ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Vokalne skupine

Ribniški oktet


Naslov:
Franc Lesar
Ribniški oktet
Na peči 5
1110 Ljubljana
Kont. os.:
Franc Lesar
Telefon:
01/ 5247-627, 031/534-535
e-naslov:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Začetek dela Ribniškega okteta sega v leto 1978. Idejo za njegovo ustanovitev sta dala predvsem znani, že pokojni pevec, pobudnik in organizator Tabora pevskih zborov v Šentvidu pri Stični in številnih drugih kulturnih manifestacij, Tone Kozlevčar ter Ribničan Janez Peček, sedanji član našega okteta.

Zbrala sta pevce z veseljem do prepevanja. Bila so že uveljavljena imena iz koncertnih in opernih odrov ter RTV oddaj, ter nekaj izkušenih zborovskih pevcev iz Ribnice. Pozneje se jim je pridružil še obetavni, danes že uveljavljeni tenorist iz Ribnice.

Posrečilo se je zlitje poklicnega znanja in pristopa z ljubiteljskim navdušenjem in neposrednostjo. Oktet je kmalu zaslovel po svojem klenem zvoku, presenetljivem dinamičnem razponu, solističnih vložkih in prepričljivem podajanju. Ime je dobil po priljubljeni skladbi - ribniški himni v priredbi Franceta Marolta "Ribniška".

Repertoar obsega skladbe iz obdobja renesanse, baroka, romantike in pesmi drugih narodov s posebnim poudarkom na slovenski ljudski in umetni pesmi.

Pionirsko delo zborovodje je opravil prof. Andrej Štrukelj. Od leta 1985 je umetniško vodstvo v rokah prof. Jožeta Koresa.

Oktet je imel blizu 700 nastopov doma in po svetu. Gostoval je v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem, v Franciji, Švici, po republikah bivše Jugoslavije in v Iraku. Dvakrat je gostoval v Južni Ameriki, v Argentini, Urugvaju in Braziliji, dvakrat pa v Severni Ameriki, v ZDA in Kanadi. Iz teh gostovanj so ostali nepozabni spomini in trajna prijateljstva. V zadnjih letih je član okteta tudi priznani harmonikar Janez Goršič, ki dopolnjuje celotno podobo okteta.

NE DELUJE VEČ OD LETA 2014