ZKDLJ-JSKD

  • Povečaj velikost črk
  • Privzeta velikost črk
  • Zmanjšaj velikost črk
Domov Kulturna društva Ženski pevski zbori

ŽENSKI PEVSKI ZBOR GENERACIJA'57


Naslov:

KUD Janez Kuhar
ŽePZ Generacija '57
Tržaška 49
1000 Ljubljana

Kont. os.:

Nevenka Lekše, predsednica Alenka Lebar, tajnica

Tel:

Lekše: 041 758 865

Lebar: 041 941 174

E-pošta:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.

Web:

http://www.kud-janezkuhar.com/

   
Vse od našega ponovnega srečanja leta 2004 je v nas tlela želja po ponovnem vodenem petju, ob ustanovitvi društva leta 2006 pa je bil pevski zbor eden naših glavnih ciljev. Še pred poletjem se je za sodelovanje v bodočem zboru odločila skupina nekdanjih pevk, nekdanjih pevcev pa nam na žalost ni uspelo pritegniti k projektu v zadostnem številu, da bi lahko ustanovili mešani pevski zbor.

Zato pa smo imeli srečo, da smo uspeli pridobiti tako prostor za vaje kot dirigentko. Zahvaljujoč naklonjeni pripravljenosti vodstva nacionalnega radia smo v njihovi stavbi na Tavčarjevi 17 v Ljubljani dobili prostor za pevske vaje, 19-članski zbor pa je v začetku oktobra 2006  prevzela zborovodkinja Tanja Benedik. Dolg premor se je našim glasovom namreč kar dobro poznal in Tanja je morala imeti veliko potrpljenja, da nas je spet ˝uglasila˝. Tudi njen programski izbor je bil za začetek našega skupnega dela - odločila se je za priredbe slovenskih ljudskih pesmi - pravilna odločitev, kot se je kmalu pokazalo.

Treba je bilo izbrati še ime zbora. Odločile smo se za Generacija '57 kot spomin na leto (1957), ko sta bila ustanovljena oba radijska zbora. Vse pevke Generacije '57 smo bile članice takratnega otroškega oziroma mladinskega pevskega zbora.

Zbor je prvič javno nastopil 4. novembra 2007  na Slavnostnem koncertu ob 50-letnici Otroškega in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija, ki ga je RTV Slovenija priredila v Slovenski filharmoniji.

Uspešen začetek nam je dal vzpodbudo za nadaljnje delo in nastopi so se kar vrstili. Ker pa se je kmalu izkazalo, da potrebujemo več kot le eno vajo tedensko, smo dodaten prostor z velikim razumevanjem vodstva šole dobili v glasbeni sobi Gimnazije Ledina - v stavbi sedanje gimnazije je bilo namreč nekoč učiteljišče, kjer se je za učitelja izšolal tudi Janez Kuhar. Naše ˝četrtkove˝  oz. pozneje ˝sredine˝ vaje že od začetka vodi kot korepetitorka Marijana Križman, tudi sama pevka, glasbenica po izobrazbi.

S pevskim nastopom smo popestrile vse dosedanje predstavitve knjige  Janez Kuhar v objemu violinskega ključa avtorice Dušice Herman, ki jo je društvo izdalo 17. oktobra 2007, nekajkrat pa smo nastopile ob različnih priložnostih tudi skupaj z drugimi izvajalci.