ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Vokalne skupine

OKTET ZVEN


Naslov:
KUD Svoboda Črnuče
Oktet Zven
Dunajska cesta 367
 
1231 LJUBLJANA - ČRNUČE
Kont. os.:
Jure Božič
Telefon:
Jure Božič 041 676 102
Vinko Jager 051 348 917
e-pošta:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

web:
www.oktet-zven.si

Oktet Zven je začel delovati septembra 1999, ko je, tedaj še pod imenom Moška vokalna skupina KUD Svoboda Črnuče, postal sekcija Kulturno umetniškega društva (KUD) Svoboda Črnuče. Člane okteta že od takrat združujeta iskreno prijateljstvo in pripadnost pregovorno bogati pevski tradiciji slovenskega naroda.

Čas skupnega pevskega ustvarjanja je izoblikoval obsežen oktetov repertoar, s posebnim poudarkom na slovenski ljudski pesmi v tematsko zaokroženih sklopih, ki zajemajo in obujajo številne manj znane ali pozabljene slovenske pesmi. Občuteno in iskrivo zapete planinske, napitniške, božične, Marijine, liturgične, ljubezenske, stanovske, vojaške, pesmi slovenskih protestantov in druge tematike slovenskega narodnega okolja, so del oktetovega prispevka k ohranjanju slovenske pevske kulturne dediščine.

Za tovrstno poslanstvo je umetniški vodja Vinko Jager prejel februarja 2012 od Zveze kulturnih društev Ljubljana srebrno priznanje za izjemne dosežke in zasluge pri spodbujanju ljubiteljskega kulturnega dela na območju Mestne občine Ljubljana.

V letih delovanja je oktet izvedel več samostojnih koncertov in priložnostnih nastopov po vsej Sloveniji. V juniju 2006 je gostoval v Avstraliji, kjer je v počastitev petnajste obletnice samostojnosti države Slovenije nastopil pred diplomatskim in konzularnim zborom ter imel več samostojnih koncertov za slovenska društva. Oktet je gostoval tudi pri slovenskih društvih v Banjaluki in Zadru ter pri zamejskih Slovencih v Italiji in Avstriji, na prireditvah Slovenskega znanstvenega inštituta na Dunaju ter mednarodnem festivalu v Suhi na Koroškem. V aprilu 2013 pa je sodeloval na festivalu Mines en Choeurs v kraju Aumetz v francoski pokrajini Loreni (Lorraine).

Oktet je v letu 2006 izdal zgoščenko z naslovom Majolka bod' pozdravljena, na kateri so slovenske napitniške in ljubezenske pesmi. V letu 2014, ko je oktet praznoval 15 let skupnega delovanja, pa je izšla dvojna zgoščenka z naslovom S pesmijo od Porabja do tržaške obale.

Umetniški vodja okteta je od vsega začetka g. Vinko Jager.