ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Vokalne skupine

Ljubljanski oktet


Naslov:
Ljubljanski oktet
Krekov trg 2
1000 Ljubljana
 kon.oseba:
Igor Švara
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Ljubljanski oktet je bil ustanovljen leta 1972, kot Študentski oktet v vrstah akademskega pevskega zbora Tome Tomšič. V času svojega neprekinjenega in intenzivnega delovanja se je razvil v enovit umetniški ansambel in je danes eden bolj reprezentativnih izvajalcev komorne vokalne glasbe.
Slovenske ljudske in umetne pesmi so eden pomembnejših delov Oktetove repertoarne zasnove. Program ljudskih pesmi obsega priredbe vseh znanih in manj znanih slovenskih pesmi, ki so jih prirejali slovenski kladatelji F. Marolt, M. Tomc, Z. Prelovec, L. Kramolc, P. Kernjak, D. Švara in drugi. Od slovenskih umetnih pesmi je Oktet izvedel domala vse moške zbore iz obdobja renesanse, romantike in čitalništva. Posebno mesto imajo v oktetovem delovanju skladbe sodobnih slovenskih skladateljev, saj je premierno izvedel preko petdeset sodobnih slovenskih del.
Skladbe J. Gallusa, O. di Lassa, G. Palestrine, L. Hasslerja, J. Haydna, W. A. Mozarta, F. Schuberta, R. Schumanna, F. Mendellsohna, J. Brahmsa, B. Bartoka, A. Brucknerja, P. I. Čajkovskega, A. Dvoraka, L. Janačka, F. Poulenca, Z. Kodalya, P. Hindemita, C. Saint-Seansa in drugih predstavljajo obsežen del "železnega" repertoarja Ljubljanskega okteta.
S tako oblikovanimi programi se Ljubljanski oktet udeležuje tudi pomembnih festivalov in tekmovanj s področja komorne glasbe. Od pomembnejših festivalov je sodeloval na Langenargerer Sommerfestspille ob Bodenskem jezeru, festival komorne glasbe Voci d'Europa v Porto Toresu na Sardiniji, festivalu zborovske glasbe v grški Larissi, festivalu Polifonia in Alpe Adria v Schiju v Italiji, na Evropskem glasbenem forumu v Budimpešti, bil pa je tudi zmagovalec mednarodnega pevskega tekmovanja C. A. Seghizzi v Gorici (Italija) v kategoriji vokalnih skupin.
Ljubljanski oktet je bil vseskozi deležen številnih pohval domačih in tujih glasbenih kritikov. Je tudi večkratni zmagovalec tekmovanja radijskih posnetkov pri RTV Slovenija, ter dobitnik najvišjega priznanja za dosežke na področju vokalne glasbe - Gallusove plakete.
Umetniški dosežki so zabeleženi na številnih posnetkih radijskih in televizijskih hiš doma in na tujem, ter na več gramofonskih ploščah in kasetah ter laserskih pološčah.
Ljubljanski oktet je s svojo glasbo poleg domovine bhodil že precej sveta. Gostoval je na koncertnih odrih v Italiji, Avstriji, na Madžarskem, Luxemburgu, Nemčiji, Švici, Belgiji, Grčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Danski, Finski, Španiji, državah bivše Sovjetske zveze, Kanadi, ZDA, Avstraliji, na Kitajskem in v Tibetu in tako v svojo kroniko zabeležil več kot tisoč koncertov.

LJUBLJANSKI OKTET sesavljajo: Anton Anžlovar in Igor Smolič (1. tenor), Anton Pucihar in Janez Drašler (2. tenor), Damjan Švara in Boris Bobek (bariton) ter Aleš Lajovic in Gregor Habjanič (bas).
Umetniški vodja okteta je Igor Švara.


NE DELUJEJO VEČ OD LETA 2016