ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk

ŽENSKI PEVSKI ZBOR PETROL

Naslov:

KD Ženski pevski zbor Petrol
Dunajska cesta 50
1000 Ljubljana

Kont. os.:

Barbara Rozina ali Adrijana Viler Kovačič

Telefon:

01 471 49 70

E-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Web:

http://www.petrolejke.si

 

Ženski pevski zbor Petrol deluje že od leta 1977 in smo pester sestav deklet in žena, ki nas povezuje ljubezen do glasbe in petja. V sezoni 1993/94 je umetniško vodenje prevzela Željka Ulčnik Remic, ki je zbor uspešno vodila šestnajst let. Decembra 2013 je umetniško vodenje zbora predala Lovru Frelihu. Že na prvi vaji nas je prepričal, da pozna pot, ki nas bo, ‘petrolejke’, kot si pravimo same, tudi v prihodnje popeljala v čudovite dežele glasbe.

Repertoar zbora je prav tako raznolik kot njene članice. Rade prepevamo prav vse zvrsti, umetne in ljudske, sakralne in posvetne, slovenske in tuje pesmi. Zavedamo se tudi pomembnosti in dragocenosti ljudskega izročila, zato je Željka Ulčnik - Remic kot projektno avtorsko delo priredila  Božično, novoletno in trikraljevsko koledovanje, s katerim smo popestrile božično-novoletni čas mnogim Slovencem, tudi v zamejstvu. Rade in veliko nastopamo doma in v tujini, tudi ob spremljavi klavirja, inštrumentov ter v sodelovanju s pevskimi solisti. In tudi tekmujemo. Še posebej smo ponosne na dve bronasti odličji, ki smo ju dosegle na pevskem tekmovanju v Mariboru leta 2001 in 2003, ter na pohvale, ki smo jih bile leta 2004 deležne na mednarodnem festivalu v nemškem Weimarju in leta 2006 na mednarodnem pevskem festivalu v Toskani. Konec leta 2005 smo bile gostje oddaje Zborovska glasba po željah poslušalcev, v kateri so predstavili naše delo in zavrteli naše posnetke.

Leta 2007 smo praznovale 30-letnico delovanja in jo oktobra obeležile s celovečernim koncertom, ki smo ga posnele in izdale na zgoščenki.

V letu 2008 smo se udeležile mednarodnega tekmovanja v Veroni v Italiji. V kategoriji sakralno-posvetne glasbe z obvezno skladbo smo prejele srebrno odličje. Štirje skrajšani posnetki tekmovalnega nastopa so objavljeni tudi na spletu (http://www.youtube.com/watch?v=Ey2D160QQek&NR=1).

V tem letu smo na prireditvi Sozvočenje nastopile s programskim sklopom pesmi na temo Renesančno rajanje in zasedle prvo mesto v osrednji slovenski regiji.

V letu 2009 smo se kot vsako leto predstavile na Reviji ljubljanskih zborov 2009 v Škofovih zavodih.

S programom renesanse smo se predstavile na Mozartovih družinskih dnevih v Polhograjski graščini, v križnem hodniku Frančiškanskega samostana v Kopru in v Želšah pri Cerknici. Kot smo načrtovale, smo vse leto pripravljale program za premierni letni koncert ''S pisanega ganka'', ki smo ga imele decembra 2009 in na katerem smo predstavile pesmi iz bogate zakladnice slovenske ljudske pesmi. V prvem delu smo zapele skladbe narodnih pesmi, kot so jih priredili ugledni slovenski skladatelji, v drugem delu pa izvirne narodne pesmi, kot so jih na terenu zapisali raziskovalci slovenskega ljudskega izročila. Zapele smo jih ob spremljavi izvirnih ljudskih inštrumentov in harmonike. 

V letu 2010 smo se v mesecu oktobru udeležile mednarodnega tekmovanja v Riminiju v Italiji. Tekmovale smo v dveh kategorijah (zbori enakih glasov, program ljudskih pesmi) in si v obeh pri strokovno zahtevni mednarodni žiriji prislužile srebrni odličji.

Na letnem koncertu oktobra 2011 z naslovom Šmentana muha so zadonele slovenske umetne pesmi, priredbe slovenskih ljudskih in zborovske priredbe zimzelenih slovenskih popevk ter dve tuji pesmi. Mesec pozneje smo se odpravile v Istanbul, kjer smo se na mednarodnih zborovskih dnevih uspešno predstavile s pestrim programom.

Leta 2012 smo uspešno izvedle samostojni jubilejni letni koncert ob 35-letnici delovanja, ki smo ga 30. 11. 2012 premierno odpele v polni dvorani Konzervatorija za glasbo in balet v Ljubljani pred 350-400 navdušenimi obiskovalci. Koncert z naslovom Vrtiljak je navdušil poslušalce s svojim barvitim sporedom, ki so ga sestavljale skladbe iz muziklov, zimzelene slovenske popevke, slišali pa so se tudi afriški in južnoameriški ritmi. Največje navdušenje smo požele po drugem delu, po izvedbi znanih pesmi skupine ABBA, nadgrajeni s plesno koreografijo in inštrumentalno spremljavo.

Načrtov je veliko tudi v prihodnje. Prizadevamo si, da bi z ubranim petjem dosegle srca poslušalcev in odpirale vrata domišljiji notranjih svetov.