ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Obvestila Arhiv PETJE NA RECEPT

PETJE NA RECEPT

Vabilo na okroglo mizo o pozitivnih vplivih petja v zboru ali skupini

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) pripravlja v Tednu ljubiteljske kulture (TLK) v torek, 17. 5. 2016, ob 19.00, v Cankarjevem domu okroglo mizo in razpravo na temo pozitivnih vplivov petja v zboru ali skupini na zdravje posameznikov, njihovo počutje in dobrobit celotne družbe. Na njej bodo sodelovali Monika Weise, univ. dipl. socialna delavka in glasbena terapevtka, predstavnica mreže pojočih bolnic (Singing Hospitals) iz Nemčije, dr. Katarina Habe, doc. dr. psihologije in pevka, Damjana Zupan, profesorica klavirja, ISSTIP terapevtka glasbene medicine in vodja delavnic na temo nastopanja ter Blaž Rojko, univ. dipl. socialni delavec, zborovodja in skladatelj. Navzoče bosta nagovorila tudi mag. Igor Teršar, direktor JSKD, in Mihela Jagodic, samostojna strokovna svetovalka za vokalno glasbo pri JSKD. Pogovor bo moderirala Ana Tavčar.


PETJE NA RECEPT
•    Ali so ljudje, ki redno pojejo v zboru, res bolj zdravi in bolje razpoloženi?
•    Kako vpliva petje na zdravje in počutje posameznikov in kakšen vpliv ima na celotno družbo?

•    Prvič v Sloveniji predstavljamo izvirno prakso pojočih bolnic (Singing Hospitals) iz tujine, ki dosega vidne uspehe že v osemnajstih državah!

Projekt pojočih bolnic (Singing Hospitals) se je v preteklih letih razvil v Nemčiji in se od tam razširil v 18 držav po različnih kontinentih. Monika Weise bo med drugim predstavila zdravstveno-psihološke učinke tega zanimivega projekta ter načine njegove izvedbe. Rezultati namreč kažejo, da v pojočih bolnicah pacienti hitreje in bolje okrevajo. Na okrogli mizi bomo razmišljali še o možnem prenosu te prakse v Slovenijo (v smislu preventive in rehabilitacije), o socialnih vidikih petja v zboru ter o psiholoških procesih pri petju in učinkih petja na sistem vrednot.

Okrogla miza je del programa vseslovenskega Tedna ljubiteljske kulture (TLK) , ki ga tretje leto zapored pripravljata  Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zveza kulturnih društev Slovenije, med 13. in 22. majem 2016 pa bo združil ogkrog 1.000 kulturnih dogodkov po Sloveniji in zamejstvu. Torek, 17. maj 2016, je posvečen akciji Učenje in kultura z roko v roki, kjer se povezujemo s Tednom vseživljenjskega učenja.

Vabimo Vas, da vabilo posredujete po svojih mrežah, se pridružite razpravi, svojo udeležbo pa potrdite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .


 

Vsebine