja, ko je po koncu Ilirskih provinc padel pri avstrijski oblasti v nemilost in bil prisilno upokojen. A tisto, kar je najbolj ločilo Vodnika od romantičnega pogleda na svet, ki je po njegovi smrti zavladal v naših krajih, je bilo to, da ni pisal zaradi svojih duševnih bolečin, ampak je skušal s pesmimi razveseljevat in razsvetljevat ljudi. Zato je že kmalu po začetku svoje posmrtne slave obveljal za nekoga, ki čustveno ni povsem odrasel, tako da so se nekateri romantično čuteči literarni zgodovinarji resno spraševali, ali je bil sploh pesnik ali zgolj rimač.

Več o predstavi si lahko preberete spodaj v prilogi.


Režija Andrej Rozman Roza / glasba Mitja Vrhovnik Smrekar / kostumografija Andrej Vrhovnik / scenografija Marko A. Kovačič / koreografija Sebastjan Starič  /oblikovanje luči Tomaz Strucl
oblikovanje maske Tina Prpar / korepeticija Ana Dusa / vodja predstave Gašper Bogovič 

Priponke:
Prenesi to datoteko (2017_sept_okt_program.doc)2017_sept_okt_program.doc[ ]1279 Kb
 

Vsebine